View Full Version : pisanje ...
sunčica
13.05.2005., 10:48
kako to kod vas izgleda, čisto tehnički?
ja najprije skontam šta bih htjela, znači tema i hipoteza :zubo:
onda to stavim na papir, napravim sažetak i sadržaj i pustim da odleži dan, dva, tri, deset (ovisi koliko mi je tema intrigantna, koliko o tome znam itd). Za to vrijeme trudim se ne razmišljati o tome :p
kad se vratim tekstu, obično imam još poneju idejicu, pa je uključim u postojeće. Par puta sam zaključila da je bolje odustati od teme :eek: ili u ovom trenutku ili trajno :D.
U stvari imam posebni file s polurazrađenim idejama koje čekaju neki bolji trenutak, više vremena, suradnju s nekim van mog područja itd
onda kopam, čitam, tražim podatke, uspoređujem, crtam grafikone .. uglavnom, pišem rad i to odmah u toj formi koju sam si zadala, ali ne pazim strogo na stil, interpunkciju i sl. Bude tu i mojih opaski i tri točkice i svašta nešto, jedino strogo pazim na fusnote, to ako ne napraviš odmah, poslije može biti gnjavaža .. traje .. kako kad .. najbolje kad imam rok :D pa nema odugovlačenja ..
završna verzija .. napisan zaključak .. revidirano, isprintano, složeno ..
Slično, samo ne smišljam temu nego kad se nešto događa, započnem s opisom.
Kad ima vremena nadopunjavam rupe (literatura, internet)
Na kraju posla pokupim tablice iz izvještaja pa ih preradim.
I onda se to kiseli u ladici, dok se ne pojavi koji simpozij.
Onda na vrat na nos popravljam, ispravljam, uglavnom zadnja dva dana prije roka (uvjek zaboravim kako sam to nedovršeno spremila):zubo:
Zweinstein
13.05.2005., 11:31
Ja to obicno vako:
Prvo krenem s projektom kako smo ga zamislili u pocetku. Pa napravim nekoliko pokusa, cime se sve nase pocetne hipoteze ispretumabaju navrat nanos i jedino citajuci projekt mogu jos jednom shvatiti otkud smo to mi ono kenuli. Pa se smijem kako smo bili glupi i mi i revieweri sto su nam odobrili taj projekt.
Onda lijepo zaboravim projekt i napravim pokuse koji imaju smisla obzirom na preliminarne rezultate. Onda napravim pokuse koji imaju smisla obzirom na ove sekundarne rezultate. Onda jos jednom prodjem kroz rezultate i zapitam se:
Ovi rezultati su odgovor na pitanje, samo koje? Onda definiram koje je najbolje pitanje koje se moze odgovoriti tim rezultatima. Time definiram osnovnu strukturu buduceg clanka i odredim koje kontrolne pokuse moram jos napraviti da iskljucim ocite komentare reviewera u kvalitetnim casopisima. Pa napravim te pokuse.
Onda nacrtam grafikone slika za clanak.
Onda im napisem legende. Onda na temelju toga napisem rezultate. Onda krenem pisati uvod i materijale i metode. Na koncu tjednima pisem diskusiju, premecem redosljed slika, koristim cut&paste u Wordu do boli, dok nisam koliko toliko zadovoljan.
Onda saljem suradnicima i mentoru po komentare. Onda opet mjenjamo i tumbamo redosljed slika i analiziramo znacenje rezultata.
I onda jednog lijepog dana to i saljemo negdje.
Kod mene ide ovako:
Nađem problem koji se ovako manifestira:
1. našao sam zanimljiv propis koji na novi način regulira neko područje i može dovesti do nekih novih odnosa,
2. pojavio se problem u praksi - i nitko koga pitam ne zna pravi odgovor, pa onda osjetim obvezu uhvatiti se toga i naći koliko je moguće pravi odgovor,
3. posao koji obavljam zna biti neinventivan i zatupljujući (jer takva obično bude redovna šljaka u IT-u), tako da uzmem pisati nekakav znanstveni rad kao vrst intelektualnog izazova.
Uglavnom, neko vrijeme u glavi poslažem stvari, a onda počnem pisati. Ako mi nešto nedostaje - označim, pa dodam kasnije, ali uglavnom pišem linarno od početka do zaključka jer veći dio rada već imam u glavi.
Kada je gotovo - ostavim ga koji dan da se "odmori", i pogledam opet. Ako sam zadovoljan - šaljem na objavu.
Ako izlazim iz svog znanstvenog područja pišem s koautoricom. Isključivo pišem koautorske radove sa ženama. :)
Trenutno manje pišem radove, jer dosta udarnički radim na doktoratu - uzeo sam malo opsežniju temu pa će biti rad od preko 500 stranica, a to je priličan izazov sve dobro posložiti. No, zanimljivo mi je.
U biti - nikad nisam imao problema s pisanjem, još od osnovne škole, i pisanje znanstvenih radova me u biti odmara. Ako nije znanost - pišem koji članak za novine (dobro plaćaju), ako nije ni to pišem za Forum...
I na kraju - nadam se dobivanju posla na faksu, jer doktorat napreduje svojim putem, a htio bih imati više vremena za pisanje, uz rad u privatnoj firmi se baš i ne stigne puno... Evo, tek treći rad od početka godine radim...
sunčica kaže:
onda to stavim na papir, napravim sažetak i sadržaj i pustim da odleži dan, dva, tri, deset (ovisi koliko mi je tema intrigantna, koliko o tome znam itd). Za to vrijeme trudim se ne razmišljati o tome :p
sazetak napraviti prije nego sto rad postoji? ... malo me to iznenaduje, ali ocito je moguce
valnea kaže:
sazetak napraviti prije nego sto rad postoji? ... malo me to iznenaduje, ali ocito je moguce
Neki ljudi to tako i rade. Naprave sazetak a onda ga samo prosiruju u rad.
sunčica
16.05.2005., 22:37
valnea kaže:
pa svi pišemo na različite načine, ničiji način nije ultimativno dobar ili loš :confused: ne kužim u čemu toliko iznenađenje :confused:
Zweinstein
17.05.2005., 17:39
valnea kaže:
Pa ako ces rad prijaviti na neki kongres prije nego ga ekstenzivno napises, jasno da ces prvo napisati kongress abstract. I etp sazetka kojeg mozes prosirivati u rad. Jedino sto kasnije ne mozes koristiti taj sazetak u clanku jer obicno ima hrpu informacija koje ne spadaju u sazetak clanka.
sunčica
17.05.2005., 22:29
Zweinstein kaže:
... Jedino sto kasnije ne mozes koristiti taj sazetak u clanku jer obicno ima hrpu informacija koje ne spadaju u sazetak clanka.
:confused: :confused: :confused: ja ovaj dio nisam skontala :confused: :confused: šta je pisac htio reći
violent_femmes9
17.05.2005., 23:16
sunčica kaže:
:confused: :confused: :confused: ja ovaj dio nisam skontala :confused: :confused: šta je pisac htio reći
Sazetak (abstract) koji pises na kraju rada, kad je sve gotovo i kad si profiltrirala i procesljala sve rezultate, obicno je drugaciji od one skice, drafta, "sazetka" kojeg si napisala na pocetku pisanja.
kod mene je tako
violent_femmes9 kaže:
Sazetak (abstract) koji pises na kraju rada, kad je sve gotovo i kad si profiltrirala i procesljala sve rezultate, obicno je drugaciji od one skice, drafta, "sazetka" kojeg si napisala na pocetku pisanja.
Ne mora biti... Kod mene često nema puno promjena, tj. zaključak potvrdi ono što sam mislio na početku.
Zweinstein
18.05.2005., 00:56
sunčica kaže:
Kongresni abstract obicno sadrzi i informacije koje ti ne trebaju u sazetku clanka. Npr. detalje eksperimentalnog protokola koji je jedinstven u svijetu ili neke druge informacije kojima zelis uvjeriti eksperte iz scientific board-a da je tvoj rad zasluzio usmenu prezentaciju, a ne samo poster.
U clanku ces te informacije ponuditi negdje u tekstu samom, a u abstractu zelis naglasiti relevantnost svojeg rada u kontekstu drugih znanstvenih opazanja. To radis zato jer abstract cita urednik casopisa i na temelju njega odlucuje hoce li tvoj rad proslijediti na reviziju onima koji znaju vise o detaljima tvog rada.
Zbog svega toga, obicno moram mjenjati kongresne sazetke kad pisem clanak i ne mogu ih koristiti u izvornoj verziji.
sunčica
18.05.2005., 09:28
Zweinstein kaže:
Kongresni abstract obicno sadrzi i informacije koje ti ne trebaju u sazetku clanka. Npr. detalje eksperimentalnog protokola koji je jedinstven u svijetu ili neke druge informacije kojima zelis uvjeriti eksperte iz scientific board-a da je tvoj rad zasluzio usmenu prezentaciju, a ne samo poster.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaa ;)
nije mi bilo baš bistro pa sam priupitala za svaki slučaj
Ti prirodnjak imati poster
Ja društvenjak nemati poster
:W
sunčica kaže:
kako to kod vas izgleda, čisto tehnički?
razlicito je ovisno o tome da li se pise revija ili eksperimentalni clanak. nastanak revije vise nalikuje na ovo kako ti radis (znas sve kako ide a onda upeglavas dok ne izgleda kako treba), a nastanak eksperimentalnog clanka je prilicno tocno opisao Zweinstein (cak i onaj dio "prijedlog za projekt vise nema veze s realnim smjerom projekta" :zubo: ).
violent_femmes9
18.05.2005., 09:41
Vojky kaže:
Ne mora biti... Kod mene često nema puno promjena, tj. zaključak potvrdi ono što sam mislio na početku.
da, a mene u medjuvremenu iznenade novi rezultati :rofl:
ne promijeni se smisao sazetka - ako sam na pocetku pisanja bila nacisto s rezultatima, ali forma i detalji da.
violent_femmes9 kaže:
da, a mene u medjuvremenu iznenade novi rezultati :rofl:
aha, pa ulete novi rezultati dok je clanak na review, pa u drugu verziju jos i to hoces ugurati. ne zato jer mijenja opcu ideju nego zato jer donese neki zgodan detalj koji baci drugaciju perspektivu na nesto ili mozes izvesti neki zakljucak za koji si prije imao slabije dokaze (pa se nisi usudio inzistirati) itd....
uglavnom, vrlo dinamican proces :)
violent_femmes9
18.05.2005., 09:51
luca kaže:
aha, pa ulete novi rezultati dok je clanak na review, pa u drugu verziju jos i to hoces ugurati. ne zato jer mijenja opcu ideju nego zato jer donese neki zgodan detalj koji baci drugaciju perspektivu na nesto ili mozes izvesti neki zakljucak za koji si prije imao slabije dokaze (pa se nisi usudio inzistirati) itd....
uglavnom, vrlo dinamican proces :)
hehe, neki dan sam u proofse ubacivala nove brojke :lol:
valjda ce uc
Zweinstein kaže:
Kod nas - ako je u pitanju kongres, seminar pa čak i prezentacija zbornika - uvijek imaš termin za usmenu prezentaciju.
No, nemamo postere, šteta, je bi to bilo zanimljivo, onako, oskudno odjeven model na slici prezentira ideju mog rada...
Vojky kaže:
No, nemamo postere, šteta, je bi to bilo zanimljivo, onako, oskudno odjeven model na slici prezentira ideju mog rada...
:lol: pogotovo u mojoj struci, odma možeš publicirat u par hiljada kopija za šoferšajbe kamiondžija.
Kod nas su ti posteri počeli prije par godina i to mi je super, gotovo za pol dana, ali sad ih pomalo izbacuju, valjda ljudi ne vole izlagat radove. Na par zadnjih kongresa nije ni bilo izlaganja nego okrugli stolovi, ma što god to značilo.
El Tomo
19.05.2005., 07:21
luca kaže:
razlicito je ovisno o tome da li se pise revija ili eksperimentalni clanak. nastanak revije vise nalikuje na ovo kako ti radis (znas sve kako ide a onda upeglavas dok ne izgleda kako treba), a nastanak eksperimentalnog clanka je prilicno tocno opisao Zweinstein (cak i onaj dio "prijedlog za projekt vise nema veze s realnim smjerom projekta" :zubo: ).
Zar ovdje imamo posla s 'piscima' revijalnih clanak? :D
:s
Kada se samo sjetim kome sve daju pisati reviewe u mojoj bransi :eek:
El Tomo kaže:
Kada se samo sjetim kome sve daju pisati reviewe u mojoj bransi :eek:
a tek mojoj :D
d@d@ kaže:
:lol: pogotovo u mojoj struci, odma možeš publicirat u par hiljada kopija za šoferšajbe kamiondžija.
Evo, npr. jedan dobar poster za rad "Utjecaj balastnih voda na floru i faunu Jadranskog mora":
http://img.iskon.hr/kl/2004/05/25/0002025v.jpg
Blackadder
22.05.2005., 22:30
Vojky kaže:
Evo, npr. jedan dobar poster za rad "Utjecaj balastnih voda na floru i faunu Jadranskog mora":
http://img.iskon.hr/kl/2004/05/25/0002025v.jpg Ne želim znati.
Sad samo fali nešto tipa odlaganja krutih otpada i definitivno ću si upropastiti večeru. Zajedno s doručkom i ručkom idućih par dana.
Blackadder kaže:
Ne želim znati.
Sad samo fali nešto tipa odlaganja krutih otpada i definitivno ću si upropastiti večeru. Zajedno s doručkom i ručkom idućih par dana.
Pa nisu ti balastne vode prljave, samo s njima dobivaš čudne i egzotične živuljke u ekosustav...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.