PDA

View Full Version : Pržilica

Elektronicar
12.04.2003., 23:29
Planiram si uzeti pržilicu Samsung mislim 52X24X52 za oko 550kn. Neznam dali je to pametno, kakva je kvaliteta njihovih pržilica.............vaše mišljenje??:confused:

Icepick
13.04.2003., 01:26
Pa nisi li nedavno imao isti ovakav topic, samo na Softwareu, al' ajde.

Da ponovim isto ono što sam pisao tamo.

Kao prvo ne znam od kud ti cifra od 550 kn :eek: kad 52x pržilice možeš naći i po 480 kn. LG npr. koji je jednako dobar kao i SMG.

A kao drugo šta si navalio na 52x. Uzmi si rađe neku 48x ili čak i manje ako nađeš. Uštedi si koju kunu.

Osim toga zašto dati tolike pare kad za tu razliku gotovo da možeš kupiti spindle od 100 CD-a.

Moja preporuka. SMG ili LG, i to neki jefitniji do 480 kn. Nije bitno jel' 48x ili 52x jer sve iznad 32x ti je isti qurac.

Evo, vidim da u HG-Spotu imaju SMG 40x12x40x za 435 kn. Šta će ti više.

ljiga
13.04.2003., 02:12
Ja imam Samsung CD 52x, i brzo se "potrošio" (radi veliku buku i dugo mu treba da pročita nekvalitetne CD-ove), a vjerujem da se pržilica ponaša isto.

Čuo sam da je MSI dobar, dok Sony-a izbjegavaj u širokom luku.
(to sam se uvjerio, nakon kraće "kilometraže" počne štekati).

Doma koristim Cyberdrive 32x/12x/48x i za sada nemam problema.

Slažem se da treba uzeti sporiju makinu, jer razliku u brzini ćeš jako rijetko osjetiti, a čine mi se pouzdanije. (osim toga pravi 48X cd-i su još uvijek rijetki).

Thurgood
13.04.2003., 09:58
Originally posted by ljiga
Čuo sam da je MSI dobar, dok Sony-a izbjegavaj u širokom luku.
(to sam se uvjerio, nakon kraće "kilometraže" počne štekati).

ekhm... imaš tu negdje malo stariji topic gdje je bar 5 ljudi reklo da je MSI zakurac, jedan je pod garancijom promijenio 3 komada ako se ne varam. a moj Sony prži bez problema preko 2 godine i čita cd-e koje Teac 540 neće :p

SETRA Samoborček
13.04.2003., 10:40
Gle, zamisli se malo.....................

48x je sasvim dovoljno i previše, nikad nečeš pržit na tim brzinama on the fly jer bi onda trebo imat super brzi komp i
drugi cd-drajv koji čita minimalno 110x.

Ako češ pržit stvari koje su na hardu onda će ići jer hard čita
brzinom oko 24 MB/s (moj recimo) a pržilica piše 7.2 MB/s(48x).

Dakle netreba ti 52x, jer to nisu pravih 52x nego neki "stepeničasti" kojim se brzina penje što su više pri kraju cd-a.

Kupi LG 48x ili sporiji ili isto tako SMG tih brzina ali je možda skuplji.

P.S. Koji sekund više manje nije bitan.

butters
13.04.2003., 10:41
moj samsung 16/10/32 radi odlicno, tih je i zaista ne pravi bilo kakve probleme..:top:

ljiga
13.04.2003., 15:36
ekhm... imaš tu negdje malo stariji topic gdje je bar 5 ljudi reklo da je MSI za*****, jedan je pod garancijom promijenio 3 komada ako se ne varam. a moj Sony prži bez problema preko 2 godine i čita cd-e koje Teac 540 neće

Ja samo znam da mi se Sony-ji malo češće vračaju.

Moguče da je problem u ovoj novoj seriji koja ima 195 u imenu (puno ime neznam)

Inače, uvjerio sam se da starije pržilice rade puno pouzdanije od novih (na poslu imam 5 god. staru Yamahu koja još uvijek radi bez problema (sporo ali radi)), tako da ako tvoj Sony star 2 godine radi bez problema, to nije ništa čudno.
(možda je u to doba ime Sony još nešto i značilo :))
Što se tiče MSI-ja, potražit ću taj topic :top:

Eladio
14.04.2003., 09:00
MSI su stvarno ljudi popljuvali po pitanju bulk przilica pa preporucam zaobilazenje..

sto se tice samsunga .. instalirao sam vec 2 48x24x48x przilice i super rade ;)
jedino sto ti treba je najnoviji update nera ! a inace radi super :top:

MaxB
14.04.2003., 16:46
MSI - bljak.

Samsung - ne znam, donio mi jedan tip svoj kompjuter da pogledaj sto mu je s przilicom (mislim da je 32x). Sad pazi ovo: snima, ali nista ne snimi na CD! Par puta sam nasnimio na jedan CD-R (probao sam inace vise medija razlicitih proizvodjaca), sve proslo super, kad ga probas ocitat - prazan! Taj isti medij snimim na svom 24x Teacu i radi... Takodjer znam i jedan Samsung 24x koji ima obicaj "kuriti" CD-e makar ima buffer underrun zastitu. No, ovo su mozda tek slucajne greske...

Teac - visoko pouzdan. Toplo preporucujem.

LiteOn - ja sam prije bio protiv njihovih uredjaja, ali sam imao predrasude. Dok sam vidio kako s 48x przi audio CD, ugodno sam se iznenadio... Uglavnom, LiteOnovi snimaci izgledaju kao da nisu dosli iz iste tvornice (i da ih nisu napravili isti ljudi) kao njihovi CD/DVD citaci. Ne znam, LiteOn CD/DVD citac ne bih nikad kupio - smece... Sto se tice snimaca, prvi izbor mi je Teac, ali ako ne bih zelio potrositi previse love, u obzir bih uzeo i LiteOn - jeftini, a prokleto brzi - sto se tice pouzdanosti, tu se trebaju dokazati, ali izgledaju sasvim OK.

miST
15.04.2003., 09:34
Zašto nitko ne spominje Plextora? Možda jer su skupi? Ja imam LG 16/10/32 i radi savršeno. Nikad nije sj*bao CD, a treba poslušat ljude koji kažu da razlika u brzini nije velika - ne'š ti pričekat 2 minute više.

Thurgood
15.04.2003., 09:51
Originally posted by Mist
Zašto nitko ne spominje Plextora? Možda jer su skupi?

baš zato ;)

slafko
15.04.2003., 11:47
ja kažem ASUS. :top:

Prljavi Heri
15.04.2003., 22:45
[QUOTE]Originally posted by ljiga
Doma koristim Cyberdrive 32x/12x/48x i za sada nemam problema.

Isti takav imam i totalno sam zadovoljan. Brzo cita i pise, brzo pristupa, zgrebane medije prepoznaje bolje nego asusov cd citac...

Thurgood
16.04.2003., 07:43
Originally posted by Prljavi Heri
zgrebane medije prepoznaje bolje nego asusov cd citac...

sad si nadrapao kad te slafko ulovi. dirnuo si mu u svetinju :D

:::bouz:::
16.04.2003., 16:40
a što u cjenicima znači bulk a što retail...
retail je skuplje, ha? zašto?

MaxB
16.04.2003., 18:09
Originally posted by :::bouz:::
a što u cjenicima znači bulk a što retail...
retail je skuplje, ha? zašto?
Bulk (iliti OEM): dobis samo uredjaj bez ikakve pratece hardverske ili softverske opreme (ima iznimaka, ponekad se zna dobiti IDE kabel ili nesto slicno).

Retail: maloprodajni paket - sve dobis lijepo zapakirano u kutiji s uputstvima, driverima, softverom za snimanje, IDE i audio kabelom (ako govorimo o przilicama), nekad i sarafe i sl.

Samo jedna napomena: retail uredjaj se ponekad zna i hardverski razlikovati od bulka - recimo, retail snimac ima veci buffer ili pak brze snima RW-ove ili nesto slicno - takve gluposti izvodi npr. MSI.

-------------------
Nevezano uz to (dobro, mozda malo vezano) - kak me zivcira kad kreteni napisu CD-i na spindlu, a spindla nema!

Sto kazu na dictionary.com-u:

1. __a) A rod or pin, tapered at one end and usually weighted at the other, on which fibers are spun by hand into thread and then wound.
__b) A similar rod or pin used for spinning on a spinning wheel.
__c) A pin or rod holding a bobbin or spool on which thread is wound on an automated spinning machine.

2. Any of various mechanical parts that revolve or serve as axes for larger revolving parts, as in a lock, axle, phonograph turntable, or lathe.

Dakle, spindle je ona sipka na sredini okrugle plasticne kutije - sipka oko koje se nesto moze vrtjeti (engl. spin). Kako ona mozes kupiti CD-e na spindlu, a ne dobiti tu sipku!? :confused: Nek pisu bundle (svezanj) ili wrapped (omotani) ili OEM (posto takvi CD-i obicno na sebi nemaju nista napisano) ili ne znam sto, a ne spindle (srecom jos nisam naisao na idiote koji bi za budleane CD-e napisali da su u cake boxu).

18.04.2003., 18:43
našo sam ok combo LG 4480 a nemogu nigdje nać specifikacije i sys.req. na netu, a htio bi to vidjet prije nego odem u kupnju....

pomoć

Icepick
18.04.2003., 19:17
našo sam ok combo LG 4480 a nemogu nigdje nać specifikacije i sys.req. na netu, a htio bi to vidjet prije nego odem u kupnju....

pomoć

Ajde da ti ja pomognem.

NEMOJ KUPOVATI COMBO.

18.04.2003., 19:35
Originally posted by Icepick
NEMOJ KUPOVATI COMBO.

a zašto ne? isplativije je....

Elektronicar
18.04.2003., 19:51
A zašto ne Combo?? To mi se čini dobro, imaš sve.... pržilicu za cd-r i za dvd-r i čitač ua cd-r i dvd-r........islati se kupiti nego sve posebno.

Elektronicar
18.04.2003., 19:58
LG DVD/CD-RW Combo 32x10x40x16x BULK CIJENA: 630,00 Kn + PDV 768,60 sa PDV-om

- NOVI LG Dvd/CD-RW COMBO DRIVE 32x10x40x16x sa 2MB buffera
- Brzina snimanja:CD-R 32x,CD-RW 10x, CD Max 40x, DVD Max 16x
-- 2MB Buffersa Exact Link funkcijom
- Montiranje: vodoravno ili okomito
- Metode zapisa:Disc at Once,Session Once,Track at Once, Variable or Fixed Packet Write,Multi-session
- Formati zapisa: CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, Mixed Mode, CD Extra, Bootable CD(E1 Torito), Multi-session, CD-TEXT DVD Single/Dual(PTP,OTP), DVD-R, DVD-RW
- Dimenzije: duljina 184.7 mm, visina 41.3, širina 146 mm

Što mislite o njoj. Jel se isplati, kvaliteta kakva..............pričajte!!

Icepick
18.04.2003., 21:17
Originally posted by Elektronicar
LG DVD/CD-RW Combo 32x10x40x16x BULK CIJENA: 630,00 Kn + PDV 768,60 sa PDV-om

A joj....

CD pisač 48x 16x 48x SAMSUNG, bulk 453,00 kn

DVD ROM Drive, 16x 40x, LG, bulk 337,00 kn.

I to ti je 790 kn.

E sad mi ti objasni zašto kupiti jedan uređaj koji će prije otić nego 2, a razlika je 20-ak kuna.

MaxB
18.04.2003., 22:05
E sad mi ti objasni zašto kupiti jedan uređaj koji će prije otić nego 2, a razlika je 20-ak kuna.
Cak i ako ne gledas cijenu, mozes izravno kopirati CD-e, a i snimac ima bolje performanse od onoga u combo uredjaju... Racunica je jasna... Meni se ti combo uredjaji uopce ne dopadaju...

Icepick
18.04.2003., 23:10
A tu je još i činjenica da ti brže crkne jer sve guraš u njega. I DVDove i pržiš i svašta.

Ovako ipak imaš dva uređaja pa se malo i sačuvaju.

Meni je taj Combo jednio dobro rješenje za laptope gdje si ipak "ograničen".

Na desktop kompu mi ionako nije bitno koliko imam CD uređaja. Ko' da moram imati 3 IDE slobodna za HDD.

AxMi-24
19.04.2003., 00:37
E vidis a meni je prob da niko neradi SCSI uredjaje jer mi je vec krcato na IDE busu. :D

Morat cu uskoro investirat u jos jedan kontroler. (dao bog bit ce SATA :)

19.04.2003., 03:14
ovj LG je 670 sa PDVom....i još dobim popust na kešovinu...to je onda skoro 150kn razlike...a i tu je 2.godišnja grancija....pa nek crkava u te 2 godine kolko oće. kupujem.
niste me uspjeli razuvjerit.
a nisam još od nikog čuo kako ima combo koji mu je crko i kako ga je vraćo par puta radi kvarova.....

SETRA Samoborček
19.04.2003., 11:20
Ma kupi ti combo, kupuješ ti ne forum................

Mada ti ni ja to ne bi mogao preporučit, pogledaj mi komp s
prednje strane....:D :D

Icepick
19.04.2003., 11:43
ovj LG je 670 sa PDVom....i još dobim popust na kešovinu...to je onda skoro 150kn razlike...a i tu je 2.godišnja grancija....pa nek crkava u te 2 godine kolko oće. kupujem.
niste me uspjeli razuvjerit.
a nisam još od nikog čuo kako ima combo koji mu je crko i kako ga je vraćo par puta radi kvarova.....

SETRA je u pravu, kupuješ ti a ne mi.

Kako hoćeš, ali meni je Combo zbilja jadno riješenje kad za malo višu cijenu dobiješ 2 uređaja.

BTW, jesi li razmišljao što ako ti Comba prestane pržit CDove ili čitat DVD. Onda imaš qurac, CD-Rom od preko 600 kn. A i pržilica i DVD ti dođu jeftinije od Comba.

19.04.2003., 12:39
A i pržilica i DVD ti dođu jeftinije od Comba.

kaj ti moram crtat....ušteda mi je oko 150 kn kojih nemam....
a još uvijek samo govorite kako će to crknut. a jel znate koga komu je crko?

Thurgood
19.04.2003., 13:20
jednog dana sigurno bude crknuo. nažalost

AxMi-24
19.04.2003., 13:21
A jednog dana ce ga vrijeme pregazit :D Sem toga nije bas da su dva sigurnija ako ti trebaju sve funkcije :) (statistika braco :D)

19.04.2003., 13:21
Originally posted by Thurgood
jednog dana sigurno bude crknuo. nažalost

isto kao svaki drugi uređaj...

većinom bi ga koristio za prženje i tu i tamo koji filmić...

MaxB
19.04.2003., 14:05
a jel znate koga komu je crko?
Samo jedna osoba od onih koje poznam, a koje imaju racunalo s nekakvim zapisivackim optickim uredjajima je kupila combo uredjaj... I ta osoba se bas i ne bavi informatikom, racunalo joj prvenstveno sluzi za Internet... Sad - tesko je reci zbog cega nitko drugi ne kupuje combo uredjaje...

Originally posted by AxMi-24
Sem toga nije bas da su dva sigurnija ako ti trebaju sve funkcije (statistika braco)
To ti je neka prava statistika... :D Dva uredjaja jesu sigurnija od jednog - ako nista drugo, kad jedan otkaze, jos uvijek je moguce citati CD medije, a ovisno o tome koji je otkazao, moguce je citati DVD-ove ili zapisivati na CD medije... Veca je vjerojatnost da ce mu se pokvariti jedan combo uredjaj nego oba - pa ako tako gledas na stvari, ako mu se combo pokvari, vise ce love potrositi na novi combo nego samo na jedan drugi uredjaj (ili DVD ili CD-RW). Naravno, najvise bi love potrosio da mu se oba pokvare, ali je to ipak malo vjerojatno (pogotovo ako gledamo kvar u isto vrijeme). Naravno, sve su ove vjerojatnosti pod ignoriranjem garancije (ili ce se uredjaji pokvariti poslije garantnog roka ili svi imaju po 2 godine garancije).

Ali bas treba imati na umu garanciju: posto LG na svoj combo daje 2 godine, cini se kao vrlo isplativa kupnja. Osim ako ne kupi i DVD i CD-RW, a da oba imaju po dvije godine garancije... Tak da - ne znam - Elektronicaru - ako smognes par stotinjak kuna vise, radije kupi dva uredjaja... U suprotnom. combo s garancijom od dvije godine ce biti OK. Sporije, nepouzdanije, manje mogucnosti, ali... Jeftinije.

-----------------

Ja ne znam koji je vrag s tim LG-evim 52x CD-ROM-ovima (je su li u pitanju samo uredjaji starijeg datuma?) - na dva racunala sam vidio da pod Win XP-om rade u Multi-Word DMA nacinu (a ne po Ultra DMA Mode 2) i imaju spori "odziv" - istovremeno se ne isplati kopirati s oba opticka uredjaja (ako ih imas dva) jer ce kopiranje trajati dosta duze nego da kopiras prvo s jednog pa s drugog. Cak i ako koristis samo taj jedan LG, rad s njim je malo mukotrpan - spor, jako opterecuje procesor. Pod Win Me se ta situacija ne dogadja... Ili barem ne u tako velikoj mjeri.

Zbog toga, Elektronicaru, provjerli da li ce ti combo raditi pod XP-om (ako ga koristis) kao Ultra DMA mode 2 uredjaj - u suprotnom ti se ne isplati kupovati ga (znam jedan LG snimac - mislim da je 32x - jednostavno ne zeli raditi u DMA nacinu i zbog ukljucivanja buffer underrun zastite snimanje strasno dugo traje - a bez te zastiti unistio bi CD).

19.04.2003., 14:23
a j*** ga sad...nemam pojma dal će mi radit na xp pa ću ić na ziher i tražit baku, sestru, bilokoga još tih 150tak kuna i kupit oba....grrrrrrrr :mad:

fala svima na strpljenju

AxMi-24
19.04.2003., 14:24
MaxB to je statistika ako se trazi da sve radi. Jer i ako svaki uredjaj zasebno ima manju sansu greske nego combo ona ipak raste za obadva (trazi se da oba rade).

SETRA Samoborček
19.04.2003., 15:08
Ja ne znam koji je vrag s tim LG-evim 52x CD-ROM-ovima (je su li u pitanju samo uredjaji starijeg datuma?) - na dva racunala sam vidio da pod Win XP-om rade u Multi-Word DMA nacinu (a ne po Ultra DMA Mode 2) i imaju spori "odziv"

Tako je, ako si vidio sličicu mog kompa vidio si da imam
baš taj cd-rom i da- radi u tom multiword dma načinu
i da- spor je u odzivu-dok se ne zavrt za popi****
i da- opterećuje procesor

A pržilica također LG radi u UDMA (ATA 33) načinu i
odziv, performansa i brzina su ok

MaxB
19.04.2003., 15:43
MaxB to je statistika ako se trazi da sve radi. Jer i ako svaki uredjaj zasebno ima manju sansu greske nego combo ona ipak raste za obadva (trazi se da oba rade).
Ovisi s koje strane gledas... U svom "ogledu" uzimao sam da je dovoljno da barem jedan od njih radi - kao sto spomenuh, CD mediji nece biti citljivi samo u slucaju da oba uredjaja ne rade (a citanje CD medija je jos uvijek najpotrebnija operacija ako u obzir uzimamo opticke tehnologije).

MaxB
19.04.2003., 15:46
Originally posted by SETRA Samoborček
Tako je, ako si vidio sličicu mog kompa vidio si da imam
baš taj cd-rom i da- radi u tom multiword dma načinu
i da- spor je u odzivu-dok se ne zavrt za popi****
i da- opterećuje procesor

A pržilica također LG radi u UDMA (ATA 33) načinu i
odziv, performansa i brzina su ok

Rijec takodjer je ovdje suvisna i pogresna - MultiWord DMA (to je zapravo ATA/16 ako sam dobro procitao u specifikacijama LG snimaca) nije Ultra DMA, vec je po zauzecu procesora blize PIO modu. Dakle, uredjaj bi svakako morao raditi u Ultra DMA mode 2 ili boljem (mislim da zasad nema optickih uredjaja koji rade po boljem standardu).

AxMi-24
19.04.2003., 16:19
Originally posted by MaxB
Ovisi s koje strane gledas... U svom "ogledu" uzimao sam da je dovoljno da barem jedan od njih radi - kao sto spomenuh, CD mediji nece biti citljivi samo u slucaju da oba uredjaja ne rade (a citanje CD medija je jos uvijek najpotrebnija operacija ako u obzir uzimamo opticke tehnologije).

Ko sto reko komentar je bio da sve radi. I iskreno receno ja sam uvijek vise koristio przilicu nego CD-ROM za to imam deamon tools :D

IvanM
19.04.2003., 20:22
Lite On su izvrsni snimaci, brzi, pouzdani, ne opterecuju procesor
Teac ista kvaliteta
Plextor bilo koji model, klasa iznad svih ostalih

Samsung ne valja , spor, zauzece procesora,
ne cita cd ove, isplati se combo, jeftin je sa softwareom
LG srednja kvaliteta dosta pouzdan ali nije najbrzi
CD citaci LG svi rade na 40x iako im pise da se radi o 52x citacima
nisu najpouzdaniji, bios ih bas ne smeka
LG ima odlicne DVD citace
Artec je dobar
Benq(Acer) kvalitet
Yamaha je skupa, ali odlicna, IDE i SCSI
Sony bas i ne, CD citaci kak-tak snimaci nisu nesto, ko i Samsung

KRT
19.04.2003., 20:39
I nemoj zaboraviti spomenuti MSI koji je cisto smece...

19.04.2003., 21:39
eto za cdrw sam odlučio uzet LG 52x retail u HG spotu za 470 kn a dvd će još pričekat...

Elektronicar
19.04.2003., 23:37
Ona pržilica koju sam naveo na početku, jel znate možda jel ona može pržili i dvd-r-ove po 5gb ili može samo obične cd-e od 700-tinjak mb-a????

Icepick
20.04.2003., 00:01
Ona pržilica koju sam naveo na početku, jel znate možda jel ona može pržili i dvd-r-ove po 5gb ili može samo obične cd-e od 700-tinjak mb-a????

Huh???? :confused: :confused: :confused:

Kakvi sad DVDovi.

Ako je CRW onda prži samo obične CDove. Za pržit DVD ti treba DVD pržilica.

Max B> Ja ne znam koji je vrag s tim LG-evim 52x CD-ROM-ovima (je su li u pitanju samo uredjaji starijeg datuma?) - na dva racunala sam vidio da pod Win XP-om rade u Multi-Word DMA nacinu (a ne po Ultra DMA Mode 2) i imaju spori "odziv" - istovremeno se ne isplati kopirati s oba opticka uredjaja (ako ih imas dva) jer ce kopiranje trajati dosta duze nego da kopiras prvo s jednog pa s drugog. Cak i ako koristis samo taj jedan LG, rad s njim je malo mukotrpan - spor, jako opterecuje procesor. Pod Win Me se ta situacija ne dogadja... Ili barem ne u tako velikoj mjeri.

A ja ne znam koji je tebi vrag.

Imam LG-ovu pržilicu 32x i pod WinXP mi radi non-stop na Multi Word DMA 2 i nisam do sad imao ama baš nikakvih problema, nit' sa prženjem, nit' sa čitanjem CD-a.

Svakako nije spora.

20.04.2003., 00:12
a šta je uopče taj Multi Word DMA 2 i gdje se to podešava....:confused:

Elektronicar
20.04.2003., 00:18
Pa jel Combo pržilica koju sam naveo kasnije jel ona može pržiti na sve (cd-r,cd-rw,dvd-r i...itd.)

20.04.2003., 00:22
Pa jel Combo pržilica koju sam naveo kasnije jel ona može pržiti na sve (cd-r,cd-rw,dvd-r i...itd.)

Combo CDRW/DVD može pržit samo cedeje....
DVD može pržit samo DVD pržilica----DVDRW

Icepick
20.04.2003., 12:01
a šta je uopče taj Multi Word DMA 2 i gdje se to podešava....:confused:

www.pcguide.com

Tu možeš saznati sve o MW DMA 2.

Ja sam isto malo istraživao nakon što sam vidio da mi za pržilicu piše da radi na MW DMA 2.

Koliko sam skužio to ti je manje više isto kao i U-DMA 2, iako vidim da Max B piše kako je dosta sporiji i da stvara probleme.

Ja iskreno nisam imao nikikvih. Niti sa brzinom, niti sa prženjem.

20.04.2003., 13:33
a ovaj LG 52x je ok? ko ga ima?

SETRA Samoborček
20.04.2003., 13:39
Ja imaM LG 48x i uredu je, sve 5

Samo ne treba ti 52x ako baš nemaš love.

Sretan Uskrs!

Tiny Veeny
20.04.2003., 14:23
52 isto dobra kao i 48, probao sam oba dvije, trenutno imam 48x lg i 40necovu, ova lgjeva mi je bolja, mada mi je na servisu bila, nesto je ladica zezala, ali snima uredno, a zaista dosta cd-a snimam.

neces pogrijesiti koju god da uzmes, 48 ti je ustvari sasvim solidna i dovoljna... ;)

MaxB
20.04.2003., 14:33
A ja ne znam koji je tebi vrag.
Imam LG-ovu pržilicu 32x i pod WinXP mi radi non-stop na Multi Word DMA 2 i nisam do sad imao ama baš nikakvih problema, nit' sa prženjem, nit' sa čitanjem CD-a.

Svakako nije spora.
Ako pazljivo procitas moj post, primjetit ces da komentar o MultiWord DMA modu odnosio samo na 52x CD-ROM. Za snimac sam komentirao da na jednom racunalu jednostavno nije zelio raditi u Ultra DMA mode 2 nego je koristio iskljucivo PIO mod.

Koliko sam skužio to ti je manje više isto kao i U-DMA 2, iako vidim da Max B piše kako je dosta sporiji i da stvara probleme.
Moj komentar je bio da (neki - prema mom iskustvu 2/2 s kojima sam radio) LG 52x CD-ROM-ovi pod Win XP uzrokuju probleme kad rade po MultiWord DMA standardu. Nije manje-vise isto kao i U-DMA 2 - pogledaj ovu stranicu (http://www.euro.dell.com/countries/eu/enu/gen/topics/vectors_2000-ata100.htm) ili izdvojeno s nje:

Ultra ATA-33 doubled the 16.6-MB/sec maximum data transfer rate of Multiword DMA Mode 2 by transferring data on both the positive and negative transitions of the data-latching signal, effectively doubling the signal's data-carrying capacity without increasing its fundamental frequency. This design breakthrough also reduced propagation and data turnaround delays, and improved signal timing margins.

Ima i jos jedna zgodna stranica (http://www.redneck-puters.com/help/ata.shtml) s jednom tablicom:

Data Transfer Rate (max.) Cable Conductors CRC
DMA Mode 1 11.1 MB/s 40-pin IDE 40-pin No
Multi-word DMA Mode 1 13.3 MB/s 40-pin IDE 40-pin No
Multi-word DMA Mode 2 16.6 MB/s 40-pin IDE 40-pin No
Ultra ATA Mode 2 33.3 MB/s 40-pin IDE 40-pin Yes
Ultra ATA Mode 4 66.6 MB/s 40-pin IDE 80-pin Yes
Ultra ATA Mode 5 100 MB/s 40-pin IDE 80-pin Yes

Uoci zadnji stupac: Multiword DMA nema CRC! Pretpostavljam da nesto nije u redu s tim LG 52x CD-ROM-ovima pa se zbog previse pogresaka (ili prekasno detektiranih pogresaka) moraju vise puta preko sabirnice prenositi "isti" podaci, a onda se procesor muci s time da odredi sto je ispravno, a sto nije. Probleme sam inace uocio na jednom Duronu 700 i Celeronu 1700 - dakle, nisu bas nesto procesori. Zasto se ista stvar ne dogadja pod Me - ne znam... Mozda XP korigiranju podataka procitanih s CD-ROM-a pridodaje manje procesorskog vremena pa sve to duze traje... Ne znam, samo nagadjam.

Icepick
20.04.2003., 15:17
a ovaj LG 52x je ok? ko ga ima?

Mislim da ti se ne isplati kupovati 52x.

Uzmi rađe 48x ili 40x ako nađeš. (Da ima 32x još bolje :D)

Originally posted by Max B
Ako pazljivo procitas moj post, primjetit ces da komentar o MultiWord DMA modu odnosio samo na 52x CD-ROM. Za snimac sam komentirao da na jednom racunalu jednostavno nije zelio raditi u Ultra DMA mode 2 nego je koristio iskljucivo PIO mod.

Sorry, sorry. Ali spominjao si neko kopiranje pa sam mislio da ipak govoriš o pržilici.

Inače što se tiče LG-ovih CD-Romova stvarno su loši. Imamo ih na faxu i očajno su spori, bučni i nepouzdani.

20.04.2003., 15:57
Mislim da ti se ne isplati kupovati 52x.

Uzmi rađe 48x ili 40x ako nađeš. (Da ima 32x još bolje :D)

ma znam al nemrem nigdje LG od 48X il čak 32X

20.04.2003., 16:26
našo sam sve 5

Elektronicar
22.04.2003., 00:33
Ajd šta mi vi preporučujete za neku dobru pržilicu iz vlastitog iskustva.......jer stvarno neznam šta da uzmem a treba mi neka pržilica koja brzo i kvalitetno snima.....plextor,samsung, lg?????

MaxB
22.04.2003., 01:30
Na starom racunalu imam 4x snimac - jos i danas snima pouzdano i kvalitetno (naravno, ne racunajuci brzinu i nedostatak buffer underrun zastite, no to je u vrijeme kad sam je kupio bilo uobicajeno). Sad imam 24x - stvarno nemam nikakvih prigovora. Dva frenda imaju 4x snimace - ista stvar. Jedan drugi ima 16x, a jedan treci 32x - takodjer ista stvar. Sve to su u pitanju Teacovi snimaci. ;)

AxMi-24
22.04.2003., 01:50
Originally posted by MaxB
Na starom racunalu imam 4x snimac - jos i danas snima pouzdano i kvalitetno (naravno, ne racunajuci brzinu i nedostatak buffer underrun zastite, no to je u vrijeme kad sam je kupio bilo uobicajeno). Sad imam 24x - stvarno nemam nikakvih prigovora. Dva frenda imaju 4x snimace - ista stvar. Jedan drugi ima 16x, a jedan treci 32x - takodjer ista stvar. Sve to su u pitanju Teacovi snimaci. ;)

Konacno neko pametan. TEAC rastura. Nikad nije najbrzi ali zato radi daleko najpouzdanije.

Eladio
22.04.2003., 11:01
Konacno neko pametan. TEAC rastura. Nikad nije najbrzi ali zato radi daleko najpouzdanije. +
..jos uvjek je 200 Kn preskup :rolleyes:

sto je nekih 30% cijene LG przilice ;)

22.04.2003., 11:07
Teac rula (frend ima 40X i zadovoljan je, a i ja :D ) al ipak mi je malo puno dat 600 kn kad za LG dam 450 kn a isto ga hvale....
Elektoničar ak nemaš para uzmi LG ak imas 200kn više uzmi TEAC...

AxMi-24
22.04.2003., 12:12
Moja teorija je radje malo vise para za dobre stvari nego malo manje za srot :)

Eladio
22.04.2003., 12:32
Moja teorija je radje malo vise para za dobre stvari nego malo manje za srot :)

..a moja da se uvjek nadje neko best-buy rijesenje za sve pa tako i za przilice ;) :D

LG ili Samsung su ovdje ta rijesenja ako se mene pita :cool:

Icepick
22.04.2003., 19:19
Evo i ja da potvrdim ono što su Ax-Mi i Eladio rekli.

Dakle, TEAC je definitvno najbolje rješenje za kvalitetnu pržilicu. Pozdane su, dugo traju, ali i koštaju 150 kuna više od prosječne pržilice.

Ako ti je do kvalitete onda je TEAC tvoj izbor.

SMG i LG su ipak "best buy". Daješ manje para ali je i faktor rizika veći da će nešto poći po zlu.

S druge pak strane ja sam na svoju LG pržilicu dobio 2 godine garancije pa mi je tak svejedno što će biti s njom u tom roku, za razliku od TEAC-a koji je tad davao garanciju od bijednih 9 mj.

22.04.2003., 19:56
pustimo malo koji je bolji svađu i probajmo riješit ovo:

kupio ja taj LG52X (nisu imali 48X a za 35kn razlike mi se nije dalo ić na drugi dio grada....)
stavio sam CDRW u kučište i spojio ga na drugi IDE kanal i namjesto jumper na master i u biosu podesio na auto...
uredno ga je prepoznao...
problem nastaje u windowzima. kad ubacim neki cd s autoplayom javlja mi error da to nije ˝valid 32 win aplication˝ ili da nema dovoljno memorije da otvori taj program i još neka sranja...
onda sam ga spojio na 1. IDE kanal da bude slave hardu i sve radi normalno.
e sad...htio bi da mi bude na 2. jer, frend mi kaže, da kad su na različitim IDE kanalima dobivam bržu dvosmjernu komunikaciju...

imam samo hard i cdrw (drugi čitač ne postoji)

molim pomoć ako je potrebna....

23.04.2003., 00:38
i kad je na 2. IDE jako je spor...dugo mu treba da očita cd i šta je na njemu...i ne želi otvorit ništa...samo muzičke cdje čita i to s trzanjem na kraju svake pjesme

Elektronicar
23.04.2003., 00:44
A nitko ne spominje Plextor, a čuo sam da je on među najboljima, a i za Teach da je isto tako, i šta se sad više isplati. Plextor? Teach? Neka druga?:confused:

Lopuza
23.04.2003., 01:00
mani je najbitnija buka. danas su svi bucni kao da su avioni. a pogotovo lite-on

23.04.2003., 12:42
a sad riješenje mog problema: spremni?

zamjenio sam IDE kanale...cdrw je na 2. a hdd na 1. i radi normalno....
čudno...:confused:

MaxB
23.04.2003., 15:42
a sad riješenje mog problema: spremni?

zamjenio sam IDE kanale...cdrw je na 2. a hdd na 1. i radi normalno....
čudno...:confused:
Da... Cudno... Nije li ti i prije bilo tako slozeno pa nije radilo? Citiram te (odnosi se na snimac): onda sam ga spojio na 1. IDE kanal da bude slave hardu i sve radi normalno.

23.04.2003., 16:40
ne ne...prvo je bio hard na 1. a cdrw na 2. i to ne radi.
onda sam stavio cdrw na isti ko i hard (HDD master, CDRW slave) i to je radilo al htio sam da budu ra različitim kablovima pa sam hard stavio na 2. a cdrw na 1. i radi.