View Full Version : Opća vs. matematička gimnazija
daniel9
10.04.2005., 19:38
Bok ljudi! Sada sam 8. razred i bliže se upisi u srednju školu. Živim u Valpovu i gdje ima opća gimnazija a u Osijeku je matematička gimnazija. Moj problem je taj što se nemogu odlučiti u koju da idem pošto me zanima matematika, fizika i informatika više od ostalih predmeta a i u budućnosti bih želio upisati FER (rač), dvoumim se jer neznam dali če mi išta olakšati na faksu ako odem u matem. gimn. ali opet dali se isplati trošiti toliko vremena na put i onda još onakav umoran bi morao ućiti za što bi imao jako malo vremena pa bi mi i ocijene možda bile slabije. valpovo je od osijeka udaljeno oko 30min autobusom.
Zanima me što bi vi odabrali da ste na mojem mjestu te imali smisla svaki dan putovati. Dali netko zna nešto o općoj gimn. u Valpovo i/ili o III. gimn. u Osijeku? ... pišite sve što bi mi bilo od koristi.
:)
30 min autobusom? Toliko je većini zagrebačkih srednjoškolaca udaljena srednja škola od stana kad idu tramvajem ili autobusom. Meni je do moje trebalo 25 min. Mislim da to nije nikakva udaljenost, pa ako je ta gimnazija jača u predmetima koji će ti trebati na faksu onda je bolje da se upišeš tamo.
ljubica zubica
10.04.2005., 20:45
soks kaže:
30 min autobusom? Toliko je većini zagrebačkih srednjoškolaca udaljena srednja škola od stana kad idu tramvajem ili autobusom. Meni je do moje trebalo 25 min. Mislim da to nije nikakva udaljenost, pa ako je ta gimnazija jača u predmetima koji će ti trebati na faksu onda je bolje da se upišeš tamo.
je, slažem se, meni je srećom gimnazija bila blizu, ali većina u razredu je putovala i više od pola sata. to je neka normala, pol sata, sat do škole.
osim toga, teško će ti bit na FER-u s općom gimnazijom, a i u matematičkoj imaš šansu vidjeti da li zaista želiš nastaviti u tom smjeru, ovako ti se možda čini privlačno, a ne znaš koliko truda zahtjeva.
smješka
10.04.2005., 21:22
po ure je ništa
isplati ti se radi toga ić u osijek
i zasigurno je III. kvalitetnija od te u Valpovu
daniel9
10.04.2005., 21:31
istina da se pola sata ovako čini dosta malo ali ako pogledamo da autobusi neidu svakih petnaest minutu to malo drukčije izgleda recimo: 11:40h ide autobus do osijeka, stignem tako oko 12:10h, od kolodvora do škole mi treba 15 min i onda od 12:25h do 13:10h čekam, nastava završava oko 19:05h, autobus za doma je u 19:50h dođem doma u oko 20:30h. To je znači oko 3 sata dnevno zbog putovanja.
Dali još uvijek mislite da je vrijedno ići u matematičku gimnaziju za znanje koje se stekne u njoj?
Jel se u matem. radi puno više na područjima matem i fizike u odnosu na opću?
Dali ima netko na forumu da ide na fer a da je završio opću?:)
smješka
10.04.2005., 21:42
a gle ima još ljudi koji tako puno čekaju
e sad na tebi je da ti zaključiš jesi sposoban za to
ja osobno bi išla u III. da san u Os ili okolici Os-a (uostalon poznan troje-četvero ljudi iz te škole)
a III. ti je jača i poznatija škola, kriteriji su sigurno viši, a onda ćeš automatski i više naučit
ajde, ajde, evo pravog čovjeka koji će ti pomoći...:D :D
Kao bivši učenik dotične treće gimnazije u Osijeku, osjećam se prozvanim u ovoj teme.
Dakle, 1. putovati iz valpova uopće nije neki bed, ja sam u razredu imao 17 putnika, nekoliko njih iz širokog polja, gata, podravskih pogajaca i ostalih vukojebina. Svi su oni putovali, i normalno završili školu u 4 godine. Jedan lik je doselio u dom, i poljugao nakog prve godine. Jednostavno, ponese te sloboda. Znači - dom ne bi preporučio.:D
plus- profesori ti puštaju putnike sa pola zadnjeg sata - da stigneš na bus - tako da praktički stižeš kući prije mene koji sam u centru osijeka. :mad:
2. I ja sam nekoć kao nadobudni matematičar htio upisat fer, jer mi je išla matematika, blablabla. Činjenica je da ti je matematička jača od opće. I da ti da više podloge na tom polju.
Ali i činjenica je da ti tu svi koji se iole kontaju u matematiku okupe na jednom mjestu. Tako da tvoja "pamet" mora jako napredovat da dođe do izražaja.
3. Ko šta rekoh - i ja htjedoh upisat fer. I ne mogu reći da nisam mogao upisati. Mogao sam. Imao sam 4 ili 5 sve razrede i iz matem. i iz fizike. Ali ti profesori ubiju volju za time. :D :D :D Meni je pogotovo ubila moja profa iz fizike -> možda i tvoja buduća. A trebo sam završit na feru:D Znaš di sam sada? Na EKONOMIJI. I uživam. Makar sam među hrpom koja tvrdi da je 1/a × b = a+b
Da. I to ti je to. Zaključi sam.:w
Postoje 4 vrste gimnazije:
klasična
prirodoslovno-matematička
jezična
opća.
Klasična je prvenstveno za frikove kojima se da učiti ne samo latinski, već i grčki, jerbo se grčki iz nekog neobičnog razloga ne uči u drugim gimnazijama čak ni kao izborni predmet.
Klasičari se mogu smijati svima jer uče drevna znanja.
Za frikove koji sanjare jednog dana upisati FER, tu su prirodoslovno-matematičke gimnazije. Posebno dobra strana[1] jesu pune 4 godine informatike, koja se iz nekog neobičnog razloga u drugim školama svodi na jednu godinu, od čega prvi semestar bude priče prvenstveno o bušenim karticama.
Također je u njima umjetnički program... neću reći skraćen, reći ću sažet... jer u dvije godine pokriješ gradivo koje jezičari pokriju u 4 godine (bijah, vidjeh, usporedih).
<flamebait>Razredi su pretežno muški, prvenstveno zbog poslovične ženske netalentiranosti za matematiku, logiku i sl. </flamebait>
Matematičari se mogu smijati svima jer ih u pravilu gaze na svim područjima, a prirodne su znanosti relativno dobro plaćene.
Jezične gimnazije imaju jači - gle čuda - jezični program; neke nude zanimljiv broj izbornih jezika.
<flamebait>U razredima sjede pretežno cure, prvenstveno zbog poslovične ženske sklonosti blebetanju.</flamebait>
U posljednje je vrijeme primijećen trend upisivanja FER-a nakon završene jezične gimnazije; ženski su zahodi na FER-u, shodno tome, postali preskučeni.
Jezičarke se mogu smijati svima jer se najčešće ionako smiju bilo čemu.
Opća gimnazije je tzv. qrac od ovce; u nju se upisuju oni koji se nisu uspjeli pronaći niti u jednoj od ranije navedenih skupina.
Daleko najlošiji program, daleko najlošije obrazovanje.
Oni se ne smiju nikome; drugi se smiju njima.
Naročito nakon upisa na faks.
Pa ti sad biraj.
[1] Barem teoretski gledano, jerbo je praksa unekoliko drugačija.
Crimson Petal
10.04.2005., 23:56
cp.tar kaže:
aha. :kava:
Pridruzujem se hvalospjevima matematickoj gimnaziji! (Naime, i sama sam ju pohadjala).
Matematicka gimnazija je osim zbog FER-a (pitanje je sto ces na kraju upisati) odlican izbor jer imas opciju dodatnog jezika (2 sata tjedno) ili dodatnog sata informatike i matematike.. To ti je kao da ides u opcu samo nemas dosadne likovne i glazbene kulture sve 4 godine..
S druge strane, ne zelim vrijedjati Valpovsku gimnaziju, ali i ja vjerujem da je u Osijeku kvalitetnija.
Sto se putovanja tice, to ti moze predstavljati problem u smislu socijalnog zivota, ali samo minorni.. Uglavnom, mislim da se isplati..
Bokic
kajjaznam
11.04.2005., 19:46
Matematicka prije opce uvijek, pogotovo ak imas ambicije za FER ili slicne fakultete.
Ford Prefect
11.04.2005., 22:04
To što cp.tar govori su totalne gluposti...
Opća gimnazija je sranje:confused:
Daj molim te... Opća gimnazija je ista kao i ostale, ako želiš naučiti moći ćeš:D
Klasičari su budalaši kad uz latinski uče i grčki, u matematičkoj je možda i bolje nego u općoj ali samo ako voliš matematičke predmete, a jeziča je ok. Pa gdje se tko prepoznao neka ide
Ford Prefect kaže:
Klasičari su budalaši kad uz latinski uče i grčki, u matematičkoj je možda i bolje nego u općoj ali samo ako voliš matematičke predmete, a jeziča je ok.
Ko sta ti gledas na klasicare, a pretpostavljam da si ti opcas, e pa isto tako mi matematicari gledamo na sve ostale gimnazijalce. :D
daniel9
11.04.2005., 22:52
Po svemu sudeći trebao bih upisati matematičku. Sad sam pogledao razliku u satima između opće i matematičke, nekako mi se to i ne čini previše različitim... Još uvijek nisam siguran što če biti moj konačni odabir pa dajte ljudi dajte još me malo uvjerite što je bolje putovati ili...:(
smješka
11.04.2005., 23:30
daniel9 kaže:
Po svemu sudeći trebao bih upisati matematičku. Sad sam pogledao razliku u satima između opće i matematičke, nekako mi se to i ne čini previše različitim... Još uvijek nisam siguran što če biti moj konačni odabir pa dajte ljudi dajte još me malo uvjerite što je bolje putovati ili...:(
pa nije ti neka baš drastična razlika, veća razlika nastaje u tome šta je ovo ipak gimnazija u osijeku, i šta je poznatija, kvalitetnija, i sl.
stvarno ti se isplati putovat ako si za to sposoban
Ako odasvuda dobivaš informacije da je gimnazija u Osijeku kvalitetnija, onda sve oisi o tebi: želiš li se pomučiti malo sljedeće 4 godine i stvoriti dobru osnovu za FER - a vjeruj mi, bivši sam FER-ovac i treba ti jako dobra osnova, uz puno rada na faksu - onda nema diskusije.
Ni vrijeme provedeno u busu ne mora biti sasvim izgubljeno; tada čitaj lektiru. Ili uči povijest.
Osim toga, FER ti je još dalje... u Zagrebu ;)
Još kako ćeš se naputovati kad počneš studirati; bolje ti je da se sad navikneš ;)
U svakom slučaju, činjenica je da te matematička gimnazija bolje sprema za fakultete poput FER-a (dakle, prirodoslovne i inženjerske) od opće; interne statistike samog FER-a su prilično dobar pokazatelj. Naime, preko 50% njihovih uspješnih studenata dolazi iz tek triju zagrebačkih škola (V, XV, Lucijan) - i sve tri su matematičke gimnazije.
Sad je sigurno lakše upisati bližu i lakšu školu, ali vjeruj mi, za fakultet poput FER-a se isplati potruditi.
BTW razlika u broju sati nije tako velika... dapače, ne znam smije li se ukupni broj sati razlikovati za više od 2 sata tjedno.
Ono što je različito jest kako su ti sati raspoređeni; u matematičkoj ćeš gimnaziji imati dodatne sate matematike, informatike[1] i prirodnih predmeta, dok ćeš u općoj taj "višak" potrošiti na glazbeni, likovni i sl.
Možda jedan sat razlike tjedno ne djeluje puno... dok ne prebrojiš koliko tjedana traje školska godina...
[1] isplati se učiti programiranje u srednjoj; oni koji su na FER došli iz škola u kojima nije bilo puno informatike su imali gadnih problema s kolegijem Programiranje.
gottcha
12.04.2005., 11:40
a po kojim se to kriterijima odlučuje da je osječka kvalitetnija od ove u valpovu?
zato što je u osijeku?? :confused:
daniel9
12.04.2005., 21:42
gottcha kaže:
a po kojim se to kriterijima odlučuje da je osječka kvalitetnija od ove u valpovu?
Neznam za ostale ali meni se čini da ima i većih uspjeha na natjecanjima a to je odraz rada po onda...
gottcha
12.04.2005., 21:54
daniel9 kaže:
Neznam za ostale ali meni se čini da ima i većih uspjeha na natjecanjima a to je odraz rada po onda...
natjecanja su odavno prestala biti mjerila vrijednosti :)
smješka
12.04.2005., 21:54
gottcha kaže:
pa između ostalog i po tome šta san ja :D čula za nju, a živin u šibeniku
smješka
12.04.2005., 21:59
gottcha kaže:
natjecanja su odavno prestala biti mjerila vrijednosti :)
ako oće naučit šta više matematike, fizike, informatike bolje će naučit u osijeku jer tamo imaju dodatne i imaju učenike na državnima
možda i ta u valpovu ima dodatne, al opet triba vidit koja ima bolje dodatne
po rezultatima s natjecanja ova u osijeku
al natjecanja=dodatna+samostalni rad
al ima puno škola u kojima je natjecanje=samostalni rad (npr. moja :rolleyes: )
gottcha
12.04.2005., 22:03
a ima i puno natjecanja gdje je sve u vezi i varanju;) pa je to relativno opet... stvar je pojedinca :)
gottcha
12.04.2005., 22:05
al samo onda odaberi školu zato što je bolja i kvalitetnija a ne zato što je u većem gradu il sl...
mnogi moji su se tako z..zeznuli, gledajući grad i to...
daniel9
12.04.2005., 22:19
Evo stranica natjecanje 03/04 godine iz srednje u valpovu: Natjecanja (http://www.ss-valpovo.hr/natjecanja_zup.htm) a od III. iz osijeka nisam našao na njihovoj stranici pa onda pogledajte rezultate i recite kako vam se čini...
smješka
12.04.2005., 22:22
ma III. :amen:
daniel9
12.04.2005., 22:27
ma nemoj...:D :D
samo vi pišite...:D
Trijezni Pijanac
13.04.2005., 01:47
osjećam se prozvanim što se tiče ove teme... i sam sam pohađao 3gimnaziju (slavnu po bivsem ravantelju hehe),.. ali eto... gle ja sam zivio 35min hoda od skole tako da ono,.. nije bed udaljenost, znao sam i jednog koji je putovao svako jutro iz vukovara, dakle...
sto se tice obrazovanja,.. hm... razlika medu satnicama je ocigledna, ali jedino sto ti stvarno ovisi su profesori..e sada, dakle, ako bi ti upisao iducu godinu,.. mozda bi dobio Iliju Iliševića iz matke, a on ti je car.. (iako mislim da on ide u penziju), mozda bi dobio i Jošnika (car, ali on definitivno odlazi),... tako da ono. vjeorjanto ces dobiti neke mlade djevojke koje jos nisu bas uhodane.. ali mozda i nije tako.. najbolji profesori su ti sada vec na zalasku (josnik, ilija, lemmman)... tako da ono.. na tebi je da biras, mozda ti se i potrefi pa dobijes nekog dobrog.. uglavnom, vjerojatno ces dobiti i tanockog iz hrvatskog, a on ti je car... dobra ti je fora sto te peglaju s informatikom (pogotov ako uzmes jos onaj dodatan program), onda ces nauciti basic, pascal, a i C++ ( e vjeruj mi, to ce ti itekako pomoci na feru, pogotov racunarstvo)..
btw ja sam sada na feru, 1.godina i neke stvari koje sam naucio su mi stvarno jako pomogle (evo umjesto da ucim jer imam sutra ispit sad se zajebavam)...
da skratim.. da sam na tvom mjestu, dileme ne bi bilo,.. odi u osijek.. i koliko god budes ucio, pazi da ne pretjeras.. sredi si nekako da mozes izlaziti u osijek i lagano pocni na promenadi se opijati, za pocetak... ostali ces sam otkriti... [nostalgicno gledam na stare dane]
stay true
Trijezni Pijanac
13.04.2005., 01:50
gottcha kaže:
u zadnje vrijeme se i pojavilo par uspjeha u valpovackoj gimnaziji, cini mi se iz logike, ??? uglavnom... natjecanja nisu kriterij, ono stvarno je upis na ZELJENI fakultet i prosjek godina studiranja na njemu.. znaci ono...cuj, ja sam iz 3gimn, pa znam gro ljudi koji nisu upisali ono sto su htjeli, ali tako je uvijek bilo...
Trijezni Pijanac
13.04.2005., 01:53
cp.tar kaže:
klasična
jezična
opća.
Klasična je prvenstveno za frikove kojima se da učiti ne samo latinski, već i grčki, jerbo se grčki iz nekog neobičnog razloga ne uči u drugim gimnazijama čak ni kao izborni predmet.
ti si garant iz klasične ?? ha?
btw postoji i privatna.. i to u osijeku..
BettyBoop
13.04.2005., 09:48
Evo javlja se bivsi ferovac sa zavrsenom opcom gimnazijom...
Skola ti nije toliko bitna koja je, nego profesori koji ti u njoj predaju pojedine predmete...
Ja sam isla u opcu gimnaziju u splitu koja, vidim neki spominju, nije imala dodatnu nastavu nniti iz informatike, niti iz matematike, a na natjecanja sam uvik isla i bila poprilicno dobra... ispred vecine matematicara... tako da ti nije ni u tome "presudno" koja si skola...
Programiranje sam prvi put vidila kad sam dosla na fax i polozila ga iz prve...
vaku godinu sam rijesila prije lita, a diplomirala na prvom roku... nas 4 moje generacije...
bilo je i matematičara sa mnom na prvoj godini koji nisu upisali drugu jer nisu mogli poloziti matematiku, a isto tako bilo je istih i iz drugih gimnazija...
Sve u svemu, da zakljucim, bitno je to koliko ti zelis uciti i koliko si ti sam "nadaren" za matematičko-logično razmisljanje...
Ja da sam na tvom mistu, ostalabi doma jer te tri ure putovanja mozes utrositi na puno lipih stvari, a slobodno vrime ti je i bitnije od skole... ako si tu ispunjen i zadovoljan, uz malo ucenja ce ti i skola ici ok...
ako ne budes ima programiranja, zamolis prof. da tebi naknadno da koje zdk. i to je to...
i imas inf. sve 4 godine, ako se odlucis kao izborni da ti bude...
eto, nadam se da sam pomogla... bude li ti tribalo jos informacija o fer-u, samo se javi...
cp.tar kaže:
Opća gimnazije je tzv. qrac od ovce; u nju se upisuju oni koji se nisu uspjeli pronaći niti u jednoj od ranije navedenih skupina.
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
@Betty - Jesi išla u Marulića ili u Nazora?
smješka
13.04.2005., 21:05
BettyBoop kaže:
Ja sam isla u opcu gimnaziju u splitu koja, vidim neki spominju, nije imala dodatnu nastavu nniti iz informatike, niti iz matematike, a na natjecanja sam uvik isla i bila poprilicno dobra...
ako si mislila na moj post... ja san iz šibenika
BettyBoop
13.04.2005., 21:36
Marulic... sto?
Trijezni Pijanac kaže:
ti si garant iz klasične ?? ha?
btw postoji i privatna.. i to u osijeku.. Privatna nije vrsta; privatna može biti opća, klasična... kao i državna.
Razlika je u cijeni; u kvaliteti, ako je suditi po nekima iz privatnih škola kojima sam davao instrukcije, i nije baš neka.
I ne, ja nisam iz klasične... ja sam iz matematičke :D
A vi koji kolutate očima: otprilike je tako bilo kad sam ja išao u srednju. Nije da ne postoje iznimke, ali općenito gledano je to bilo tako.
(Ne da je meni pomoglo što sam išao u matematičku gimnaziju kad nam je kolosalni kreten od ravnatelja, dabogda mu se pička više zgadila nakon 13 djece, ukinuo sve izborne predmete :mad: asshole.)
BTW u mojoj bivšoj gimnaziji su otvoreni i opći razredi, uz jezične i matematičke. Profesori s kojima sam razgovarao se žale na jeziv pad kvalitete učenika... i to profesori koji znaju izvući ono najbolje iz ljudi.
Coincidence? I trow not.
grimReaper
13.04.2005., 23:45
e znas kaj bi bilo full ok.. da mozes birat izmedju povejsti i dodatnih satova matise il fizike.. ah.. ili filozofije.. taj predmet treba ukinut ili se nesmije ocjenivat i biti cisto kao informativan ...vjeronauk i etika.. aj etika moze bit zanimljiva .. mozda nekom.. al ta dva predmeta bi trebalo u potpunosti ukinut jel se iz tog tak i tak nis ne uci i gubi se vrijeme i dosadjuje :D
onda sta. jos :D ...
BettyBoop kaže:
sto?
Je li ovo što? ili isto?
BettyBoop kaže:
(...)
Ja da sam na tvom mistu, ostalabi doma jer te tri ure putovanja mozes utrositi na puno lipih stvari, a slobodno vrime ti je i bitnije od skole... ako si tu ispunjen i zadovoljan, uz malo ucenja ce ti i skola ici ok...
ako ne budes ima programiranja, zamolis prof. da tebi naknadno da koje zdk. i to je to...
i imas inf. sve 4 godine, ako se odlucis kao izborni da ti bude...
(...)
ok, lijepo je imati vlastite ambicije i sve to skupa, ali skola je tu da te ipak natjera da nesto naucis.. sumnjam da bi itko isao pitati profesoricu za extra zadatke i te fore...
motivacija ucenika za neki predmet je nuzan, ali ne i dovoljan uvijet da bi se taj predmet naucio. treba gledati i ambicije profesora da uceniku prenesu to znanje, odnosno sirinu gradiva koja se obradjuje. po programu (i iskustvu) matematicka gimnazija obradjuje vise matematike..
joj ne znam da li ste me skuzili, ali.. htjela sam rec ovo: ako ti se ni ne ponude neka znanja, tesko da ces imati zelje to uciti, jer ni ne znas da postoji.
uf ljudi, sorry. jedva gledam i ovo sam napisala u poludeliricnom stanju..
bokic:Slin: :kukuc:
BettyBoop
15.04.2005., 09:30
Divus kaže:
Je li ovo što? ili isto?
sto? = što? = zašto? = zašto pitaš jesam li iz Marulića?
Zato šta tamo itekako ima dodatna iz informatike, pa mi je malo čudno da je ti nisi mogla uzet ;)
Bootylicious
16.04.2005., 00:23
NAZOR rocks!:amen:
Ništa kontra opće!!!
sm0tana
29.01.2008., 18:20
evo ja sam 8 razred.i dvoumim se izmedu opce i matematicke gimnazije u osijeku.zivim u osijeku i nisu mi daleko.htjela bi studirati medicinu tj. za farmaceuta.pa bi molila sve iz osijeka da mi savjetuju koja je bolja.pitala sam vec puno ljudi.neki su rekli opca neki matematicka tak da mi je jos teze odlucit.razmisljala sam o tome da odem tamo di idu prijatelji ali dio ide u opcu a dio u matematicku pa je opet svejedno.molim vas za savjet.unaprijed hvala!!:):mig::D:confused:
Omega Phoenix
29.01.2008., 18:35
Meni je matematička najbolja jer volim matematiku, fiziku i kemiju, a mi nešto teže gradivo učimo iz tih predmeta nego ostali.
Prije nisam bio siguran je li opća bolja od matematičke, ali kada sam vidio kakvo lagano gradivo iz matematike i fizike imaju u općoj smijao sam se...
Tada sam shvatio da sam izabrao ono što mi odgovara i drago mi je da sam u matematičkoj. Uostalom mrzim jezike i ostale štreberske gluposti koje se uče u većoj količini u općoj i jezičnoj nego u matematičkoj, dok u matematičkoj više vrijede matematika, fizika, kemija i biologija. Zapravo su u srednjoj školi i to štreberski predmeti na neki način, nažalost.
zeba23_os
30.01.2008., 12:32
klasična
jezična
opća.
Za frikove koji sanjare jednog dana upisati FER, tu su prirodoslovno-matematičke gimnazije. Posebno dobra strana[1] jesu pune 4 godine informatike, koja se iz nekog neobičnog razloga u drugim školama svodi na jednu godinu, od čega prvi semestar bude priče prvenstveno o bušenim karticama.
Također je u njima umjetnički program... neću reći skraćen, reći ću sažet... jer u dvije godine pokriješ gradivo koje jezičari pokriju u 4 godine (bijah, vidjeh, usporedih).
<flamebait>Razredi su pretežno muški, prvenstveno zbog poslovične ženske netalentiranosti za matematiku, logiku i sl. </flamebait>
Matematičari se mogu smijati svima jer ih u pravilu gaze na svim područjima, a prirodne su znanosti relativno dobro plaćene.
Jezične gimnazije imaju jači - gle čuda - jezični program; neke nude zanimljiv broj izbornih jezika.
<flamebait>U razredima sjede pretežno cure, prvenstveno zbog poslovične ženske sklonosti blebetanju.</flamebait>
U posljednje je vrijeme primijećen trend upisivanja FER-a nakon završene jezične gimnazije; ženski su zahodi na FER-u, shodno tome, postali preskučeni.
Jezičarke se mogu smijati svima jer se najčešće ionako smiju bilo čemu.
Pa ti sad biraj.
[1] Barem teoretski gledano, jerbo je praksa unekoliko drugačija.
Joj molim te... opća gimnazija nije bezveze 1. gimnazija. Ima najkvalitetnije profesore i sistem rada i daje podjednako znanje iz svih predmeta.
A jos se i nalazi u centru grada sto govori dovoljno samo za sebe.
Uglavnom sve 4 gimnazije su vrlo slične razlike su u profesorima i količini pojedinih sati ( osim klasične oni su izuzetak )...
Matematička je iza opće, a ispred klasične. jezična je daleko najgora srednja skola u Osijeku...
1. raspada se
2. profesori su ocajni
3. program nema veze sa zivotom ( sestra mi je tam isla pa znam )
Zato nemoj se pravit pametan i tu davat neke opise skola ovo ono po tome di si ti iso, di su ti prijatelji isli, a di su isli oni koje baš i ne voliš
zeba23_os
30.01.2008., 12:34
evo ja sam 8 razred.i dvoumim se izmedu opce i matematicke gimnazije u osijeku.zivim u osijeku i nisu mi daleko.htjela bi studirati medicinu tj. za farmaceuta.pa bi molila sve iz osijeka da mi savjetuju koja je bolja.pitala sam vec puno ljudi.neki su rekli opca neki matematicka tak da mi je jos teze odlucit.razmisljala sam o tome da odem tamo di idu prijatelji ali dio ide u opcu a dio u matematicku pa je opet svejedno.molim vas za savjet.unaprijed hvala!!:):mig::D:confused:
za farmaceuta bi ti bilo bolje ic u Matematičku, al razliek su jako male
Matematička je najbolja, malo se pomučiš prvi razred, a kasnije se odmaraš i svima se smiješ :D
I osim FER-a, nakon prirodoslovno-matematiče možeš ići na sve smjerove PMF-a kojih ima stvarno puno.... I smijet ćeš se drugima kad neznaju matematiku :D i smijat ćeš se onima koji imaju praksu :D i svima :D.
I jako važno, u matematičkoj netrebaš ućit 2. strani jezik!
A puovati i 4 sata dnevno se ispalti, barem pišeš zadaću u vlaku/busu ili ispred škole, ako ti se da. Jedino ako ideš u npr XIII gimanziju pa netrebaš uopće pisat zadaću :B
KontraTech
14.05.2008., 11:28
A budale... ako volis matematiku i fiziku mrš u matematičku :D... btw, ja moram hodat po sata do škole (8. razred)
I jako važno, u matematičkoj netrebaš ućit 2. strani jezik!
....očito ni materinji.
slažem se s cp.tarovim prvim postom - matematičari rulaju!
kod nas u kr-u imamo 3 gimnazije: matematička, opča i jezična - u prvi ideju normalni ljudi koji praktički ne uče osim pred kraj godine a cijelu godinu pijemo preko puta škole i tjeramo zajebanciju
u opču idu štreberčine a u jezičnu intelektualno zaostali koju su uspjeli upisati idioti zahvaljijuči popustljivim učiteljima u osnovnjaku
slažem se s cp.tarovim prvim postom - matematičari rulaju!
kod nas u kr-u imamo 3 gimnazije: matematička, opča i jezična - u prvi ideju normalni ljudi koji praktički ne uče osim pred kraj godine a cijelu godinu pijemo preko puta škole i tjeramo zajebanciju
u opču idu štreberčine a u jezičnu intelektualno zaostali koju su uspjeli upisati idioti zahvaljijuči popustljivim učiteljima u osnovnjaku
slažem se :rofl: :rofl:
ja sam bio u kr u općoj i stvarno su nas svi imali za velke štrebere :D
jezičari se trebaju civilizirati :s :s :s
ot: ovisi što te više zanima, u matematičkoj uče više fizike i matematike. što meni nije odgovaralo pa sam izabrao opću
ali s druge strane mi u općoj gimnaziji nismo imali skoro ništa informatike, a matematičari su je imali dosta, tako da oni sada imaju odlično predznanje za fax iz tog predmeta
Doll Parts
14.05.2008., 21:03
Ja sam upraov zavrsila matematicku u Osijeku.
Sto znaci da ces imat moju generaciju profesora :D
Ovako.
Ako te zanimaju matematika, informatika i fizika onda bi trebao upisati tu skolu.
Jer vjerojatno je puno bolja od one u Valpovu.
Plus da ces te predmete stvarnomrati raditi, a i naucit ces ako budes htio uciti.
Ako ne budes bio dovoljno zainteresiran svjejedno ces moc proc bez problema.
Tako da samo naprijed i ako jos sta zelis znat obrati mi se na PM.
SvVatko koga imalo zanima matematika i fizika trebao bi ići u matematičku...:top:
Zašto? Zato što, kod nas(mogu govoriti samo za Pulu), su matematičari u zadnjih 10 g. najjači razredi...Baš nam prof. pričaju da je u našoj školi postala uvreda kada nekome kažeš da je jezičar...Na natjecanjima se često plasiraju kao najbolji, i slovimo kao najbolji razred latinskog jezika, jer rijetko kada se zalomi negativna ocjena, a imamo iste testove kao jezičari...:lol:
Tako ako imaš imalo afiniteta prema fizici, matematici i informatici i dalje misliš ići na neki tehnički studij...upiši matematičku...:D
kaktusica
28.06.2008., 12:25
Trebam pomoc. Sto mislite, je li bolja prirodoslovno matematicka ili opca gimnazija ako zelim upisati medicinu? Oboje mi je u istoj skoli, pa mi je svejedno zbog udaljenosti. Meni se cini nekako bolja prirodoslovno matematicka, ali mi frendovi idu u opcu. Help!
peggy bundy
28.06.2008., 17:10
ne znam ništa o općoj u valpovu, al o matematičkoj u Osijeku nisam čula ništa loše... a ni opću u osijeku nebi baš preporučila
Štreberica
28.06.2008., 20:25
Trebam pomoc. Sto mislite, je li bolja prirodoslovno matematicka ili opca gimnazija ako zelim upisati medicinu? Oboje mi je u istoj skoli, pa mi je svejedno zbog udaljenosti. Meni se cini nekako bolja prirodoslovno matematicka, ali mi frendovi idu u opcu. Help!
Prirodoslovno-matematička ti je bolja, osim ako baš ta u tvom gradu na tom smjeru ima lošije profesore. No, nije ni iz opće ni približno nemoguće ako ćeš biologiju, fiziku, kemiju i psihologiju pošteno učiti.
Marvelous Mind
28.06.2008., 20:39
Meni je matematička najbolja jer volim matematiku, fiziku i kemiju, a mi nešto teže gradivo učimo iz tih predmeta nego ostali.
Prije nisam bio siguran je li opća bolja od matematičke, ali kada sam vidio kakvo lagano gradivo iz matematike i fizike imaju u općoj smijao sam se...
Tada sam shvatio da sam izabrao ono što mi odgovara i drago mi je da sam u matematičkoj. Uostalom mrzim jezike i ostale štreberske gluposti koje se uče u većoj količini u općoj i jezičnoj nego u matematičkoj, dok u matematičkoj više vrijede matematika, fizika, kemija i biologija. Zapravo su u srednjoj školi i to štreberski predmeti na neki način, nažalost.
Za tvoju informaciju, matematička i opća gimnazija imaju identično gradivo iz matematike i fizike, a jedina je razlika u tome što se u matematičkoj to gradivo obrađuje mrvicu detaljnije i u obzir dolaze i malo teži zadaci.
No, usprkos tome, jako puno učenika iz opće gimnazije imaju daleko bolje znanje i iz matematike i iz fizike od onih u matematičkoj; generalno znanje ne ovisi toliko o vrsti škole (matematička ili opća) nego o kvaliteti škole i kvaliteti profesora iz navedenih predmeta.
To što mrziš jezike, pokazuje koliko si neuk, a to što ih nazivaš štreberskim predmetima, apsolutnu neupućenost u problematiku koju jedva i razumiješ, stoga se sljedeći puta suzdrži komentiranja kada ne znaš o čemu laješ.
Jezici su, barem za prosječnog čovjeka, najteži za učenje, a još teži za svladavanje. Oni traže vrhunski stupanj razumijevanja (a ne štrebanja, mada je u tvojem slučaju to točno) koji je očito neuhvatljiv za današnje generacije.
Matematika je daleko više štreberski predmet od jezika, osvrni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti koliki učenici napamet uče postupak zadatka, bez da uopće razumiju što se od njih u zadatku traži. Kod jezika nije tako; u bilo koje vrijeme moraš znati sve riječi koje si do sada naučio (dakle, štrebanje koje samo po sebi podrazumjeva da ćeš uskoro sve naučeno zaboraviti) ne dolazi u obzir. A gdje je tek gramatika i sve ostale stavke koje su nužne za kvalitetno učenje jezika.
Po meni nema velike razlike između opće, jezične i matematičke gimnazije, u svima dobivaš puno znanja iz svih predmeta,a koliko ćeš ih naučiti ne ovisi o vrsti škole i količini sati već samo o tvojoj volji da pojedini predmet savladaš i tome koliko profesor traži od tebe.
Matematika je daleko više štreberski predmet od jezika
ovo je jedna od boljih gluposti kojih sam zadnjih dana čuo...ajde ti meni reci nešto logično u jezicima...(da ne bi bilo da sam neuk pričam vrlo dobro engleski i talijanski)...
osvrni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti koliki učenici napamet uče postupak zadatka, bez da uopće razumiju što se od njih u zadatku traži.
to ti ovisi od profesora do profesora...meni još ni jedan zadatak koji sam vježbao nije "doletio" na kontrolni...a to učenje postupaka napamet uopće ne bi htio komentirati...joj šta bi tim ljudima radio da sam profesor...hahaha...bolje da se ja držim podalje od prosvjete...lol
matko_fizic
29.06.2008., 19:06
ovo je jedna od boljih gluposti kojih sam zadnjih dana čuo...ajde ti meni reci nešto logično u jezicima...(da ne bi bilo da sam neuk pričam vrlo dobro engleski i talijanski)...
to ti ovisi od profesora do profesora...meni još ni jedan zadatak koji sam vježbao nije "doletio" na kontrolni...a to učenje postupaka napamet uopće ne bi htio komentirati...joj šta bi tim ljudima radio da sam profesor...hahaha...bolje da se ja držim podalje od prosvjete...lol
Učenje postupka napamet? Ajme majko...
Ja se sjećam da sam još u osnovnoj preko ljeta radila matematiku jer matematika zahtjeva kontinuirani rad. Jednostavno, kao i u sportu, izgubiš formu =)
Jednostavno, kao i u sportu, izgubiš formu =)
ovo je stvarno točno...hebote na početku ove školske godine(2007.-2008) mučio sam se prvih tjedan dana...uopće mi mozak nije funkcionirao...trebalo mi je duže da zbrojim 2 razlomka i takvih elementarnih , ali kasnije...služio me ko' podmazan...:lol:
matko_fizic
30.06.2008., 21:33
ovo je stvarno točno...hebote na početku ove školske godine(2007.-2008) mučio sam se prvih tjedan dana...uopće mi mozak nije funkcionirao...trebalo mi je duže da zbrojim 2 razlomka i takvih elementarnih , ali kasnije...služio me ko' podmazan...:lol:
Da citiram svog legendarnog profesora matematike:Matematika nije moda za jednu sezonu...Hihihi:)
pa ak te zanima fizika i matematika i ako namjeravaš upisat fakultet na kojemu se traže vještine iz tih predmeta onda idi u matrmatićku gimnaziju , a ak voliš jezike onda u jezićnu, a ak voliš i prirodu i matematiku i jezike onda idi u opću gimnaziju, opća je po meni njakvaliz+tetnija jel imaš podosta znanja o svemu i o matematici i o fizici i o engleskom i o njemačkom i o povjesti......
opća je zlatna sredina
tiger12
01.07.2008., 15:22
Matematika je daleko više štreberski predmet od jezika, osvrni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti koliki učenici napamet uče postupak zadatka, bez da uopće razumiju što se od njih u zadatku traži.
To ne znači da je "matematika više štreberski predmet" od ovoga ili onoga, nego da je, ak je točno ovo kaj si napisal, matematika predmet kojeg više ljudi uči na način da se štreba.
Matematika se nemre naštrebati ak se hoće znati.
ajde ti meni reci nešto logično u jezicima...(da ne bi bilo da sam neuk pričam vrlo dobro engleski i talijanski)...
Gramatika?
Makar, po meni, jezici su malo specifični. Ti moreš znati jezik super, a da ustvari nemaš pojma o gramatici ko takvoj. Ono, ne znaš zake je to gramatički tak. Primjer su ljudi koji su u inozemstvu i naučili su jezik čisto iz okruženja - daj im par gramatičkih zadataka i nek objasne zake se neke veli baš tak. Nemaju pojma, većinom.
To je primjer "štrebanja" jezika. Ali, kad učiš jezik u nekoj vrsti škole, o štrebanju nema govora, izuzev znanja riječi i nekih pravila.
Šta misliš kako su stranci u stranoj zemlji učili jezik?
Ovo znam 100%, učili su gramatiku...:top:
Štreberica
01.07.2008., 17:06
Ne, barem većinom, nego su se u početku samo maksimalno trudili upamtiti što veći broj riječi i fraza kako bi razumjeli bit onog što čuju i vide i kako bi drugi razumjeli njih u osnovnim svakodnevnim situacijama. Bilo da ih je netko učio, bilo da su nekako sami uz rječnik, bilo da su išli na tečaj. Jučer sam imala priliku vidjeti kako izgleda sat brzog tečaja jezika koncipiranog s tom idejom.
@livmed: Da, opća je zlatna sredina i iz opće možeš što god hoćeš, samo će ti neke izrazito matematičke/jezične stvari ipak biti znatno teže nego onima koji završe matematičku/jezičnu. A što se tiče toga da je opća kvalitetnija... opet, kako koja i kako za koga... ja imam sreću da idem u jako dobru opću koja za mene vjerojatno je najbolji izbor jer me sve zanima, makar su mi zbog nekih stvari (predmeta koji mi najviše ide/idu i najviše me zanima(ju)) preporučavali prirodoslovno-matematičku.
evomene
01.07.2008., 23:28
ja sam u sličnoj situaciji. upisao sam opću, a najbolje mi idu matematika i kemija. bio sam na državnom iz matematike i osvojio 3. nagradu, a iz kemije mi je falio 1 bod za državno.
- Juicy -
01.07.2008., 23:30
Matematička je u odnosu na opću zakinuta samo u drugom stranom jeziku i u ničem drugom, a opća iz matematike i informatike ne radi neke stvari koje se u matematičkoj rade...osobno mislim da je dobro imati veći broj sati matematike jer se gradivo ne radi na brzinu i više je vremena da se usvoji, naravno opet ne zanima sve matematika, al definitivno preporučujem matematičku...
evomene
01.07.2008., 23:36
a jbg, ja odabrao opću. ipak mi je malo previše satova matematike, a i ne volim baš fiziku i informatiku (malo čudno).
- Juicy -
01.07.2008., 23:48
Meni ti je fizika najgori i najdosadniji predmet, a ni za informatikom nisam tak luda, al sve se da naučit uz malo volje i truda, tak da moram ponovno birat gimnaziju opet bi otišla u matematičku...
Štreberica
02.07.2008., 15:24
a jbg, ja odabrao opću. ipak mi je malo previše satova matematike, a i ne volim baš fiziku i informatiku (malo čudno).
:) Isto kao i ja - očito nije baš tako čudno. Da si otišao u prirodoslovno-matematičku u Varaždinu kao što si, ako sam dobro shvatila, razmišljao na drugoj temi, koliko znam dosta bi te tjerali baš što se tiče matematike i kemije, ali možeš te predmete sasvim dobro naučiti i u općoj ako ne budeš imao baš groznu nesreću s profesorima (jedino informatiku se nikako ne može jednako raditi) - npr. ja sam bila u 2. raz. na državnom iz mat (opće su u lakšoj kategoriji pa je i lakše proći, blago nama) i u oba razreda iz kemije bez nekih pretjernih problema. Samo ćeš se možda malo više gnajviti s povijesti i društvenim predmetima, ne znam koliko te to zanima. A možda ti se još tko zna koliko puta promijene interesi i planovi, opća ostavlja najviše raznih mogućnosti. U svakom slučaju sretno!
StolicA
12.10.2008., 11:51
I na kraju di si upiso?
Keane16
12.10.2008., 13:55
Ovi koji pisu ovdje a iz Zg-a ili Šibenika su, a decko je pitanje za stanje u Osijeku, ne mogu znati pravo stanje.
Ja sam zavrsio matematicku, a upisao sam je zbog toga sto nisam zelio uciti njemacki vec dodatnu informatiku..
Matematika, fizika i informatika je najjaca u 3. gimbi, to nije diskutabilno, u ostalim predmetima nema razlike s drugim gimnazijama.. Onda kad sam to ucio, nisam bio presretan, ali tek na prijemnom i po rezultatima na faksu, drago sto sam isao bas u trecu gimbu...
Da ne bi ispalo da ja nagovaram za upis u 3. gimbu, a da po ostalima pljujem, izbor ostaje na vama..Ako volite ove predmete upisite matematicku, ako volite hrvatski i strane jezike-II.gimnazija, za one koji vole umjetnost-latinski i grcki - klasicna...Opcu ne bih nikada upisivao, ali tko voli - nek izvoli..
Sretno
cura iz st-a
12.10.2008., 14:47
pa ovako..ja iden u mat. gimn. i da se opet moran birat, izabrala bi istu skolu..neznan kako u drugin gradovima, al u st te smatraju freakon i streberon ako ides u mioc, al po meni su to neutemeljene predrasude..
isto tako, jezicna je gimnazija, al je po razini znanja kojon ti ljudi raspolazu iz nekih osnovnih premeta na razini obicne 4-godisnje srednje skole..bar je takva situacija u st..i iz tog razloga podzavan drzavnu maturu - da iduce generacije koje su budu upisivale znaju di se upisuju, kakva je skola i znanje koje imas..ocjene nisu vazne, vazno je znanje..i zato ja znan iako nisan među najboljima u razredu, da cu bez problema upisat bilo koji fax, bija to fer, medicina il neki tehnicki fakultet..
poanta: nema je :D
daniel9
12.10.2008., 21:43
uh proslo je par godina od kad je postavljena ova tema...i ja sam sada MATURANT :D u općoj gimnaziji valpovo! nisam poslusao vecinu koji su mi predlagali da odem u matematicku s tim sto bi to ubrajalo putovanje...
i moje misljenje je da nisam pogrjesio, ovdje su dobre profe iz predmeta koje ja preferiram ali i da nisu ako sam ne radis nema prevelike koristi tko ti predaje..to sam shvatio kada sam se poceo zajebavati...
mislim da je kljucno ono koliko sam radis doma i zato mi je drago sto nisam otisao u osijek i trosio vrijeme na putovanje..jednostavnije je. ostane vise vremena za zajebanciju i slicne stvari npr: mali nogomet, teretana, spavanje(npr probudim se 15 min prije nastave xd...), opijanje...hm itd! a opet uz malo truda odradim i nesto vise gradiva iz mat i sad polako mogu poceti razmisljati o pripremama za faks, taj famozni fer. i nadam se da cu upasti jer par ljudi koje poznam sa slicnim znanjem proslih godina iz iste skole je upalo...tako da imam razloga za nadu..
e sad istina je da bi mi bilo lakse na samom faksu na pocetku ali to se stigne i prestigne ako se radi redovito u malom periodu.
glavno je da mi nije zao sto sam ostao ovdje! a i znanje koje imam nije zanemarivo sto su pokazali i nacionalni ispiti.
slobodno pitajte sto god ...hehe
pozz
Phoebos Apollon
13.10.2008., 16:56
Ja sam upraov zavrsila matematicku u Osijeku.
Sto znaci da ces imat moju generaciju profesora :D
Ovako.
Ako te zanimaju matematika, informatika i fizika onda bi trebao upisati tu skolu.
Jer vjerojatno je puno bolja od one u Valpovu.
Plus da ces te predmete stvarnomrati raditi, a i naucit ces ako budes htio uciti.
Ako ne budes bio dovoljno zainteresiran svjejedno ces moc proc bez problema.
Tako da samo naprijed i ako jos sta zelis znat obrati mi se na PM.
Uf, što si zakasnila... Ovaj momak iz Valpova je vjerojatno sada maturant...
Sad me baš zanima gdje je završio i kako je prošao...
Passenger_57
13.10.2008., 18:28
kod mene u Požegi imamo Opću i Matematičlu,odnedavna i Klasičnu.
uglavnom,većina se uvijek trpala u opću,oni koji nisu uspjeli otišli bi u matematičku.ali ima,naravno,i određen broj koji onih preferiraju matematičku:D
bilo je tu svega,raznih 'bolesti' praćenih liječničkim potvrdama radi dodatnih bodova i upisa...
ne znam kakav je sad raspored 'radne snage' s klasičnom,ali meni je opća savršeno odgovorala.moj kampanjski i boemski stil školovanja i života,nepodnošenje prirodnih predmeta,taman da pristojno prođem i upišem se na kraju bez nekih problema na faks.sad sam na pravnom fakultetu gdje nema fizike,kemije i matematike i biologije,i eto,idealna situacija.
zizi_os
15.03.2009., 17:58
ja sam iz osijeka pa bih htjela da mi odgovaraju samo oni iz osijeka i koji idu u osijek u srednju školu jer su upućeni u situaciju..
8. sam razz i dvoumim se između opće i matematičke gimnazije. odlična sam učenica i sudjelovala sam na državnom iz hrv jezika. najviše me zanima hrvatski, ali još nisam sigurna hoću li ga studirat (ili možda hrvatski-psiholgija ili kombinirat hrvatski s još nekim predmetom). prirodne predmete baš ne volim, ali tata mi sugerira matematičku jer kaže da imaju jako dobre profesore iz hrvatskog, ali kaže da i općenito matematička ima bolje profesore nego opća. što vi znate o tome?? ja bih htjela u opću, ali želim imati dobre profesore i da se mogu upisati na koji god želim fax.
plizz pomozite!!!
Vanity.
15.03.2009., 18:54
ja sam iz osijeka pa bih htjela da mi odgovaraju samo oni iz osijeka i koji idu u osijek u srednju školu jer su upućeni u situaciju..
8. sam razz i dvoumim se između opće i matematičke gimnazije. odlična sam učenica i sudjelovala sam na državnom iz hrv jezika. najviše me zanima hrvatski, ali još nisam sigurna hoću li ga studirat (ili možda hrvatski-psiholgija ili kombinirat hrvatski s još nekim predmetom). prirodne predmete baš ne volim, ali tata mi sugerira matematičku jer kaže da imaju jako dobre profesore iz hrvatskog, ali kaže da i općenito matematička ima bolje profesore nego opća. što vi znate o tome?? ja bih htjela u opću, ali želim imati dobre profesore i da se mogu upisati na koji god želim fax.
plizz pomozite!!!
nisan iz osijeka(čak ni iz okolice) ali dosta dobro znan kakva je situacija s profama u obje škole(i općenito situaciju s ostalim gimnazijama tam). ugl,u mtm gimni imaš neke profe iz hrvatskog koji su katastrofa i ne možeš imati 5 ni da ne znan šta napraviš,a nećeš ni naučiti nešto, dok iz prirodnih predmeta stvarno ono-kapa dolje,ima par profa koji su malo zahtjevniji i ne objašnjavaju svaku sitnicu jer se očekuje da to učenici sami shvate(jer su oni upisali mtm gimnu pa onda valjda imaju nekakav štih za te prirodne predmete tako da ne očekuješ da ćeš se moći provlačiti jer se dosta traži). što se tiče opće,ovisi u koji turnus upadneš,jedan je relativno ok,dok drugi... -.- suprotnost praktički. doduše,u obje škole će te latinski vjerojatno ubiti ako nemaš neki talent za mrtve jezike :zubo:. hrvatski je dobar,no opet ti ovisi stvarno koju profu dobiješ tak da..ali s obzirom na to da bi htjela studirati hrvatski odi u opću jer ćeš se u matematičkoj ubijati na tim prirodnim predmetima i matematici, a ustvari te zanima hrvatski. jesi razmišljala o jezičnoj? tamo im je hrvatski isto dosta dobar. :mig:
zizi_os
16.03.2009., 20:57
tnx puno vanity. pa iskreno, ne bih nikako upisala jezičnu. kod mene je specifična situacija da volim hrvatski jezik, ali ostale jezike baš i ne ;). a je li znaš ti ili možda netko, kakvi su profesori u općoj koji sad predaju 4. razredima, jer će oni vjerojatno i meni predavat?
molila bih i ostale da mi kažu svoje mišljenje. sve sam rekla u prethodnoj poruci, opća ili matematička?. pozz
Vanity.
16.03.2009., 21:21
tnx puno vanity. pa iskreno, ne bih nikako upisala jezičnu. kod mene je specifična situacija da volim hrvatski jezik, ali ostale jezike baš i ne ;). a je li znaš ti ili možda netko, kakvi su profesori u općoj koji sad predaju 4. razredima, jer će oni vjerojatno i meni predavat?
molila bih i ostale da mi kažu svoje mišljenje. sve sam rekla u prethodnoj poruci, opća ili matematička?. pozz
nažalost-ne znan. sorry, al' to ti je bolje da pitaš nekog iz osk. ja znan samo općenito ovak i više znan o mtm gimni.
zizi_os
16.03.2009., 21:47
nažalost-ne znan. sorry, al' to ti je bolje da pitaš nekog iz osk. ja znan samo općenito ovak i više znan o mtm gimni.
hvala, svejedno.
ajde ljudi, pomagajte, plzzz
martina_os
16.03.2009., 22:32
ej people pls pomagajte.. 8. sam razz i želja mi je upisat' opću gimnaziju. iako sam čula dosta dobrog o toj školi, čula sam i negativnog. pa bi voljela da mi učenici osječke opće gimnazije kažu kak im je u toj školi. čula sam da su jednoj smjeni profesori puno bolji od ovih iz druge smjene. zanima me jel to istina. tnx unaprijed :D.
Vanity.
16.03.2009., 22:40
ej people pls pomagajte.. 8. sam razz i želja mi je upisat' opću gimnaziju. iako sam čula dosta dobrog o toj školi, čula sam i negativnog. pa bi voljela da mi učenici osječke opće gimnazije kažu kak im je u toj školi. čula sam da su jednoj smjeni profesori puno bolji od ovih iz druge smjene. zanima me jel to istina. tnx unaprijed :D.
je :mig:
peggy bundy
16.03.2009., 23:00
ey , ja sam završila Opću prošle godine... sumnjam da se baš stanje od tada drastično promjenilo... imaš svakakvih profesora, imaš onih koji su super, imaš ih par koji ne znaju gdje im je glava gdje im je rep, imaš par strožih... ovisi ko te zapadne... i nema ti nikakve veze to sa sa smjenama :D svaka ima vojih čari:)
martina_os
16.03.2009., 23:06
ma najvise me privlaci ta skola. ne bi u matematicku jer opcenito ne volim previse ni fiz ni mat. mogu se nadat da mene nece uhvatit bas ovi losi :). a vidjet cu. imam jos 3 mjeseca za razmisljanje :D. valj cu odlucit do tad... ma vjerojatno cu ja u opcu. poznam curu koja kaze da joj je tam super. vjerujem da se mogu tam snac. tnx na odg =)
peggy bundy
16.03.2009., 23:16
ako ništa drugo kantina je zakon:)
ako želiš više informacija slobodno se javi na pm:mig:
BloodBrother
17.03.2009., 13:41
imam nekoliko pitanja
jer se moze prebacit iz opce(valpovo) u matematicku(osijek)(sad sam drugi razred)
jer bi onda moro pisat razredne ispite za prvu godinu
i kolko bi mi onda zapravo bilo tesko
zizi_os
17.03.2009., 20:37
ako ništa drugo kantina je zakon:)
ako želiš više informacija slobodno se javi na pm:mig:
ja dvoumim između opće i matematičke. sve u svemu, jel možeš reći da su profesori dobri? ono, ja ne želim da oni neš budu blagi pa kao to je meni dobar profesor, neg da su pravedni, znaju objasnit gradivo i da se nakon srednje mogu upisat na koji god želim fax.
ae i ostali iz OS ili koji ste upoznati sa situacijom u te dvije gimpe, pomažite. =)
Tamara Antonija
19.03.2009., 23:23
Kakve gluposti ovdje se pričaju. Jadan taj dečko koji zaista mora odlučiti što će dalje.
Svakako da se škola do škole razlikuje ovisno o gradu, ali općenito gledano nikako ne možemo
reći da je klasična gimn za budaletine koji bi učili grčki ilatinski, to je škola za one koje to zanima,
a dobiva se klasična naobrazba i znanje. matematička nije ništa posebno niti je to gimn za lumene,
zahtjevnija je od opće po pitanju matematike i fizike, jer ima veći fond sati i vježbe, a gradivo je mrvicu prošireno,
dakle najveća razlika u satnici. Mi u općoj gimnaziji napravimo hrpu toga u kratko vrijeme, što matematičari naprave u puno dužem periodu, dakle više vježbaju, više vremenase zadržavaju na nekom gradivu = bolje znaju.
Opća gimnazija je najbolja jer se podjednako uči sve, a tko ipak želi staviti naglsak na jezike ili prirodne predmete,
treba u jezičnu, tj. matematičku jer će tako se moći baviti više time. ( tako se u matematičkoj ne uči 2.jezik kasnije, a u jezičnoj se izbacuje na 3.godini jedan od predmeta : kem ili fiz)...što je zgodno
Vanity.
20.03.2009., 14:13
Kakve gluposti ovdje se pričaju. Jadan taj dečko koji zaista mora odlučiti što će dalje.
Svakako da se škola do škole razlikuje ovisno o gradu, ali općenito gledano nikako ne možemo
reći da je klasična gimn za budaletine koji bi učili grčki ilatinski, to je škola za one koje to zanima,
a dobiva se klasična naobrazba i znanje. matematička nije ništa posebno niti je to gimn za lumene,
zahtjevnija je od opće po pitanju matematike i fizike, jer ima veći fond sati i vježbe, a gradivo je mrvicu prošireno,
dakle najveća razlika u satnici. Mi u općoj gimnaziji napravimo hrpu toga u kratko vrijeme, što matematičari naprave u puno dužem periodu, dakle više vježbaju, više vremenase zadržavaju na nekom gradivu = bolje znaju.
Opća gimnazija je najbolja jer se podjednako uči sve, a tko ipak želi staviti naglsak na jezike ili prirodne predmete,
treba u jezičnu, tj. matematičku jer će tako se moći baviti više time. ( tako se u matematičkoj ne uči 2.jezik kasnije, a u jezičnoj se izbacuje na 3.godini jedan od predmeta : kem ili fiz)...što je zgodno
uči se ako si ga uzeo u prvom razredu,ako nisi onda se ne uči jer imaš 3 programa- matematički (izborni predmet ti je mtm,učiš engleski ili njemački + dodatna mtm), informatički(isto ko i s mtm samo što je u pitanju informatika) i recimo neki jezični(učiš dva jezika sve 4 godine). -.- i to što je tebi opća najbolja ne znači da je po kvaliteti najbolja al dobro.
zizi_os
05.04.2009., 14:42
opet ja :mig:...imam još jedno pitanje:
je li se u općoj sve 4 godine ima i kemija i fizika:confused::confused:
lollatutu
05.04.2009., 20:25
Bok ljudi! Sada sam 8. razred i bliže se upisi u srednju školu. Živim u Valpovu i gdje ima opća gimnazija a u Osijeku je matematička gimnazija. Moj problem je taj što se nemogu odlučiti u koju da idem pošto me zanima matematika, fizika i informatika više od ostalih predmeta a i u budućnosti bih želio upisati FER (rač), dvoumim se jer neznam dali če mi išta olakšati na faksu ako odem u matem. gimn. ali opet dali se isplati trošiti toliko vremena na put i onda još onakav umoran bi morao ućiti za što bi imao jako malo vremena pa bi mi i ocijene možda bile slabije. valpovo je od osijeka udaljeno oko 30min autobusom.
Zanima me što bi vi odabrali da ste na mojem mjestu te imali smisla svaki dan putovati. Dali netko zna nešto o općoj gimn. u Valpovo i/ili o III. gimn. u Osijeku? ... pišite sve što bi mi bilo od koristi.
:)
Dakle, u tom slučaju matematičku gimnaziju:kava:
30 min je ništa.
Ja sam iz Zagreba, pa mi svaki dan do faksa treba sat vremena.
To je zanemariva minutaža i moći ćeš uČiti bez problema, osim ako sam sebe ne uvjeriš u suprotno:kava:
sonja:)
06.04.2009., 00:52
matematička. taman će bit obnovljena zgrada, a i šta ćeš u općoj van tvrđe. nema logike, di ćete kave pit? :)
aj sad malo ozbiljnije, o općoj ti nemogu ništa reći,jer u nju nisam išla,mogu samo zbilja svima koji se dvoume preporučit ako misle upisat kasnije bilo šta što se tiče matematike,fizike, biologije,kemije, medicinu,farmaciju i tako to, apsolutno najbolja priprema će biti 3.gimba. jer čisto ako pogledaš po satnici, ako se ništa nije mjenjalo otkad sam ja maturirala, a to je bilo prije 3.god, tamo ćeš dobit najviše sati fizike i matematike, a ako te zanima biologija, Renata Banjan kraljica svemira će te to naučit onako kako te to nitko nemože naučit:s što se hrvatskog tiče, vidim da te to zapravo bode najviše, ja sam imala super profu, mislim čudna je žena, i ima neke smiješne metode svoje, ali si naučio taj hrvatski, ako ti se dalo (meni nije, ali to je druga priča)
tako da sve u svemu, ja sam isla u matematičku i bilo mi je baš lijepo, i puno zajebancije, i apsolutno bi ti preporučila, ali to opet,najviše ovisi o tome šta tebe najviše zanima, a ako te nezanimaju mat/fiz onda si mozda malo u gabuli, jer pazi 3.i 4. godina imaš 5 sati matematike tjedno, treba to istrpit ako nisi baš nimalo talent.
ps: ovo sa tvrđom je samo napola bila šala :mig:
Ja isto mislim da je Osječka matematička gimnazija super. U njoj će te najviše naučit pogotovo što se prirodnih predmeta tiče. Vidim da spominjete prof. Banjan , ja poznam puno učenika koji idu u tu školu i kažu da im je kod nje biologija gora od matematike, ne znam kako je kod Đumlije , al mislim da je ipak malo lakše. Sviđali su mi se osobno satovi kemije prof. Katić, fenomenalno se radi, posebno mi se sviđaju grupni radovi kad učenici rade pokuse, ne znam kak je vama koji idete u tu školu na toj kemiji , al men se je to činilo zanimljivo. tj ne znam da li teoretski stignete što shvatit od tih ogromnih pokusa.
sonja:)
13.04.2009., 15:05
Ja isto mislim da je Osječka matematička gimnazija super. U njoj će te najviše naučit pogotovo što se prirodnih predmeta tiče. Vidim da spominjete prof. Banjan , ja poznam puno učenika koji idu u tu školu i kažu da im je kod nje biologija gora od matematike, ne znam kako je kod Đumlije , al mislim da je ipak malo lakše. Sviđali su mi se osobno satovi kemije prof. Katić, fenomenalno se radi, posebno mi se sviđaju grupni radovi kad učenici rade pokuse, ne znam kak je vama koji idete u tu školu na toj kemiji , al men se je to činilo zanimljivo. tj ne znam da li teoretski stignete što shvatit od tih ogromnih pokusa.
Katićka je imala najboju namjeru ja mislim, s tim pokusima i eksperimentalnim radom, ali bar u mom razredu joj nije uspjevalo, kad staviš šestero/sedmero da rade na istom stolu jedan pokus, mogao si dobit samo haos :mig: možda će sada kad se zgrada obnovi i biti napravljena pristojna učiona za takav oblik nastave,jer rekoh, kod većine razreda iz moje generacije,tako jednostavno nije išlo,ja osobno ono malo kemije što znam, naučila sam na faksu:(
što se Banjanke tiče,žena je nacista čisti koja utjeruje strah u kosti. ali je kod nje bilo reda i morao si to znat, tako da djeco,ako dobijete renaticu, sretno vam bilo:top:
Oh, gle. Posve sam bio zaboravio na ovu temu.
Fascinantno koliko se ljudi našlo reagirati na post s naslovom "I'm a troll. Feed me." :rofl:
Drago mi je da je pokretač teme zadovoljan svojom odlukom. :top:
cuttie_123
13.04.2009., 19:17
kod nas u opcu idu svi, u matematicku oni koji nisu uspjeli u opcu ili vole informatiku, a u jezicnu idu oni koji nisu uspjeli u opcu, boje se matematike, a engleski im donekle ide.
Da Sonja, slažem s s tvojim mišljenjem o nastavi kemije, a što se te biologije tiče nemam riječi, ak ljudi već toliko trpe strah za biologiju što će tek onda sa drugim predmetima biti, a znam i Renatu iz viđenja , ne djeluje tak' strogo....Ma sam treba uč't!!!!!!!!!1
zizi_os
14.04.2009., 15:40
hvala svima na mišljenju, ali nije mi nitko odgovorio (plzzz odgovorite):
je l' se u općoj sve 4 godine ima i kemija i fizika??:confused:
cuttie_123
14.04.2009., 17:32
da
Štreberica
15.04.2009., 17:37
Da, samo što fiziku imaš u općoj 2 sata tjedno, a u matematičkoj 3, što znači da se u općoj u pravilu ne rade najsloženiji zadaci a preskaču se i neke cijele cjeline. Kemiju imaš i u jednoj i u drugoj sve godine po 2 sata tjedno, ali u općoj u prosjeku po nešto manje zahtjevnom programu (makar to ovisi dosta i o profesoru, a to su ti vidim već odgovorili za konkretne škole koje te zanimaju).
iwanna15
28.06.2009., 15:47
ja dvoumim između opće i matematičke. sve u svemu, jel možeš reći da su profesori dobri? ono, ja ne želim da oni neš budu blagi pa kao to je meni dobar profesor, neg da su pravedni, znaju objasnit gradivo i da se nakon srednje mogu upisat na koji god želim fax.
ae i ostali iz OS ili koji ste upoznati sa situacijom u te dvije gimpe, pomažite. =)
ewo da ti i ja pojasnim..:D
prošla sam sve to, upravo sada...i pokajala se..zašto? eh zato što naizgled mala razlika, na kraju je postala velikaaaa...
isto je bilo..hoću li opću ili matematičku, i odlučila se za opću, iako ti je zadnjih godina osta teža nego matematička...u matematičkoj su ti se sada pojavila mlada generacija profesora, gdje skoro svi prolaze(skoro svi, naglašavam)...eh al kod mene u općoj nije tako...imaš dosta zeznutih učitelja, ali ja sam bila baš ta generacija koja je dobila najgore..:(
npr. kod nas baš nemaju previše razumijevanja za padanje, nego odmah ruše... nie njih baš previše briga..posebno se pripremi ako ideš u opću na latinski, jer ima jedna jedina profesorica godinama koja predaje..užaas, moraš ga učit, učit i učit.xD...ne plašim te, nego iskreno... a i matematiku, ima ih 50 u školi zaduženih za to, e sad, ak ti se potrefi jedna od najgorih, onda nemaš sreće..al kad zapravo pogledaš, užasne su profesorice iz matematike osim jedne, a ta nie zato što ni ona baš ne zna što predaje, ne zna objasnit, niiikako, užaas. A fizika, nešto slično ko i matka, samo što biti će jedna...koja neće rušiti, ali to je samo j-e-d-n-a...sve ostale, bolje da ih se čuvaaš.xD.
Sve ostalo moraš naučit, ali baaaš naučit, ako želiš pet...
a ja još 2 godine...i odoh..a sretno svima koji idu u pakao.xD :D
NalimaMiola
29.06.2009., 02:40
matematičkaaaaa!! :) ovisi od škole do škole, od čovca do čovca, od profesora do profesora, ali ja glasam za matematičku! :cerek:
tini...
20.07.2009., 16:12
u dvoumici sam... sad ću osmi razred i ne znam koju gimnaziju bih upisala. razmišljam o matematičkoj, ali ne znam dali je matematika jako teška. ima tko neki savjet??
Matko Fizić :)
20.07.2009., 17:52
u dvoumici sam... sad ću osmi razred i ne znam koju gimnaziju bih upisala. razmišljam o matematičkoj, ali ne znam dali je matematika jako teška. ima tko neki savjet??
Pa, rade se složeniji zadaci nego u općoj zbog veće satnice iste. Razmisli koje predmete voliš, čime se želiš baviti i neće bit problema :) i ta riječ "teška"...ako voliš one predmete na kojima će biti naglasak, spremna si učiti i paziti na satu ne bi smjelo biti teško ;) sretno!
|~emmalicious~|
20.07.2009., 18:47
eo za one koji ce ici u opcu osk - nije tesko ali se mora barem donekle redovito uciti, ko i svugdje.. moji profesori su svi pacijenti, neki na dobar neki na los nacin :D za profesoricu iz latinskog svi cuju i prije nego sto upisu, al nije ona tolko strasna kak se ispocetka cini, ona je legenda i zna se i zajebavati i sve.. pita redovito, skoro svaki sat i odgovara se gradivo koje se dobije za zadacu, iz udzbenika ili radne.. moj savjet je da se javi kad se dobije zadaca iz radne jel onda samo procitate rjesenje (sto se prepise prije sata jel :D) a ako odgovarate iz udzbenika onda je teze jel morate znat prijevod napamet i sva vremena i to.. isto tako redovito pisite rijecnik, makar prepisujte jel ce bit panika kad cete dan prije odgovaranja morat prepisivat rjecnik a necete imat vremena za ucit ostalo.. testovi su dosta teski, dobije se po 4 recenice, zadnja se prevodi sa hrvatskog na latinski.. pozitivna ocjena se ne moze imat ak su oba testa negativna kolko se ja sjecam, jedino ak su ocjene iz odgovaranja bas dobre.. najbitnije se ne uplasiti prije odgovaranja (iako je to skoro nemoguce ako se odgovara kod nje), znam da smo mi svi bili u tolkoj panici prije latinskog da je to strasno, po cijeli dan si u grcu al stvarno nema potrebe jel je ok zena, samo zeli mir na satu..
eo to su neki prakticni savjeti sto se latinskog tice, jel doticna ce svima predavati, bez obzira koja si smjena.. ako nekog zanima tako nesto o nekom drugom profesoru koji ce mu predavat nek slobodno pita. :D
Matematička :p
Imaš jaču matišu, fiziku i informatiku - a ak ćeš realno, s tom ćeš školom na tehnički faks (u 90% slučajeva), a tehnički fakulteti se sad cijene i s tim ćeš imat popriličnu plaću :D
Jedino je glupo to što imaš, recimo, dvije godine samo likovnog (:flop:) i glazbenog, al to ak hoćeš možeš i sam nadoknadit ak te zanima :top:
Al da, definitivno, moraš prvo razmislit šta ti ide, šta te zanima. Ak misliš da sad znaš matematiku odlično, to ti sve pada kad dođeš u srednju. Al važno je ne odustajat nego bit uporan i radit konstantno, :top: :top: , jer ak ispadneš iz toka u qrcu si, trebat će ti dost da nadoknadiš jer se prođe gro gradiva (zapravo, ovisi o školi - kod mene npr se hrpa gradiva prešlo)... Pa eto. Sam dobro razmisli, al još jednom - matematička definitivno nije loš izbor, nego odličan :)
tini...
21.07.2009., 18:34
hvala vam... vjerojatno ću matematičku, al još ću razmislit... :)
tini...
21.07.2009., 18:49
htjela sam još pitat... koliko imam stranih jezika u matematičkoj... ak neko zna???
random passwrd
21.07.2009., 19:19
ovisi u programu,uglavnom je 1 jezik +fakultativni predmeti.
Engl. prvi, njemački drugi jezik (to su obavezni). Ili obrnuto, ovisi koji jezik učiš u osnovnoj. Prve dvije godine su ti latinski. A i, možeš si još recimo uzet talijanski, il kojigod još škola jezik nudi. c(:
AnteVoziStoju
24.07.2009., 20:22
ma to ti sve ovisi o profesorima u skolama.. ako su bolji u opcoj bolje ti je da ides u tu nego u matematicku ako su tamo losiji... na informatici nista neces izgubit jel se tamo uci pascal koji je bespotreban....
neopitroid
26.07.2009., 12:49
htjela sam još pitat... koliko imam stranih jezika u matematičkoj... ak neko zna???
Ako si iz Zgb i upisujes XV ili V onda mozes upisat A, B ili C program (zavisi hoces li vise sati matematike ili ne). Uglavnom ako uzmes pojacanu matematiku onda ucis samo jedan strani jezik. Ako ne, onda ucis dva strana jezika. O time se najbolje odlucikod samoga upisa.
Razlivena Tinta
26.07.2009., 19:08
opet ja :mig:...imam još jedno pitanje:
je li se u općoj sve 4 godine ima i kemija i fizika:confused::confused:
Da. :kava:
tini...
04.08.2009., 11:29
imam još jedno pitanje... jel se u matematičkoj gimnaziji ide negdje na praksu?
AnteVoziStoju
04.08.2009., 23:56
naravno,mi smo redovito isli u neka poduzeca gdje smo radili lakse poslice....neke programcice,mala racunanja i tak....extra lova.....
Loa Leana
05.08.2009., 01:58
Ja u matematičkoj nisam išla na praksu
tini...
22.08.2009., 20:09
koji se predmeti gledaju na upisu u matematičku gimnaziju?
Štreberica
23.08.2009., 00:05
Hrvatski, matematika, strani jezik i najvjerojatnije fizika i biologija ili kemija, raspitaj se za konkretnu školu u koju se upisuješ.
Meni su se gledali:Hrvatski, strani jezik, matematika, fizika, geografija :)
iako za ovo zadnje nisam siguran, znam da je jedina razlika bila što se meni gledala fizika, a drugima povijest:)
Meni su se gledali hrvatski, matematika, fizika, povijest i engleski.
iwanna15
18.10.2009., 22:17
eo za one koji ce ici u opcu osk - nije tesko ali se mora barem donekle redovito uciti, ko i svugdje.. moji profesori su svi pacijenti, neki na dobar neki na los nacin :D za profesoricu iz latinskog svi cuju i prije nego sto upisu, al nije ona tolko strasna kak se ispocetka cini, ona je legenda i zna se i zajebavati i sve.. pita redovito, skoro svaki sat i odgovara se gradivo koje se dobije za zadacu, iz udzbenika ili radne.. moj savjet je da se javi kad se dobije zadaca iz radne jel onda samo procitate rjesenje (sto se prepise prije sata jel :D) a ako odgovarate iz udzbenika onda je teze jel morate znat prijevod napamet i sva vremena i to.. isto tako redovito pisite rijecnik, makar prepisujte jel ce bit panika kad cete dan prije odgovaranja morat prepisivat rjecnik a necete imat vremena za ucit ostalo.. testovi su dosta teski, dobije se po 4 recenice, zadnja se prevodi sa hrvatskog na latinski.. pozitivna ocjena se ne moze imat ak su oba testa negativna kolko se ja sjecam, jedino ak su ocjene iz odgovaranja bas dobre.. najbitnije se ne uplasiti prije odgovaranja (iako je to skoro nemoguce ako se odgovara kod nje), znam da smo mi svi bili u tolkoj panici prije latinskog da je to strasno, po cijeli dan si u grcu al stvarno nema potrebe jel je ok zena, samo zeli mir na satu..
eo to su neki prakticni savjeti sto se latinskog tice, jel doticna ce svima predavati, bez obzira koja si smjena.. ako nekog zanima tako nesto o nekom drugom profesoru koji ce mu predavat nek slobodno pita. :D
baš tako..ma..ona je baš oke..sam se pitam kad će u mirovinu:confused::D
nije li ih dost rušila do sad?:p
al ona je meni naj profa..
i ne, nzm zaš je to čudno, ali ja se nimalo ne uplašim odgovaranja kod nje, laganini..jedna od rijetkih kod kojih sam opuštena( jer naučim sve, pa se neam zaš bojat):D
pusa..svima koi stižu u opću...a latinski...SAMO BEZ PANIKE! može se i tamo imat 5!:D:mig:
TurbulentFluid
24.10.2009., 02:03
na informatici nista neces izgubit jel se tamo uci pascal koji je bespotreban....
Gluposti. Dakako da bi bilo bolje da se uči C/C++ i to na ozbiljnoj razini (recimo proceduralno + osnovne objektnog) ali Pascal je idealan jezik za učenje same logike programiranja. Ako se netko želi baviti informatikom ili poslovima vezanim za ozbiljnu informatiku, ili je zainteresiran za tehničke ili matematičke studije imat će sa 3 godine Pascala debelu prednost pred onima koji nikad nisu napisali niti redak koda. :amen: Osim toga, i na nekim fakultetima još se "teše" Fortran. Uostalom, dobrom programeru nije bitno kojim jezikom pšiše, nego da mu se ne :visi: pointer. :ne zna:
Milsim da bi za izbor škole trebao biti presudan program pojedine srednje škole. Kao prvo, osobama koje nisu 100% sigurne da će ići na fax, NIPOŠTO ne preporučam gimnazije.
Onima koji se pak odluče za gimnazije, toplo preporučam da slijede svoje talente i ambicije, a ne prijatelje (tipa Ivo ana i Marko idu u školu A, pa idem i ja) ili "word of mouth" (škola A je elitna a škola B je seljačka pa idem ja u A...).
Ono prvo je neozbiljno, a drugo problematično jer su dojmovi o "dobrosti" neke srednje škole često vrlo subjektivni.
Sa mnom su na faxu studirali bivši učenici seoskih gimnazija i briljirali, i učenici elitnih gradskih koji su padali, a i obrnuto - kvaliteta obrazovanja koju ćete dobiti u pojedinoj školi puno više ovisi o vama nego o profesorima.
Nasuprot tome, kvantiteta ovisi upravo o školi i profesorima, stoga ako ste zainteresirani za matematiku, fiziku i/li informatiku, zbilja upišite matematičku. Ako vas više zanimaju jezici, upišite jezičnu. Ako vas zanima klasično obrazovanje (ciljate na fakultete poput teološkog, filozofije, psihologije..) zbilja idite u klasičnu. Itd. A ako baš ništa ne možete smisliti, onda u opću.
Ne želim nikog vrijeđati, moje je iskustvo matematička gimnazija i tvrdim da nisu profesori u njoj mogli biti tako loši a da mi u toliko ekstra sati matematike, fizike, kemije i informatike prenesu manje znanja no što bi to učinili dobri profesori u nekoj drugoj gimnaziji. :top: Također, po upisu na strojarstvo, vidjela se je mala razlika između onih koji su pohađali različite matematičke, ali velika razlika između njih i onih koji su pohađali opće i klasične gimnazije.
Dakle, pamet u glavu, i birajte program a ne školu u kojoj je bolja spika/slika/kava/obleka! :cerek:
Doomach777
29.10.2009., 18:41
"Fizika je znanost ,fizika je moć ko nezna fiziku loše će proć..."
može mi netko reći koji se predmeti boduju za matematičku i koju srednju i fax bi trebao odabrati ako želim biti računalni programer
TheRusvaj
10.05.2010., 21:37
može mi netko reći koji se predmeti boduju za matematičku i koju srednju i fax bi trebao odabrati ako želim biti računalni programer
Ne treba ti ništa za biti programer, pogotovo ako ćeš raditi na razini code monkeya i štancati kod... ali za sve više od toga jako je poželjno (premda ne i nužno) biti inženjer računarstva ili elektrotehnike ili imati diplomu neke od struka za koju nešto programiraš.... Idealan obrazovni put bi bio matematička gimnazija ili elektrotehnička škola i nakon toga po mogućnosti studij računarstva, ali i elektronika je ok. E, zaboravio sam reći i da jako puno ljudi sa PMF-a (matematičari i fizičari) rade kao programeri i to vrhunski plaćeni. Programiranje je malo zeznuta djelatnost, većini mojih kolega iz srednje je postalo prava muka nakon samo par godina u poslu, a uspješni su itekako i bili stvarno zaljubljeni u to. Zato imaš u IT-u još toliko poslova, npr. poslovne sustave, baze podataka, računalne mreže, sistem inženjerstvo... Pogotovo sistem inženjerstvo, to je po meni u IT-u još najbolje usmjerenje.
hvala na odgovoru. što kažeš na FER i znaš li možda koliko su plaćeni programeri u hrvatskoj?
TheRusvaj
11.05.2010., 18:59
hvala na odgovoru. što kažeš na FER i znaš li možda koliko su plaćeni programeri u hrvatskoj?
Plaća može biti u rasponu od 5 do 20k kuna, stvarno ima svega, ali većina se može nadati da će dosegnuti nekih 10k i to je onda to. FER mi je osobno oduvijek bio odbojan, ali za karijeru ti je on kod nas najbolja moguća referenca kod poslodavaca i tu se nema što više reći.
PaleEnchantress
11.05.2010., 19:02
a što se tiče predmeta koji se boduju ua upis, to su: hrvatski, matematika, strani jezik, fizika, geografija i opći uspjeh.
trebao bih onda imati 64 boda za upis:). Po novom, ako imaš uzorno vladanje dobiješ 2 dodatna boda. 1 za 7.razred i 1 za 8.razred.
PaleEnchantress
11.05.2010., 21:33
ma da? zakon, nisam to znala. i hvala na informaciji, btw. onda ću ja imati 62 boda :)
Nema na čemu:mig:.I u koju srednju misliš ić?
PaleEnchantress
11.05.2010., 22:22
matematičku :D
Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci :D Ti?
u matematičku u osijeku. :)
ania tokine
26.06.2010., 16:49
Živim u Sl.Brodu i ne mogu se odlučiti između prirodoslovno matematičke i opće gimnazije.(Matija Mesić)
Ovako:Želim se baviti informatikom (još se nisam odlučila za fakultet,možda FER?),u PMG mogu izabrati umjesto drugog stranog jezika dodatne sate informatike.
Ali ne želim odustati od drugog stranog jezka.(govorim i engleski i njemački tečno,ali mi roditelji kažu da su jezici bitni.)
Dakle,bi li obični program informatike u PMG bio bolji nego izborna nastava u općoj?
Molim vas odgovorite,u ponedjeljak su upisi.
serenity_ri
26.06.2010., 17:12
Živim u Sl.Brodu i ne mogu se odlučiti između prirodoslovno matematičke i opće gimnazije.(Matija Mesić)
Ovako:Želim se baviti informatikom (još se nisam odlučila za fakultet,možda FER?),u PMG mogu izabrati umjesto drugog stranog jezika dodatne sate informatike.
Ali ne želim odustati od drugog stranog jezka.(govorim i engleski i njemački tečno,ali mi roditelji kažu da su jezici bitni.)
Dakle,bi li obični program informatike u PMG bio bolji nego izborna nastava u općoj?
Molim vas odgovorite,u ponedjeljak su upisi.
upisi PMG i uzmi 2 jezik. Izborna u opcoj se uopce ne bavi programiranjem ako i da to je jako osnovno. PMG običan program je dosta detaljan , a ovaj dodatni (umjesto 2 jezika) bazira se na istom gradivu samo sto rade kompliciranije primjere programiranja ali ništa što se nemože i samo sa normalnim programom.
ania tokine
26.06.2010., 17:17
Puno hvala!Možda i pitam profu da mi da teže zadatke.:D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.