PDA

View Full Version : Molim pomozite - VB6

imfor
08.04.2003., 11:47
Ovo ne bi trebao biti problem nesto iskusnijima u VB-u.

Recimo da sam u VB-u6 napravio najobicniju formu s jednom komandnom tipkom (command1) i jednim picture boxom (picture1). Pored toga, na hard disku imam sliku untitled.jpg (na C:\Windows\untitled.jpg). Molio bih nekoga, ako zna, da mi napise kod koji ce tu sliku prilikom klika na komandu prikazati u picture boxu. Zanima me jos i ovo: ako imamo istu formu, samo se slika nalazi na internetu, tako da npr. kad kliknem na komandu da se u picture boxu prikaze slika sa stranice npr. http://www.hrt.hr/vijesti/123.jpg. (ovo drugo mi je jos vaznije)

Pocetnik sam i bio bih jako zahvalan ako mi netko moze pomoci.
Hvala unaprijed!

Shoki
10.04.2003., 12:42
gle, VB sam napustio josh u trecem srednje, al probat cu ti odgovorit...

Za pocetak, VB je event driven, znaci da ti pishes kod koji ce se izvrshiti ako se nesto dogodi: pritisnesh gumb, upishes nesto, kliknesh na form,... bilo sto. Za tvoj gumbic logicno je da cesh napisati kod za slucaj da ga netko stisne.
dakle, dva puta stisni na njega i... dobio si neku funkciju tipa
OnButton1Change()

Eh, sad ti tu upisujesh kod koji ce se izvrshavati kad ti ga netko stisne. Button1, naravno :)

Kaj se tice slikice... Picture1 ima niz svojstava, kao i svaki drugi objekt. (razmisljaj o njima kao o objektima, that's the way to go...) Kad kliknesh na njega, u onom lijevom panelu imash hrpu svojstava, a ti nadji nesto tipa picture
ili tako nesto, sto ce ti logikom reci da u tom polju stoji upisano koja je slika prikazana. Recimo da se polje stvarno i zove Picture.

Sada u onoj funkciji upishes nesto tipa...

Function OnButton1Change()

Picture1.Picture = "c:\windows\citrona.bmp"

end function

Shvacash? Picture1 je ime objekta, Picture je njegoo svojstvo, a do njega dolazish tockom.
Probaj samo upisat ime objekta i tocku, pa pricekaj pol sekundu, a svojstva i funkcije ce ti se same prikazati...

Eh... igraj se, citaj help fajlove... igraj se i uzivaj! Pazi, sintaksa u primjerima je gotovo sigurno kriva, jer je nisam vidio gooodinama.
Nadam se da ti je bar malo pomogla...

imfor
10.04.2003., 17:54
Pomoglo je, thnx!