View Full Version : Proklizavanje lamele
MilkyWay
04.04.2005., 23:27
Koji su prvi znakovi proklizavanja lamele u vožnji? Ne zanimaju me pizdarije tipa: stavi u treću, povuci ručnu, pusti kuplung... već u normalnoj vožnji.
VTi underhood
04.04.2005., 23:40
Pa jednostavno lamela proklizava... autu se dižu okretaji a ne vuče kak treba...
Najbolja simulacija proklizavanja lamele (da bi shvatio kako se manifestira) jest slijedeća...
Dok se voziš, drži gas na konstanti i onda lagano počni pritiskat kuplung... vrlo polagano, ali ga stišći...
Kad auto počne mijenjat zvuk, tj. kad lamela počne hvatat, ZAPAMTI TAJ ZVUK!!!
Tak lamela proklizava...
MilkyWay
04.04.2005., 23:49
Pazi foru, odn. kaj se meni dešava. Ovak je sve manje više OK, ali dok mijenjam iz više u nižu, recimo iz 4. u 3. ili 3. u 2. i malo brže pustim kuplung, auto mi jedno par metara poleti i tek onda osjetiš kako je motor "ulovio". I sad pitam frenda da proba isto.... nema šanse, auto mu cukne, točno osjetiš udar na motor, nema onog praznog leta od par metara.
VTi underhood
04.04.2005., 23:53
Definitivno lamela... a možda ti i sajla od kuplunga zapinje negdje pa kad je na brzinu pustiš ona zapne pa se tek nakon par sekundi vrati na svoje mjesto... mada je ova druga solucija 10% a ova prva 90%
MilkyWay
04.04.2005., 23:57
Nema sajle. Hidraulički kuplung. Zato me i brine. Auto nije prešao ni 30000. Pasmater. :mad:
VTi underhood
05.04.2005., 00:07
MilkyWay kaže:
Nema sajle. Hidraulički kuplung. Zato me i brine. Auto nije prešao ni 30000. Pasmater. :mad:
hmmmmmmmmm... premalo kilometara da bi lamela otišla... osim ako stalno držiš nogu na kuplungu dok voziš...
koji auto je u pitanju?
druga solucija ti je da ti šteka vilica ili slave cilindar od kuplunga pa da zato ne vraća kako treba...
Postoji nekoliko načina da vidiš dali ti lamela proklizava. Najjednostavniji je onaj koji se prvi manifestira u vožnji. Kada voziš u najvišoj brzini 5 (ili 6) 80-100 Km/h pošteno stisni gas. Ukoliko ti se okretaji naglo dignu (čuješ i po zvuku motora), ali ne i brzina to je znak da je lamela otišla. To isto osjetiš na laganim uzbrdicama gdje si prije vozio sa npr.4. Okretaji rastu kako dodaješ gas a brzina opada.
Tvoj opis nema veze sa istrošenom lamelom. Ukoliko ti auto "poleti" to znači da je lamela prenijela snagu na kotače, a ne da nije.
VTi underhood kaže:
Definitivno lamela... a možda ti i sajla od kuplunga zapinje negdje pa kad je na brzinu pustiš ona zapne pa se tek nakon par sekundi vrati na svoje mjesto... mada je ova druga solucija 10% a ova prva 90%
Mislim da su postotci potpuno kontra.
MilkyWay
05.04.2005., 00:14
VTi underhood kaže:
hmmmmmmmmm... premalo kilometara da bi lamela otišla... osim ako stalno držiš nogu na kuplungu dok voziš...
Ne nije slučaj. Čim promijenim brzinu, nogu premještam sastrane...
MilkyWay
05.04.2005., 00:21
Corvin kaže:
Postoji nekoliko načina da vidiš dali ti lamela proklizava. Najjednostavniji je onaj koji se prvi manifestira u vožnji. Kada voziš u najvišoj brzini 5 (ili 6) 80-100 Km/h pošteno stisni gas. Ukoliko ti se okretaji naglo dignu (čuješ i po zvuku motora), ali ne i brzina to je znak da je lamela otišla. To isto osjetiš na laganim uzbrdicama gdje si prije vozio sa npr.4. Okretaji rastu kako dodaješ gas a brzina opada.
Tvoj opis nema veze sa istrošenom lamelom. Ukoliko ti auto "poleti" to znači da je lamela prenijela snagu na kotače, a ne da nije.
Ne znaš što je interesantno. U vožnji nemam nikakvih problema. Stisnem gas, a auto ide.
A ovo "poleti"... dok mijenjaš iz više u nižu, moraš imati osjećaj da motor koči dok pustiš kuplung. No, ja taj osjećaj prvih par metara nakon što pustim kuplung uopće nemam, već mi se čini ko da kuplung uopće ne primi, tj. da ne kočim motorom nego se vozim na "prazno", a motor primi tek nakon te sekunde ili dvije.
Ova stvar može bit gadna dok se skreće u sporednu cestu na križanju.
VTi underhood
05.04.2005., 00:33
Corvin kaže:
Mislim da su postotci potpuno kontra.
Pod "poleti" čovjek ne misli da POTEGNE nego da ne zaštopa motor kako bi trebao...
Jer kad staviš u nižu brzinu, motor treba počet kočiti... a njegov ne koči!!!
MilkyWay kaže:
Ne znaš što je interesantno. U vožnji nemam nikakvih problema. Stisnem gas, a auto ide.
A ovo "poleti"... dok mijenjaš iz više u nižu, moraš imati osjećaj da motor koči dok pustiš kuplung. No, ja taj osjećaj prvih par metara nakon što pustim kuplung uopće nemam, već mi se čini ko da kuplung uopće ne primi, tj. da ne kočim motorom nego se vozim na "prazno", a motor primi tek nakon te sekunde ili dvije.
Ova stvar može bit gadna dok se skreće u sporednu cestu na križanju.
To i dalje nema veze sa proklizavanjem lamele. Kod tebe nešto koči lamelu kod odpuštanja. Može biti više uzroka, ali najčešće je problem u sajli.
Proklizavanje lamele se uvijek prvo manifestira na način koji sam već opisao.
ZDpower
05.04.2005., 09:14
A možda ti semering radilice procurio ili zaslinilo nešto jeli malo ulja od getribe pa dok se to ulje ne spali kliže mislim :confused:
ROAD RUNNER
05.04.2005., 09:56
Hidraulični cilindar za pokretanje vilice ti je u banani. Valjda je u njemu smeća ili je otišla gumica pa malo šteka.
Otvori haubu i gledaj kad netko polako pušta kuplung da li se kuplung vraća ravnomjerno ili zapinje
VTi underhood
05.04.2005., 11:14
ROAD RUNNER kaže:
Hidraulični cilindar za pokretanje vilice ti je u banani. Valjda je u njemu smeća ili je otišla gumica pa malo šteka.
Otvori haubu i gledaj kad netko polako pušta kuplung da li se kuplung vraća ravnomjerno ili zapinje
Vidim da smo na istoj duljini... mislim... onoj valnoj!!!
VTi underhood
05.04.2005., 11:16
Corvin kaže:
To i dalje nema veze sa proklizavanjem lamele. Kod tebe nešto koči lamelu kod odpuštanja. Može biti više uzroka, ali najčešće je problem u sajli.
Proklizavanje lamele se uvijek prvo manifestira na način koji sam već opisao.
Čovjek NEMA SAJLE nego hidraulični kuplung...
Tako se vjerovao ili ne manifestira proklizavanje lamele... kad stisneš gas, auto dobije turažu i tek kasnije uhvati (ako uhvati)...
E sad, dali je lamela u pitanju ili slave cilindar, treba vidjet...
ROAD RUNNER
05.04.2005., 11:23
VTi underhood kaže:
Vidim da smo na istoj duljini... mislim... onoj valnoj!!!
...za razliku od topica o hondi i plinu ;);););)
VTi underhood
05.04.2005., 13:59
ROAD RUNNER kaže:
...za razliku od topica o hondi i plinu ;);););)
DA :lol:
Kak je neko već rekao:
plin - za kuhanje
nafta - za grijanje
benzina - za vožnju
:top:
varga_Osijek
25.03.2011., 19:25
:P i men se dogadalo da okretaji skacu a brzina ostaje ista.. nova lamela i sve valja ;).. ja sam prosao dosta jeftino jer sam je ja promjenio a i nije pretjerano skupa bila..
charly2
25.03.2011., 20:14
:P i men se dogadalo da okretaji skacu a brzina ostaje ista.. nova lamela i sve valja ;).. ja sam prosao dosta jeftino jer sam je ja promjenio a i nije pretjerano skupa bila..
dižeš temu staru ŠESTgodina samo da bi napisal da je i tebi klizila lamela... majko mila :facepalm::facepalm:
goran79
25.03.2011., 20:25
ja sam imo isti slucaj na octaviji vozio je tako 2 god i prodo.znaci voznja u 3,skretanje u ulicu saltanje u 2 brzinu a auto poleti ko lud,pa moram prvo zakocit pa dalje
Trebao bih na put a lamela mi proklizuje i kuplung hvata pri vrhu. U principu već par mjeseci vozim tako, ali po gradu. Interesuje me da li mi se može dogoditi neki kvar lamele koji bi me ostavio na cesti?
vampir001
30.06.2012., 18:55
da može se dogodit
Ne samo da može - nego i hoće.
Hvala ... znači prvo u servis...
hasnfefer
30.06.2012., 21:13
nekako sumnjam da će otići sad ako je držala par mjeseci, ali opet :ne zna:
Nije ti poznat čika Murphy?
A sad bez jebe - koliko puta u gradu koristiš puni gas? A na duljem putu bi ti moga ustrebat ... i to ne jednom.
Dok lamela hvata visoko sve 5 može hvata visoko i okrenut desetine tisuća km, ovisi o tome kakv stil vožnje neko ima i na kakvom terenu vozi i naravno od auta do auta, al kad krene proklizavat onda pravac servis da se zamjeni...
Za one koji neznaju kaj znači proklizavanje - na neku ravnu i horizontalnu cestu šlataš treću ili četvrtu i stisneš gas do poda, kad se okretaji dižu "brže" nego što se penje brzina znači da klizi...
Dakle ak si na npr 2000 okretaja u 3 i to je neznam 60 km/h a na 4000 okretaja auto treba ić 90 km/h ti daš gas on dođe naglo do 5000 okretaja i nije na 90 nego se vrlo polako diže to znači da je vrijeme za zamjenu...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.