PDA

View Full Version : Samoodbrana na americki nacin......

happygoose
08.04.2005., 09:22
Florida to expand law on gun use

The law is heavily backed by the National Rifle Association
A law letting people in Florida kill in self-defence on the street without first trying to flee an attacker has been passed by Florida politicians.
Florida law already allows people to shoot a potential attacker in their home, place of work or car.

But until now, courts insisted that anyone confronted in a public place should first try to run away.

Critics of the law say it will bring a Wild West attitude to Florida - magnet to hundreds of thousands of tourists.

One critic said all the measure would do is sell more guns and turn the state into a modern version of the OK Corral.

The bill has been heavily backed by the National Rifle Association, the lobbying group which defends the rights of Americans to carry guns.

Dennis Baxley, the Republican sponsor of the Stand Your Ground bill said it was about meeting force with force.

"If I'm attacked, I should not have to retreat," he said.

The bill has already passed the Florida Senate and is expected to be signed into law by Governor Jeb Bush, the president's brother.

Opponents said the move gave gun owners a license to kill.

"For a House that talks about the culture of life it's ironic that we would be devaluing life in this bill," said Democratic state Rep Dan Gelber of Miami Beach.

"That's exactly what we're doing."

Opponents of gun control have celebrated recent victories: Congress let the ban on assault weapons expire last autumn, and since 2003, five states have approved laws allowing people to carry concealed weapons.

Thirty-five states now require the authorities to issue permits for concealed handguns to most applicants as long as they do not have criminal records, and two, Alaska and Vermont, allow concealed weapons without a permit.

Rasprava se takodjer vodi i na podforumu "Dijaspora".....

Za one koji ne znaju engleski....prvi paragraf:
Zakon koji je prosirio upotrebu vatrenog oruzja.
Podrzani od strane NRA, politicari savezne drzave Floride, donjeli su zakon u kojem je dozvoljeno "ubiti" u samodbrani na ulici, bez da ste prvo pokusali pobjeci od napadaca.

Florida vec ima zakon koji dozvoljava upotrebu vatrenog oruzja u samoodbrani u vasem domu, radnom mjestu ili automobilu.......

clanak je kopi/pejstan sa stranica bbc vijesti...

ZgSash
08.04.2005., 09:31
o cemu pricas?
pa ne postoji zakon koji bi zabranio samoobranu
:)
ja ne vidim nista lose u tome da se ljudi mogu braniti , pogotovo u slucajevima provala u kucu i sl.
pa ni kriminalci ne nose plisane medeke u napadu
ja mislim da je steta sto zakoni u hrvatskoj daju previse prava upravo kriminalcima i oduzimaju pravo i mogucnost obrane postenim ljudima
ako mi netko provali u stan , ne vidim nista lose u mogucnosti da ga sasvim legalno otpuhnem s sacmaricom , a ne da moram cekati da on prvo ugrozi mene ili moju obitelj
valjda bi osnovno bilo da posteni ljudi imaju pravo da ne budu pljackani i napadani

happygoose
08.04.2005., 09:45
Ja samo otvaram raspravu......:)

ZgSash
08.04.2005., 10:16
no frks , samo dodajem zacina, nista osobno
;)
no , zaista popizdim kad netko legalno posjedovanje oruzja u rukama postenih gradana naziva divljim zapadom , dok istovremeno sve vrvi od ilegalnog naoruzanja u rukama kriminalaca i to se smatra normalnim
pa zar zaista, ako ne pripadas kriminalnom miljeu , si ovca za sisanje ??

Balkanijan Pig
08.04.2005., 15:51
U svakom slucaju slazem se da nista u samoodbrani ne bi trebalo biti protuzakonito. Ono sa prekomjernom upotrebom sile nema smisla. Nikog ne ugrozavas i ne diras i kad te neko bez razloga napadne moras jos pazit da i sam ne zavrsis u zatvoru?
Nema smisla.

Ali s druge strane nisu uvijek situacije ciste, takvi zakoni mogu dat prostora manipulaciji. Ali najveci problem vjerujem da je psihicka komponenta- kad osoba nosi oruzje pocne se iz nekog razloga cesto drukcije ponasat i razmisljat. Uz takve zakone i ekipu koja je masovno naoruzana sama "svjest oruzja" ce mozda cesce dovodit do konflikata di bi neko mogo navalit na obarac i kad nije bas potrebno.

Secundo
08.04.2005., 16:40
Mislim da bi Ameri trebali razmisliti o ne-ubojitom oružju tipa Taser, raznim sprejevima itd. Obzirom da je samoobrana i do sada bila dozvoljena, nije mi jasan razlog ovog novog zakona.

happygoose
08.04.2005., 16:45
A sta bi trebalo biti jasno, radi se o Jeb:no: Bush-u i njegovoj ekipi iz NRA...

Neokonzervativna klika koja je jedva docekala da donese takve zakone.
Uostalom Florida je i inace posebna sto se tice zakonodavstva...:rolleyes:

Vojky
08.04.2005., 23:25
happygoose kaže:
Florida to expand law on gun use

The law is heavily backed by the National Rifle Association
A law letting people in Florida kill in self-defence on the street without first trying to flee an attacker has been passed by Florida politicians.

Zanimljivo, ali takva odredba po kojoj prvo treba pokušati pobjeći - nikada nije postojala u kaznenom zakonodavstvu RH, a ni bivše Juge.

Vojky
08.04.2005., 23:27
zg_sash kaže:
no frks , samo dodajem zacina, nista osobno
;)
no , zaista popizdim kad netko legalno posjedovanje oruzja u rukama postenih gradana naziva divljim zapadom , dok istovremeno sve vrvi od ilegalnog naoruzanja u rukama kriminalaca i to se smatra normalnim

Meni recimo još nitko nije uspio objasniti kako to da je - po hrvatskim propisima - student s jointom u džepu društveno opasniji (kazneno djelo!) od tipa s ilegalnom dugom devetkom i dva puna sažera ispod jakne (prekršaj!).

ZgSash
11.04.2005., 08:46
student s jointom je za policiju laka lovina , a za sud prilika za osudu i "primjer"
tip s devetkom je najcesce onaj koji je zasluzan za policijske i sudacke "bonuse", a i nije se za zamjeriti njemu i njegovim pajdasima
na pocetku i kraju svega toga je uvijek njegovo velicanstvo - biznis i to je jedina logika u kojoj se vise isplati loviti male nego velike ribe
a propos tvrdnje da su naoruzani ljudi skloniji nasilju - to jednostavno ne stoji , cak naprotiv
nasilnik ili kriminalac ce si malo porazmisliti ako postoji mogucnost da njegov pothvat zavrsi trovanjem olovom , prije nego ako racuna da je zrtva bespomocna