PDA

View Full Version : Je li Biblija fantasy ili sf?

zoran k
01.05.2005., 21:34
Da li su u Bibliji opisani događaji pod utjecajem nadnaravnih sila, što bi spadalo pod fantasy, ili su to zapravo djelovanja vanzemaljaca - dakle sf?:confused:

Glupinickname
01.05.2005., 21:41
Volim miris trolla uvecer.

Blackadder
01.05.2005., 22:04
Ja'b reko da je biblija horor, dakle spada u fantastiku.

GnothiSeauton
01.05.2005., 22:34
:bang:

Svete Spise (bilo koje religije) čak i za ateista, pa čak i za antiteista, ne valja promatrati kao ništa drugo osim eto, tog 'žanra' - svetog spisa (pišem inače velikim iz poštovanja ali budući da nije to sad primarno eto... )

Jednako Kur'an, Bibliju, Vedsku književnost poput Uppanishade i Bhaggavadgitte, pa čak i 'Physics behind Star Trek' .. :o ... :) ... :D ... :lol: Ok, možda ne 'Physics behing Star Trek' :no:

Blackadder
01.05.2005., 23:31
GnothiSeauton kaže:
pa čak i 'Physics behind Star Trek' .. :o ... :) ... :D ... :lol: Ok, možda ne 'Physics behing Star Trek' :no: To bi tek bila fantastika... Usput budi rečeno: knjiga "Fizika Zvjezdanih staza" ima stalno mjesto na mom radnom stolu.

Katatonični Dabar
02.05.2005., 00:07
pa ako je Silmarillion fantasy onda je i Biblija

TheGnome
02.05.2005., 07:23
hmm... mislim da postoji samo jedan empirijski korektan, politički dokaziv i dogmatski fleksibilan način - ANKETOM

-Watashi!i!i!i-
02.05.2005., 09:11
Covjek koj vidi vanzemaljce u bibliji po meni nije kriterij da opce pita za misljenje o njoj :p

raliSHA
02.05.2005., 14:58
Pa ako se moglo špekulirati da se nekakvi astronauti pojavljuju u Sumerskoj mitologiji, što ne i u bibliji?

-Watashi!i!i!i-
02.05.2005., 15:03
Tak se moze shpekulirat i jel su tolkienovi elfovi bili zapravo alieni :p

raliSHA
02.05.2005., 15:06
Možda ko u warhammeru i W40k, elfovi i eldari :D

Katatonični Dabar
02.05.2005., 17:15
-Watashi!i!i!i- kaže:

pa i jesu,

zato jer "nisu sa ovoga svijeta" :p

red helmet
02.05.2005., 20:22
mitologija :D

Nex
03.05.2005., 12:55
Blackadder kaže:
Ja'b reko da je biblija horor, dakle spada u fantastiku.

:top:

gajotres
10.05.2005., 14:46
Trash art.

Sorry on my Klatchian.

aurora_borealis
18.05.2005., 02:25
100% fantasy pazi šta ti kažem.

Archangel
18.05.2005., 09:12
Pa ja bi rekao Fantasy. Zašto? Jer je poanta raj na zemlji koji se nikad neće ostvariti. Znači postaje samo mašta i fantasija! :D

-Almighty_Watashi-
20.05.2005., 21:09
Zbog mitoloshkog stila :zubo:

Nightwolf
20.05.2005., 23:04
fantasy .. u d&d duhu..

david je ubio golijata prackom

zarollao 20 na d20..

:D

i sigurno je bila giant Bane .. :D

J°Spanky
01.06.2005., 23:55
Biblija je cisti Fantasy...

/Jesus casts divine intervention

Kierlan
02.06.2005., 11:12
http://bible.gospelcom.net/passage/?book_id=34&chapter=7&version=9

Pročitajte ovo i recite mi kaj je. SF ili fantasy...

lone rider
20.11.2006., 18:09
Sf horror i to poprilično loše napisan

LakatBradePedaljMuza
20.11.2006., 18:20
Je li Biblija fantasy ili sf?

Ni jedno ni drugo nego romansirana povjesnica! :zubo:

Gorila
20.11.2006., 21:10
Dark fantasy!

Glupinickname
21.11.2006., 00:02
Superherojski strip.

Begemotica
21.11.2006., 09:04
Mainstream. :zubo:

GnothiSeauton
21.11.2006., 09:52
Sad vidim da je linkana Kingđejms verzija Biblije :rofl: :rofl: :rofl:

Izitpajn
21.11.2006., 16:29
Pa Vulkanci, vidiš im uši... A i po karakteru: istinoljubivi, saveznici s ljudima...

Jel itko gledao onu epizodu DS9 kad Bashir analizira Gospodara prstenova?

I, ovo je debeli offtopic, jelda?

Begemotica
21.11.2006., 16:34
Sad vidim da je linkana Kingđejms verzija Biblije :rofl: :rofl: :rofl:

Onda je definitivno horor.

Roza Fufa
21.11.2006., 17:30
Jel itko gledao onu epizodu DS9 kad Bashir analizira Gospodara prstenova?

I, ovo je debeli offtopic, jelda?

nek je offtopic, i što kaže na prstenove?

Izitpajn
21.11.2006., 17:44
E ne sjećam se više, bilo je u stilu "nemojte me muljat da je to napisano prije 400 godina kad je autor opisao nas sada i ovdje, evo, Dominion je Mordor, Gul Dukat je Saruman"... i onda još puno, puno paralela od kojih padneš na guzicu...

Deimos
24.11.2006., 15:18
e zoran, a da ti spremiš Phillip K. Dicka u ormar i počneš se bavit pametnijim stvarima?

nikpalj
25.11.2006., 16:11
Ne... Biblija, i stari i novi dio i koliko god to zapravo smiješno zvučalo u prvi mah... zapravo je prava riznica visokih istina o ne-fizičkoj stvarnosti, pravom stanju stvari sa svijetom, a pisana je od ljudi koji su dostigli prosvijetljenje, Gnozu... ali uglavnom samo za ljude koji su ih u stanju čuti.

Da bi uistinu spoznao o čemu govori većina tekstova u Biblije (pogotovo prve knjige Starog Zavjeta i većina Novog Zavjeta) moraš biti sposoban prodrijeti kroz visoko alegoričan, gotovo "tajni", "kodni" jezik kojim su pisane - vrlo blizak načinu na koji su pisani kabalistički i alkemijski tekstovi.

Gotovo svaki pojam i svaki događaj (i iz Isusova života) je metafora skoro u potpunosti, u jednoj mjeri daleko, daleko većoj nego što se misli.

Tolkienovi "elfovi" su zapravo visoko razvijeni (anđeoski) entiteti sa viših planova postojanja, a Tolkien je bio strahovito dubok erudit, skoro bi se moglo reći i sam jedan od Apostola (koji zapravo nemaju mnogo veze s modernim Kršćanstvom)... koji je život proveo baveći se različitim disciplinama onoga što se sveukupno naziva "misticizmom" i dugotrajnim spiritualnim razvojem uspio doprijeti do nekih istina koje stvarno jesu za pasti na g...

I Biblija i Gospodar Prstenova/Silmarillion visoko simboličnim načinom pišu o jednoj te istoj stvari, o postanku svijeta i svemu u vezi s tim, pokušavajući nas probuditi i podstaći na duhovni rast, potragu za Istinom o svijetu i nama samima, za Svetim Gralom.

Podstaći još jednoga od nas, iz generacije u generaciju da se zaputi stazom koju je prešao i Tolkien i toliki prije njega... mukotrpnim usponom uz strmo stepenište koje vodi prema Cirith Ungolu, ili ponekad onom vijugajućom stazom koji vodi kroz prstenaste terase Minas Tiritha, prema vrhu spoznaje, kada putnik i sam postaje jedan od Dun-Edaina, nasljednik Numenora - koji tek kada je dokazao da je toga vrijedan smije ponijeti naslov Čovjek od Zapada, još jednom razviti zastavu Valara i podići mač Elendilov u lice sili Morgothovoj... i na koncu, vjenčati se sa Luthien Undomiel.

I što tako dugo bijaše slomljeno... bi iskovano nanovo. :)

Također i Dominion War u DS-9, brojne epizode TNG u kojima su doslovne istine o svijetu maskirane i prilagođene u kojekakve "energetske vanzemaljce" i "prostorno-vremenske poremećaje", rat sa Orijima u Stargateu, rat između Shadowa i Vorlona u Babylon 5, "Bića od Svjetla" u BS Gallactica... sve su ovo pokušaji "Valara" (koji uistinu postoje, ali ni malo nisu ni vilenjaci ni vanzemaljci) da nas prosvijetle, prilagode masovnu svijest čovječanstva polagano nas privikavajući na ove, nama na žalost gotovo posve strane koncepte.

zoran k
25.11.2006., 18:21
A vam se čini da je taj glavni lik u Bibliji napisan, onako, ko totalni munchkin?
Ono, veći je munchkin od Elminstera.

Glupinickname
25.11.2006., 20:58
Također i Dominion War u DS-9, brojne epizode TNG u kojima su doslovne istine o svijetu maskirane i prilagođene u kojekakve "energetske vanzemaljce" i "prostorno-vremenske poremećaje", rat sa Orijima u Stargateu, rat između Shadowa i Vorlona u Babylon 5, "Bića od Svjetla" u BS Gallactica... sve su ovo pokušaji "Valara" (koji uistinu postoje, ali ni malo nisu ni vilenjaci ni vanzemaljci) da nas prosvijetle, prilagode masovnu svijest čovječanstva polagano nas privikavajući na ove, nama na žalost gotovo posve strane koncepte.
http://img.photobucket.com/albums/v218/Glupinickname/Svakaj%20za%20forume/05.jpg

nikpalj
25.11.2006., 21:49
Da, ROFL... jer ovo baš i ne spada u ono čemu su te učili u školi, niti ćeš ikada igdje čitati o tome...

Ali - evo ti jedan od mogućih načina da saznaš: posveti par godina ozbiljnom učenju kaldejske numerologije, kako bi počeo shvaćati što se događa na ovom našem šarenom svijetu. Nakon toga... posveti još par godina pokušaju da prodreš dublje i saznaš više na koji god način želiš.

Onda počni polako postati na tu temu.

Ne prije... i ne razmišljajući samo par sekundi o tome što si pročitao.

Glupinickname
25.11.2006., 21:57
Da, ROFL... jer ovo baš i ne spada u ono čemu su te učili u školi, niti ćeš ikada igdje čitati o tome...

Ali - evo ti jedan od mogućih načina da saznaš: posveti par godina ozbiljnom učenju kaldejske numerologije, kako bi počeo shvaćati što se događa na ovom našem šarenom svijetu. Nakon toga... posveti još par godina pokušaju da prodreš dublje i saznaš više na koji god način želiš.

Onda počni polako postati na tu temu.

Ne prije... i ne razmišljajući samo par sekundi o tome što si pročitao.
http://img.photobucket.com/albums/v218/Glupinickname/Svakaj%20za%20forume/GiveaShit.jpg

zoran k
25.11.2006., 23:37
...niti ćeš ikada igdje čitati o tome...

Koliko je istine u riječima ovim :rofl:

Divlji Cigan
26.11.2006., 17:10
Da li su u Bibliji opisani događaji pod utjecajem nadnaravnih sila, što bi spadalo pod fantasy, ili su to zapravo djelovanja vanzemaljaca - dakle sf?:confused:

konju jedan :bonk: :bang:

zoran k
26.11.2006., 23:20
konju jedan
konju dva

Glupinickname
27.11.2006., 00:23
konju jedan :bonk: :bang:
konju dva
- Jel mogu probati konačno rješenje?

- Svakako, Glupiniče.

- Konačno rješenje je:

http://img.photobucket.com/albums/v218/Glupinickname/Svakaj%20za%20forume/02.jpg

Ogius
27.11.2006., 13:54
Čuj Zorane, krivo mjesto za postavit ovakvo pitanje, jer ovdje većina nije pročitala Bibliju (uključujući i mene, a vjerovatno i tebe)
Izazivam te: postavi ovu temu na religiji. :zubo:

Xerex
27.11.2006., 14:52
Čuj Zorane, krivo mjesto za postavit ovakvo pitanje, jer ovdje većina nije pročitala Bibliju (uključujući i mene, a vjerovatno i tebe)

Meh, ljudi sa ovoga foruma čitaju knjige, kuiš ono... :o Garant je bar pola njih (uključujući i mene) pročitala. Dobro, nisam pročitao cijelu, nisu mi se dali glupi psalmi al jebemu.

A što se tiče religije, tamo možeš slobodno pljuvati po kršćanstvu. Štoviše, čak se i potiče.

Ogius
27.11.2006., 15:06
Pa ako nisi pročitao cijelu, kako se možeš kvalitetno ukljućiti u raspravu? Po tvojem kriteriju je se i ja kvalificiram u ljude koji su pročitali Bibliju, ali ja sebe ne smatram dovoljno kompetentnim da ju rangiram u SF ili fantasy.

Može se postaviti i ovo pitanjce: Da li je Biblija uopće fikcija, pa ako je lako nađemo podžanr! :zubo:

anna_sg1
27.11.2006., 15:18
My goodness....koja tema! :rolleyes:

Tournez
27.11.2006., 15:28
konju dva

:D

GnothiSeauton
27.11.2006., 16:50
(blablabla)
http://www.cynical-c.com/archives/bloggraphics/Rael_book.jpg
Run! It's a Raelian! :eek: :trk:

salvador2
27.11.2006., 17:17
Sf napisan po stvarnom događaju :) , ali smo već dovoljno napredni da ga počinjemo razumijevati. :top:

Glupinickname
27.11.2006., 17:20
Pa ako nisi pročitao cijelu, kako se možeš kvalitetno ukljućiti u raspravu?
Kladim se da ju nije ni pročitao, a kamoli naučio! :nono:

zoran k
28.11.2006., 00:48

Stari Z. x 1
Novi Z. x 2
Biblija u stripu x 1

:p

jay
28.11.2006., 07:52
Podstaći još jednoga od nas, iz generacije u generaciju da se zaputi stazom koju je prešao i Tolkien i toliki prije njega... mukotrpnim usponom uz strmo stepenište koje vodi prema Cirith Ungolu, ili ponekad onom vijugajućom stazom koji vodi kroz prstenaste terase Minas Tiritha, prema vrhu spoznaje, kada putnik i sam postaje jedan od Dun-Edaina, nasljednik Numenora - koji tek kada je dokazao da je toga vrijedan smije ponijeti naslov Čovjek od Zapada, još jednom razviti zastavu Valara i podići mač Elendilov u lice sili Morgothovoj... i na koncu, vjenčati se sa Luthien Undomiel.
Pravi proucavatelj Tolkienovskih misterija bi znao da je Luthien Tinuviel, a Arwen je Undomiel. :kava:

Leman Russ
28.11.2006., 12:22
Biblija je pa Biblija sama svoj tip knjige Bibliju sam čito icijelu par puta i nekad zbuni ali na kraju se dobro osječaš ako staneš prije otkrivljenja

Glupinickname
28.11.2006., 12:56
"Thou shalt not read Bible for its prose."
W.H. Auden

Leman Russ
28.11.2006., 14:34
makar ima i dobrih psalama

Begemotica
28.11.2006., 14:49
Od nekih se čak da napraviti hitovi. :zubo:

Leman Russ
28.11.2006., 16:31
da ali laganice

Xerex
28.11.2006., 18:26
Narodnjaci? :D

Begemotica
29.11.2006., 08:51
Bonny M ;)

Glupinickname
29.11.2006., 10:03
Bonny M ;)
Bonny M? Jel to ono šta se slušalo za vrijeme Stjepana Radića?

Begemotica
29.11.2006., 10:20
Nemam pojma, ali bili su na fešti Poreč 24 sata. Imaju neku skladbicu "Na rijekama babilonskima"

Glupinickname
29.11.2006., 10:39
Nemam pojma, ali bili su na fešti Poreč 24 sata. Imaju neku skladbicu "Na rijekama babilonskima"
Znači neki kršćanski rock bend, a?

Begemotica
29.11.2006., 11:01
Pa ne bi baš rekla da je rock, više kako se ono kaže? disco?

Glupinickname
29.11.2006., 11:20
Pa ne bi baš rekla da je rock, više kako se ono kaže? disco?
"Disko"? Opet neki nepoznati pojam. Da si rekla narodnjački klub ili rave party još bi te shvatio ali "disko"?

Ogius
29.11.2006., 11:52
Stari Z. x 1
Novi Z. x 2
Biblija u stripu x 1

:p

Brijem da se dosta toga izgubilo u prevodu na HR :zubo:

Leman Russ
29.11.2006., 13:06
onda bi ti preporučio aramejski ili latinski

jacovitti
29.11.2006., 17:53
To je lija koja se zove Bib:)

zoran k
02.12.2006., 14:50
onda bi ti preporučio aramejski ili latinski

Zašto latinski? Bolje starogrčki...

LakatBradePedaljMuza
03.12.2006., 11:26
Meh, ljudi sa ovoga foruma čitaju knjige, kuiš ono... :o Garant je bar pola njih (uključujući i mene) pročitala. Dobro, nisam pročitao cijelu, nisu mi se dali glupi psalmi al jebemu.

Jesi, jebemu, siguran da si sve psalme pročitao? A dio zvan "Pjesma nad pjesmama"? :zubo:

GlorfindelOfTheWood
06.12.2006., 23:27
Biblija je propagandni tekst napisan vecinom da kontrolira neuko pucanstvo, ne velim da ne postujem ideju kojom je pisana al u sve to kaj nutra pise zamotana je besramna propaganda crkve koja je htjela(i vecinom jos uvjek hoce) anarhisku vlast nad svima.

GlorfindelOfTheWood
07.12.2006., 17:07
zapravo Biblija nije sama po sebi propagandni tekst neg je u to pretvorena od strane ljudi, a inace se nebi svrstala ni u fantazi ni u sf nego pod svete spise ko i kuran , ...kam i spada; to znaci da je knjiga napisana da razlicitim anegdotama i dogadajima sad stvarnim il ne to jer irelevantno tj ovisno o tebi dal vjerujes ili ne, i porukama pokusa zabiljeziti smisao neke vjere, npr ja mogu napisat neku knjgu o svom vjerovanju u koju stavim svoja misljenja i ono kaj ja mislim da se desilo i sad to dal ti meni vjerujes ili kazes da zmišljam je tvoja stvar

anunaki
10.12.2006., 00:02
Biblija nije ni sf ni fantasy, radi se vjerojatno o zbirci stvarnih i izmisljenih događaja. Na par mjesta ima čistih dokaza da je bog opisan u njoj nekakav alien. Recimo, Mojsije je boravio u blizini boga nekih mjesec dana da bi na povratku svijetlio, pa zabrana prilaska šatoru u kojemu se nalazio taj alien - dakle radilo se o alienu i to visokoradioaktivnomu, ljudi nakon duže izloženosti radijaciji svijetle.
Ima još puno takvih dokaza. Pročitajte pa se sami uvjerite. Ja sam pročitao dobar dio.

Brown Acid
10.12.2006., 03:10
Basna

dostadostadosta
10.12.2006., 13:08
Biblija nije ni sf ni fantasy, radi se vjerojatno o zbirci stvarnih i izmisljenih događaja. Na par mjesta ima čistih dokaza da je bog opisan u njoj nekakav alien. Recimo, Mojsije je boravio u blizini boga nekih mjesec dana da bi na povratku svijetlio, pa zabrana prilaska šatoru u kojemu se nalazio taj alien - dakle radilo se o alienu i to visokoradioaktivnomu, ljudi nakon duže izloženosti radijaciji svijetle.
Ima još puno takvih dokaza. Pročitajte pa se sami uvjerite. Ja sam pročitao dobar dio.

Može biti poticaj za razmišljanje u tom smjeru, ali nikako "čisti dokaz".
Što je sa metaforikom i simbolikom, kodovima razumijevanja svijeta u to vrijeme, načinom izražavanja...?

Skriveni Imp
10.12.2006., 14:56
Fantasy! Kada Mosije razdvoji more. Ko da gledam Gandalfa s onim staffom. LOL

anunaki
13.12.2006., 23:00
Može biti poticaj za razmišljanje u tom smjeru, ali nikako "čisti dokaz".
Što je sa metaforikom i simbolikom, kodovima razumijevanja svijeta u to vrijeme, načinom izražavanja...?

U pravu si ti kad govoriš o metaforici i simbolici, ali simbolika i metaforika se koriste u opisu boga, tj. alien se simbolizira bogom. Ne treba se čak ni nešto posebno pažljivo iščitavati da bi se došlo do takvih ispravnih zaključaka.
Dakle, radi se o knjizi koja je često istinita, govori o boravku aliena među ljudima.
A šta su drugo polupismeni pastiri mogli ponuditi kao objašnjenje?
Za njih je to bio bog. Budimo realni...

anunaki
13.12.2006., 23:02
Fantasy! Kada Mosije razdvoji more. Ko da gledam Gandalfa s onim staffom. LOL

Uskrsavanje mrtvih - horor!

dostadostadosta
17.12.2006., 22:55
U pravu si ti kad govoriš o metaforici i simbolici, ali simbolika i metaforika se koriste u opisu boga, tj. alien se simbolizira bogom. Ne treba se čak ni nešto posebno pažljivo iščitavati da bi se došlo do takvih ispravnih zaključaka.
Dakle, radi se o knjizi koja je često istinita, govori o boravku aliena među ljudima.
A šta su drugo polupismeni pastiri mogli ponuditi kao objašnjenje?
Za njih je to bio bog. Budimo realni...

Vjerujem da se ponajviše referiraš na Stari zavjet. Bez obzira na to, mislim da nije riječ o opisima nadnaravnih pojava i bića kojima je netko bio svjedokom već literarnom opisivanju boga. Dakle, ne opisuje se neko biće koje je drugačije pa samim time bog već se postojanje boga prikazuje na simboličan način.

OneManArmy
24.12.2006., 17:08
Biblija opisuje nekromanciju, magiju, zagrobni život, duhove...
Dakle to je D&D fantasy kojeg neki mentalno izazvani doslovno shvaćaju.

son of a preacherman
30.12.2006., 04:30
Ne virujen u vjerodostojnost biblije. Za mene je to uspjeli pokušaj katoličke crkve da objedini što veći dio puka. Kako kroz prošlost, tako i dan danas.
Virujen da je postoja prorok koji je promovira mir i ljubav, ali baš da je sin božji. Možda jesan ateist, ali san i objektivan i ne kupujen teoriju " i stvori bog zemlju u sedam dana"...

Nilturion
30.12.2006., 23:13
Ne znam kako vama - ali meni je Biblija čisti fantasy roman.

Ne može biti SF samo zbog jednog - u Bibliji nema Klingonaca - i Amen

GlorfindelOfTheWood
05.01.2007., 15:52
Ne virujen u vjerodostojnost biblije. Za mene je to uspjeli pokušaj katoličke crkve da objedini što veći dio puka. Kako kroz prošlost, tako i dan danas.
Virujen da je postoja prorok koji je promovira mir i ljubav, ali baš da je sin božji. Možda jesan ateist, ali san i objektivan i ne kupujen teoriju " i stvori bog zemlju u sedam dana"...
Biblija nbije pisana da ju se svati doslovno nego ti je to poput basne, ti iz hrpe **??*::; trebaš izvuči poruku al:" Za mene je to uspjeli pokušaj katoličke crkve da objedini što veći dio puka. Kako kroz prošlost, tako i dan danas."
to si dobro rekel al ja tu nevidim ništ loše

GnothiSeauton
05.01.2007., 16:15
Možda jesan ateist, ali san i objektivan...

... ali ćeš svejedno (barem po Vicecardinumu Bozaniću) gorjeti u paklu :kava:

:zubo:

GlorfindelOfTheWood
05.01.2007., 16:20
:jumping: :jumping: :jumping: :jumping: :jumping: :jumping: :amen: :Snajper: :mikroval:

Arwen_undomiel
05.01.2007., 16:29
:s :s :s :s :s :s :s :s :s :s

M3NT4L
05.01.2007., 16:36
. Na par mjesta ima čistih dokaza da je bog opisan u njoj nekakav alien. Recimo, Mojsije je boravio u blizini boga nekih mjesec dana da bi na povratku svijetlio, pa zabrana prilaska šatoru u kojemu se nalazio taj alien - dakle radilo se o alienu i to visokoradioaktivnomu, ljudi nakon duže izloženosti radijaciji svijetle.

Svaka cast :top:
Bas sam se nasmijao:zubo: :zubo: .Sad idem pogledat malo po bibliji jer ima slicnih primjera...

slashika
08.01.2007., 19:38
1. ovaj post je za filozofiju ili religiju....
2. biblija nije ni fantasy ni sf , barem ne za kršćane. zašto ? jer ONI vjeruju u sve to zapisano unutra, a u sf ili fantasy knjige NE vjerujemo....

VeronikaN
08.01.2007., 19:51

uz dužno štovanje prema tvom ateizmu,prie no što ustvrdiš nešto,upoznaj se sa činjenicama,kao što je postojanje kumranskih svitaka pronađenih 1948,dokazano starih oko 18oog,a što dokazaju da biblija nije tvorevina RKC,već samo sredstvo manipulacije.

zoran k
09.01.2007., 01:02
2. biblija nije ni fantasy ni sf , barem ne za kršćane. zašto ? jer ONI vjeruju u sve to zapisano unutra, a u sf ili fantasy knjige NE vjerujemo....

Ja sam na forumima naišao na ljude koji vjeruju u fikciju Anne Rice i Brama Stokera :zubo: I što sad?

ante dumbledore
09.01.2007., 01:39
wicked :D
biblija rules!!!!!!!!!!!!!!

GnothiSeauton
09.01.2007., 09:23
Ja sam na forumima naišao na ljude koji vjeruju u fikciju Anne Rice i Brama Stokera :zubo: I što sad?

Pray do tell koliko njih? I da li je taj sustav vjerovanja religijski sustav koji se sastoji od jasno razlučenog kanonskog prava / redovništva / dijecezalne djelatnosti (nekog oblika "svećenstva"), dogmatike, epistemologije, liturgije (kulta) i eshatologije?

Ne odričem niti jednoj religiji pravo da bude religija, i jednom kad se pokaže da to jest, gajim dužno poštovanje ili barem rezerviranu šutnju (zato jer me, recimo, zapravo uopće ne zanima).

Ali logička je pogreška izjednačavati Bibliju (ili Torrah, Kur'an, Vede, Avestu) sa Anne Rice ili Bramom Stokerom samo zato što "ljudi vjeruju i u jedno i u drugo".

Jedno su Sveti Spisi, drugo su (očigledno vrlo uvjerljiva) djela spekulativne fikcije / proze.

zoran k
09.01.2007., 13:29
Jedno su Sveti Spisi, drugo su (očigledno vrlo uvjerljiva) djela spekulativne fikcije / proze.

To je dogma koju pokušavam srušiti :zubo:

GnothiSeauton
09.01.2007., 14:11
http://www.hbo.com/deadwood/img/90x94/characters/sethbullock.jpg

You ain't gettin' past me

:zubo:

Maj.Tom
10.01.2007., 15:20
Biblija je slucajno nastala. Naime, postojao je natjecaj sa zadanom temom o siromasnom drvodelji koji je posao na put spasenja koji ce ga kostati zivota.
Od svih pristiglih prica u finale su prosli Luka, Petar, Matej i Marko koji su svoje djelo citali u javnosti da bude sve transparentno, ostale su, medju kojima i Tomu, spremili u cupove i ostavili postrance.
Rani krscani su ustvari vjerni citatelji koji su slijedili svoje omiljene pisce na knjizevnim vecerima gdje su citani odlomci iz mosttold priče.
Odmah je Savao u tome vidio biznis pa je uzeo umjetnicko ime Pavao i poceo siriti pricu daljnem puku, nesto kao ranokrscanski bard, usput nadopunjujuci pricu.
Kasnije su sva 4 djela iz finala su spojena u jedan roman koji je tako postao kao Rashomon, prica ispricana kroz 4 vidjenja istih dogadjaja.
Kao i sto danas bestselleri donose hrpu novaca i vojsku obozavatelja tako je jos onda sve to krenulo da danas imamo drzavu kao posljedicu jednog knjizevnog natjecaja. :zubo:

Maj.Tom
11.01.2007., 02:22
Pardon, Ivan je prosao u finale a ne Petar. :zubo:
Petar je taj koji je pokrenuo natjecaj nakon sto mu je propao posao s ribom. Kasnije je i on nesto pisao i objavljivao, nesto kao kljuc za pracenje roman ali nije naisao na velik odjek publike, a i to je danas izgubljeno. Valjda zato sto je sebi pripisivao zasluge za velik uspjeh romana, jer da nije bilo natjecaja ne bi bilo ni svega toga, a Pavao mu je kao uzeo prava na roman i od toga napravio hit. U biti vidi se da Petar nije imao smisla za biznis :D

Arahna
17.01.2007., 19:43
uz dužno štovanje prema tvom ateizmu,prie no što ustvrdiš nešto,upoznaj se sa činjenicama,kao što je postojanje kumranskih svitaka pronađenih 1948,dokazano starih oko 18oog,a što dokazaju da biblija nije tvorevina RKC,već samo sredstvo manipulacije.

Općepoznata činjenica je da je Bibliju dao sastaviti istočnorimski car Konstantin. On je bio izraziti poklonik mnogoboštva, tek se pred smrt dao obratiti na kršćanstvo. Please, objasni mi kako je taj njegov čin bio uzrokovan željom za manipulacijom? Nema baš puno manipulirat ako je mrtav.:confused: :confused:

GlorfindelOfTheWood
17.01.2007., 19:57
ja ču da ti objasnim , eto, on vidio da je zemlja u k.. imalo je hrpu vjera i svi su se svadili čij je bog največi, + bili su ogromni troškovi jen hram za ovog boga, 2 za onog 14 za 14 boga i tak dalje, a sad bila je i tu nova vjera koja se jako brzo širija, tak ju je on malo izmjenil da bude više prilagodiva poganima, i dal joj proritet ko legitimnoj vjeri tak da su krščani kao židovi ja bar mislim da su onda još svi bili židovi ne ili su se več neki počeli zvati krščani, ma pozabil sam i i tak nije važno, no u glavnom onda su oni kao prevideli njegove izmjene jer i tak im se nisu baš činile važne i tak je tip smiril puk i smanjil troškove, a to da veliš da je to napravil na samrti, to ne znači št oni su bili manipulatori do smrti ko i svi carevi, osim toga njemu je bilo bitno da mu carstvo ostane stabilno da bi ga čim dulje pamtili u povjesti tak da mu je to i te kak bilo bitno.