View Full Version : Kad d.o.o. firma duguje novac ...
skeptik
20.05.2005., 14:28
Dakle, pretpostavimo da imamo neku d.o.o. firmu koja nekome duguje novac.
Donesena je pravomocna presuda o tome da je firma duzna isplatiti novac. Medjutim, firma ima blokiran racun (tj. na njemu nema novca), a nema ni ikakvog materijalnog vlasnistva koje bi se moglo plijeniti.
Moje pitanje glasi:
Moze li vlasnik firme ili direktor ili tko vec ici u zatvor ili na neki drugi nacin osobno odgovarati zbog toga sto njegova firma ne isplacuje svoje dugove?
P.S. Pitanje nije cisto hipotetsko. ;)
hasselbaink
20.05.2005., 14:34
skeptik kaže:
Dakle, pretpostavimo da imamo neku d.o.o. firmu koja nekome duguje novac.
Donesena je pravomocna presuda o tome da je firma duzna isplatiti novac. Medjutim, firma ima blokiran racun (tj. na njemu nema novca), a nema ni ikakvog materijalnog vlasnistva koje bi se moglo plijeniti.
Moje pitanje glasi:
Moze li vlasnik firme ili direktor ili tko vec ici u zatvor ili na neki drugi nacin osobno odgovarati zbog toga sto njegova firma ne isplacuje svoje dugove?
skeptiče, vidim da si naoružan logikom, pa se ja, vodeći istom, izjašnjavam da bi naravno trebao vlasnik/direktor/tko vec odgovarati nekako.
ako po zakonu nije tako, trebalo bi biti.
a kako jest, to ne znam, ali pridruzujem se tvome zanimanju za temu.
cisto hipotetski...
skeptik kaže:
Moje pitanje glasi:
Može, ako dokažeš na sudu da je namjerno bacio firmu u minus, tj. da je postupao prijevarno. No, to je vrlo teško dokazati.
skeptik
20.05.2005., 16:46
A ako to i ne pokusavam dokazati?
Ima li tada mogucnosti?
skeptik kaže:
A ako to i ne pokusavam dokazati?
Ima li tada mogucnosti?
Ne, imovina firme je odvojena od imovine vlasnika. To je onda tvoj poslovni rizik.
bezvezna
20.05.2005., 17:03
valjda firma ima neki kapital tipa auto, radni stol, posl.prostor i sl. pa ce valjda ici na prodaju svih firminih stvari ako ih ima a ako ih nema onda se ide u zatvor- valjda...
skeptik
20.05.2005., 17:26
Hvala Vojky, toga sam se i bojao! :(
bezvezna kaže:
valjda firma ima neki kapital tipa auto, radni stol, posl.prostor i sl. pa ce valjda ici na prodaju svih firminih stvari ako ih ima a ako ih nema onda se ide u zatvor- valjda...
Ne znam da li pratiš novije propise, ali dužnički zatvor je ukinut negdje u srednje doba Rimskog carstva. :)
Ako nema imovine - nema imovine, papila maca. Ide u stečaj po skraćenom postupku, briše iz registra i to je to. Ako ima imovine - postoje redovi po kojima se ta imovina dijeli - prvo državi, pa radnicima, pa dužnicima i na kraju ako što ostane - vlasnicima (otprilike). Firma je posebna pravna osoba, nema ništa s imovinom članova uprave, nadzornog odbora i sl.
Odgovorne osobe mogu odgovarati samo ako im se dokaže da su namjerno odveli firmu u stečaj.
nažalost, onda ništa
mene je isto začudilo u praksi kako to funkcionira, al nema šanse
:(
bezvezna
20.05.2005., 21:33
Vojky kaže:
Ne znam da li pratiš novije propise, ali dužnički zatvor je ukinut negdje u srednje doba Rimskog carstva. :)
Ako nema imovine - nema imovine, papila maca. Ide u stečaj po skraćenom postupku, briše iz registra i to je to. Ako ima imovine - postoje redovi po kojima se ta imovina dijeli - prvo državi, pa radnicima, pa dužnicima i na kraju ako što ostane - vlasnicima (otprilike). Firma je posebna pravna osoba, nema ništa s imovinom članova uprave, nadzornog odbora i sl.
Odgovorne osobe mogu odgovarati samo ako im se dokaže da su namjerno odveli firmu u stečaj.
ne pratim propise ali sam "nagadjala" + nisam vidjela ovaj tvoj dio " a nema ni ikakvog materijalnog vlasnistva koje bi se moglo plijeniti " :) e da je meni vidjeti neku "odgovornu osobu" koja je za nesto "odgovarala" - svi se na kraju nekim chudom "izvuku" ...
bezvezna kaže:
ne pratim propise ali sam "nagadjala" + nisam vidjela ovaj tvoj dio " a nema ni ikakvog materijalnog vlasnistva koje bi se moglo plijeniti " :) e da je meni vidjeti neku "odgovornu osobu" koja je za nesto "odgovarala" - svi se na kraju nekim chudom "izvuku" ...
Ima u praksi navodno par slučajeva da su direktori odgovarali - ali je bilo i više nego očigledno da su izvlačili novac.
No, čemu bi inače služili svi oni silni instrumenti osiguranja plaćanja....
banderas
22.05.2005., 01:21
skeptik kaže:
Moje pitanje glasi:
Kad bi to bilo tako, onda se firme ne bi nazivale drustva s OGRANICENOM odgovornoscu. Naravno da se vlasniku za grijehe firme ne moze nista, direktoru samo u posebnim slucajevima koje je Vojky nabrojao.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.