PDA

View Full Version : Treba li Turska ući u EU?

ostoja
01.06.2005., 16:05
Mislim da treba jer Europa ne smije ignorirati susjedstvo islamske kulture i tradicije. Islam s jugozapada (sjeverna Afrika) i jugoistoka (Bliski istok) omeđuje Europu i pitanje odnosa Europe prema toj sve brojnijoj populaciji postaje pitanje od životnog značaja za Stari kontinent. Europa svoje vrijednosti ne može braniti zatvaranjem spram islama. Osim što je to suprotno europskom duhu demokracije i otvorenosti, to ni s praktične strane ne donosi nikakve koristi. Naprotiv zatvorenost stalno prijeti sukobom s islamom.
S druge strane uključenjem Turske Europa dobiva mogućnost utjecati na to da se jedna tradicionalno sekularistička muslimanska zemlja poput Turske, u političkom smislu oblikuje još umjerenije, te na taj način da pozitivan primjer ostalim islamskim zemljama. Time Europa može puno učiniti u gašenju islamskog radikalizma što joj je već danas, a sutra u još većoj mjeri, stvar od životnog interesa. No pitanje je jesu li Europljani, koji su uvijek spremni drugima dijeliti lekcije iz tolerancije, sami spremni prihvatiti ta načela? Čini se da ne, jer upravo oni najveći (Francuzi, dijelom Nijemci) nisu spremni prihvatiti ogromnu Tursku, jer bi zemlja s tako brojnim stanovništvom u europskim institucijama preuzela popriličan broj glasova te samim time i utjecaja koji velike zemlje ne žele dijeliti ni sa kim drugim.
Što vi mislite?

ucenik m
01.06.2005., 16:11
Ne treba.
Turskoj je mjesto sa islamskim svijetom a ne sa olinjalim babama iz EU.
EU ekonomija nema perspektive. Radna snaga je skupa i neefikasna. Stanovnistvo je staro i trazi njegu a nema omladine. Za 10 godina ce se srozati standard na 30% danasnjeg. Turska ne dobiva nista samo razvodnjavanje islamske tradicije. Mjesto joj je uz Iran a kasnije ce ionako dobiti Evropu u dzepu kao zrelu krusku.
Kao musliman kazem NE.

Zlocininad
01.06.2005., 16:11
Ne treba, i Evropi najvise odgovara da Turska bude van EU, i da vojska i dalje tamo igra glavnu ulogu, koja je stub sekularizma. A ako Turska udje u EU, taj stub sekularizma ce se izgubiti.
I ne treba EU da se na kraju granici sa Iranom, Irakom...
Ne treba EU siromasna Turska koja ima 80 miliona stanovnika...
I jos 1000 razloga zbog kojih ne treba Turska uci u EU.

Biber
01.06.2005., 16:13
Ja se slažem sa učenikom,neka Turske zajedno sa Iranom

Pallas
01.06.2005., 16:35
@ucenik m

Molim te, pripazi malo.
Hvala puno,
P.

banirani bebac
01.06.2005., 16:51
Turska ne treba ulaziti u EU. Tu se slazem sa ucenikom. .

Udo
01.06.2005., 17:06
Uglavnom, razloga za neulazak Turske je mali milijun... Ali je jedan razlog za koji pobija sve ostale. Kao što je već netko rekao, Europa si jednostavno NE MOŽE i NE SMIJE dopustiti da ignorira islamski svijet, a Turska je taman na pola puta između Zapada i Islama. Kako se ono kaže... Tko prije - njegova djevojka.

U sveopćem ozračju nepovjerenja Zapada prema islamskim zemljama Turska je zapravo između dvije vatre, ali sam država jako dobro zna što hoće, a to je EU.

Ja osobno nisam za neko skoro primanje Turske u EU. Mislim da ono treba biti uvjetovano:

Inzistiranjem na Ataturkovoj viziji
Boljim gospodarstvom
Uređenijim sudstvom i zakonima
Manjinskim pravima (Kurdi i Grci te ostali)
Isprikom za genocid nad Armencima
Nastvak sekularizma

banirani bebac
01.06.2005., 17:13
Europa se nicega nije rijesila. Europa je ista kurva koja je bila prije 60 godina, samo sad nije antisemitizam tema dana vec islamofobija. Isto sranje, drugo pakovanje. Rusi skrivaju ratne zlocince, Britanci im daju pare, a Francuzi dojavljuju kad ih pokusaju hapsiti.

Postoje druge opcije osim EU. Turska u nekoj tursko-iranskoj osovini koja bi privukla i dio arapskog svijeta i mozda i neke azijske zemlje bi bila mnogo jaci faktor na medjunarodnom planu nego Turska u nekoj EU sa nekom tamo Slovackom ili Estonijom.

Niko ne govori o ekstremizmu vec realnim interesima islamskog svijeta. Nije u interesu islamskog svijeta da sebe gubi u nekakvim europskim kvazi-ideologijama koje su na meniju za danas, vec da se vrati svojim vrijednostima. Ne u smislu vehabizma, vec u smislu istinskog rada na sebi. Nauka i privreda ali u ISLAMSKOM svijetu i VAN EU. Partneri, zasto da ne, ukoliko to odgovara islamskim zemljama. Robovi i druga klasa, ne.

Jednom rijecju - farewell, Europe. :W

Bosnjaci su druga prica jer BiH dijele sa jos dva, uz to krscanska, naroda. Mi nemamo opciju da biramo poput Turske. Ali pet stoljeca dijeljene historije i islamske tradicije nam daju pravo, stovise obavezuju nas, da gledamo sa interesom sta se desava u islamskom svijetu i da u tome i ucestvujemo.

Zlocininad
01.06.2005., 17:16
Na celu Turske je neka islamska stranka.
I sta mislis, sto ona hoce u EU, a ne da bude sa Iranom?
Pa hoce da EU smanji uticaj vojske u Tursku, i time da ostvare svoje planove o jacanju islama u Turskoj. A na taj nacin, mocice i milioni Turaka da odu u EU, postepeno da postanu vecina u pojedinim gradovima.
Oni iskoristavaju EU sistem. Kad oni postanu vecina, oni nece biti tako tolerantni, prema manjini, kao sto su Evropljani prema njima.

Evo, otvoreno pricaju da ce se u EU desiti preporod islama. Samo evropski blesani to ne kontaju.

: Islamska renešansa?

Džemat - Muslimani uživaju visok stepen neprihvatanja i neodobravanja u Evropi, pokazuje ispitivanje sprovedeno nad 1000 ljudi u 19 različitih evropskih zemalja. Muslimane najmanje podnose u Švedskoj, gdje čak 75% ljudi smatra da je u njihovoj zemlji takvo raspoloženje da muslimani nisu nimalo prispjeli. Potom slijedi Holandija (72%), Danska (67%), i tako redom, da bi došli do brojke od – 52% - koja predstavlja evropski prosjek. Toliko naime ljudi smatra da je u njihovom društvu veliko nezadovoljstvo muslimanima.
Tako izrazito anti-islamsko okruženje najviše se sviđa – muslimanima, štaviše za njim žude islamski educirane osobe koje obavljaju imamski posao.

A ovakvo im se okruženje dopada, jer je njihovo trenutno okruženje još i gore. Tako imam iz Konye jedva čeka da stigne u Evropu gdje ga čekaju razdragani Holanđani i nikad hladni Šveđani.

Imam Muzzaffer Gecgel iz turskog grada Konye na hutbi je bio vidno uzbuđen što su se Turskoj napokon otvorila vrata Evrope. Kaže se da su i ostali vjerski lideri u Turskoj izrazito pro-evropski raspoloženi. Nije teško ni pogoditi zašto.

„Turci koji dijele moje stavove žele biti u Evropi, jer to za nas znači više slobode.“, kaže ovaj imam.

U današnjoj Turskoj djevojke ne smiju nositi hidžab u školama. Muškarci ne mogu puštati brade u sudskoj službi. Imami nemaju priliku držati slobodne govore na hutbama (nego im glavni muftija iz Istambula faksira scenarij, a imam koji „posuđuje glas“ mora ulogu vjerodostojno odglumiti). Nijedan vjerski simbol nije dobrodošao na državnom posjedu. Turska je nekad bila – srce hilafeta.

Muslimani Turske danas vjeruju da će im članstvo u Evropskoj Uniji „omogućiti slobode da prakticiraju vjeru kako žele“, piše britanski Telegraph.

„U Evropi sekularizam ne napada bilo čiju religiju niti nadzire ono u šta oni vjeruju“, misli ovaj imam. Iako je shvatljiva tegoba koju muslimanska zajednica u Turskoj trpi već skoro cijeli vijek, ipak ne treba biti naivan.

Turska postaje Evropa, a Evropa postaje Turska

Mnogi muslimaski mislioci takođe vjeruju da će se preporod islama desiti upravo na zapadu, gdje se muslimanima nude veće slobode. U evropskom okruženju oni vide šansu za islamski bum. S druge strane, mnogi skeptici zabrinuto primijećuju da se čak i u Evropi takve slobode za muslimane smanjuju, pa se tako skupa sa muslimanima, u evropsko slobodarsko društvo doseljava i zabrana nošenja hidžaba u školama od koje su prvobitno i izbjegli, pokušaji da se kontroliše hutba su sve izraženiji, a i državne institucije na raznim nivoima postaju alergične na islamske vjerske simbole i obilježja. Štaviše, vjerski simboli ne trpe se ni tamo gdje im je predviđeno mjesto, te je u kratkom vremenu u Holandiji, na primjer, buknulo oko 13-tak, mahom islamskih objekata. Društvo je očito napaljeno na muslimane, što smo i vidjeli iz uvodnog dijela. Čak su i oni koji su sproveli pomenuto istraživanje šokirani činjenicom da su rezultati mnogo negativniji i mnogo šire rasprostranjeni nego se to očekivalo.

Chowdhury Mueen-Uddin je zamjenik direktora Islamske fondacije u Leicesteru koja promoviše „razumijevanje između muslimana i nemuslimana“. Za razliku od imama iz Konye, on je već u Evropi, i kaže:

„Kao musliman ja sam zabrinut time da Evropa zamijenjuje anti-semitizam s još jednim karcinomom – islamofobijom!“

Možda će muslimanima zaista biti bolje u Evropi, nego pod despotima koji su ih zajahali nakon pada islamske države kod kuće. Jer ipak, teško je biti gori od naših domaćih silnika. No, da li će im biti dobro, dok god ne uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, prosudite sami.

Danas ummet broji 1.4-1.6 milijardi muslimana koji na globalnom planu nisu nikakva snaga. Za kraj, pomenimo mišljenje navedenog predstavnika Islamske fondacije, koji je zaokupljen vlastitim iskustvom u evropskim integracijama. Teško je što nas Evropljani ne primaju toplo:

„Ne postoji ništa gore nego osjećaj da ti ne vjeruje ili da te sa sumnjom gleda tvoj komšija i sugrađanin.“ Da. U stvari, možda i ima. Gore je osjećaj da muslimane vidi Allah, te da će mu morati položiti račune za ovako mizernu, vazalnu poziciju ummeta.

Piše: Ibn Sulejman
Izvor: Muslims face rising suspicion in Europe
Turkey's imams predict more freedom of worship – thanks to the EU

Postavljeno Tuesday, December 21 @ 09:23:21 CST od Ibn Sulejman

Zlocininad
01.06.2005., 17:29
Izborom kardinala Josepha Ratzingera za novog papu, kao Benedikta XVI, Katolička crkva je glasala za opstanak Evrope i Zapada«, piše stručnjak za katoličko-islamske odnose Robert Spencer. “Evropa će biti islamska do kraja ovog veka,” predvideo je nedavno istoričar Bernard Lewis; međutim, sudeći po izjavama i spisima novog pape, nije verovatno da će on taj prelaz tek tako dozvoliti. Papa smatra da je nastupanjem islama Evropa u teškoj opasnosti, pa je pozvao Evropu da ponovo pronađe svoje hrišćanske korene, “ako zaista želi da opstane.”
Jer dok je njegov prethodnik ljubio Kuran i išao stalnom linijom pomirenja sa islamskim svetom, i pored brojnih problema katolika u muslimanskim zemljama, novi papa Benedict XVI smatra da je islam više izazov za Katoličku crkvu, hrišćanstvo, i čak i za post-hrišćanski Zapad. On naglašava prava onih koji su iz islama prešli u hrišćanstvo, koji žive pod pretnjom smrtne kazne u islamskim zemljama, a sve više u strahu i na Zapadu. On čak govori s odobravanjem o hrišćanima koji preobraćaju muslimane – što je praksa koja razjaruje muslimane i protivzakonita je u mnogim islasmkim zemljama.

Novi papa je kritikovao neodlučnost Evrope da »prizna svoje hrišćanske korene« da ne bi uvredila rapidno rastuću i sve uticajniju muslimansku populaciju u evropskim zemljama – a čije su prisustvo aktivno hrabrili i olakšavali evropski lideri preko tri decenije. On smatra islam opasnim jer “muslimane vređa nedostatak obraćanja Bogu, arogancija ruzuma, i to ozrokuje fundamentalizam.” On je kritikovao uopšte multikulturalizam – težnju ka višekulturnom društvu - “koji se tako stalno i strastveno ohrabruje i podržava, a koji je nekad samo napuštanje i odricanje od onoga što je naše.”

Benedikt XVI ističe kontrast između današnjeg oživljenja islama i slabljenja Evrope. U staroj Evropi, kaže on, “krećemo se ka diktaturi relativizma koji ništa ne priznaje kao konačno, i ima za najvišu vrednost čovekov vlastiti ego i njegove želje.” Islam je, sa druge strane, sve samo ne relativistički: “Preporodu islama je delimično uzrok i novo materijalno bogatstvo koje su stekle muslimanske zemlje, ali je njegov glavni uzrok svest da je islam sposoban da ponudi valjan duhovni temelj za život svojih ljudi, temelj koji je izgleda izmakao staroj Evropi. ”

U tonu sa svojim pozivom Evropljanima da otkriju vlastito duhovno nasleđe, novi papa se protivi ulasku Turske u Evropsku uniju. “Turska je,” izjavio je, “uvek predstavljala jedan drugačiji kontinent, uvek u kontrastu sa Evropom.« Njegova tvrdnja nije prosto geografska — u stvari, on se protivi geografskim pojednostavljenjima na osnovu kojih Turska pokušava da uđe u EU. “Evropa je,” objasnio je sadašnji papa, “utemeljena ne na geografiji, već na zajedničkoj veri. Moramo da redefinišemo šta je to Evropa, i ne možemo se zaustaviti na pozitivizmu – učenju da je čulno opažanje jedina prihvatljiva osnova za ljudsko znanje i mišljenje.”

Mada Evropa definisana kao u nekom smislu hrišćanski entitet dovodi do besa sekulariste (svetovnjake), hrišćanski fundamentalisti smatraju da se sekularna i relativistička Evropa dosad pokazala nemoćnom protiv islamizacije Evrope, i da ta islamizacija preti zapadnim predstavama o jednakosti i dostojanstvu svih ljudi. »Evropa je izgleda na početku propasti i sloma,« napisao je novi papa.

Krajem 2003. godine je poluzvanični vatikanski jezuitski list La Civilta Cattolica odstupio od politike Jovana Pavla II prema islamu, oštro tvrdeći da su hrišćani maltretirani u islamskim društvima. Bio je to prvi put da neki katolički zvaničnici naglašavaju sukob »džihadista« sa jedne strane i hrišćana i drugih ljudi sa druge širom sveta. La Civilta Cattolica je istakla da je “skoro hiljadu godina Evropa pod stalnom pretnjom islama, koji je dva puta ozbiljno ugrozio njen opstanak.” Sad izgleda katolički prvaci smatraju da je nastupilo vreme otpora ponovnoj pretnji – džihadskom terorizmu, ali i demografskoj ekspanziji islama. Na to očito ukazuje i izbor novog pape.

ucenik m
01.06.2005., 17:45
Udo kaže:
Uglavnom, razloga za neulazak Turske je mali milijun... Ali je jedan razlog za koji pobija sve ostale. Kao što je već netko rekao, Europa si jednostavno NE MOŽE i NE SMIJE dopustiti da ignorira islamski svijet, a Turska je taman na pola puta između Zapada i Islama. Kako se ono kaže... Tko prije - njegova djevojka.

U sveopćem ozračju nepovjerenja Zapada prema islamskim zemljama Turska je zapravo između dvije vatre, ali sam država jako dobro zna što hoće, a to je EU.

Ja osobno nisam za neko skoro primanje Turske u EU. Mislim da ono treba biti uvjetovano:

Boljim gospodarstvom
Nastvak sekularizma

Preskocio si jos jedan uvjet:
Neka EU urabi blow job Turskoj kao znak dobre volje.

EU je gotova. Euro se poceo urusavati. Kad ukine protekcionisticke mjere....fabrike u EU ce sluziti za legla paukova. Nemaju sanse protiv Kineza i Japana i sad mogu samo plakati. Ne treba Turska EU nego obratno.
Moj prijedlog...dovedite krscane iz Ugande i Zaira da vam odrzavaju njegu baba po starackim domovima.Bar necete kukati tad na muslimane.

posmatrač
01.06.2005., 17:45
ucenik m kaže:
To si se sjetio kad si pritjeran uza zid.
A sto se nisi psu sjetio kad si streljao po Srebrenici!

Hajd smanji malo doživljaj - fransiskol je u pravu.

ucenik m
01.06.2005., 17:46
Zlocininad kaže:
Nas u RS ima 1.3 miliona, kao pola nekog grada u zapadnoj Evropi, i da je svih tih 1.3 miliona nezaposleno, i da svi odu na zapad...to se u EU ne bi ni osjetilo..:) Sa Slovenijom je skroz liberalizovan vizni rezim, i jos nije zabiljezno da je neko zloupotrijebio tu vizu, ili da je pokusao da ostane..
A i ne sirimo islam:)

Svake godine u Turskoj se vise poveca broj stanovnistva, nego sto RS ima stanovnika:)

Natalitet Turske je dobra stvar. Nije valjda da je vas mortalitet sansa za EU.

Jalnuški Diletant
01.06.2005., 17:49
A što će AZIJSKA zemlja u EUROPSKOJ uniji?

Pallas
01.06.2005., 17:50
ucenik m kaže:
To si se sjetio kad si pritjeran uza zid.
A sto se nisi psu sjetio kad si streljao po Srebrenici!

ucenik m
01.06.2005., 17:52
Jalnuški Diletant kaže:

Da pomogne olinjaloj EU ekonomiji da se uhvati u kostac sa Kinezima.
EU ne moze vise prodati ni olovku.
Kina uzima danak.
EU misli da ce moci pridobijanjem Turske da indirektno pridobije 1.3 milijarde muslimana za plasman svoje skupe i nekvalitetne robe i tako odrzi socijalni mir.
Nema sanse.
Bio sam u Egiptu nedavno.
Sve sto je iz EU je stari VW iz 1980.
Sve ostalo je iz Japana i Kine.
Stari gadovi nemaju sanse u Islamskom svijetu.
Propast je na pragu. Tik-tik-tik

ucenik m
Pallas kaže:

Dobro necu vise.

Pontifex Maximus
Turska nema atomsku bombu, EU ima:w

ucenik m
01.06.2005., 17:53
Pontifex Maximus kaže:
Turska nema atomsku bombu, EU ima:w
Ali zato ima demografsku.
Ta je mnogo jaca!

banirani bebac
01.06.2005., 17:56
Jalnuški Diletant kaže:

Hahaha.

Pa ako cemo vec na taj nacin pricati, stara Europa, ona koja je dala sjajnu neolitsku civilizaciju (Vinca, Butmir, itd) ciji je nasljednik recimo Krit, je bila na podrucju Balkana i dijela Italije. A impuls za njen razvitak su vjerovatno dali doseljenici iz jos ranije civilizacije na podrucju Turske. To je bilo vrijeme dok je ono malo ljudi sto je zivjelo u ledom pokrivenoj danasnjoj "staroj Europi" ilitiga zapadnoj Europi jos uvijek skupljalo bobice za prehranu i zivjelo po pecinama.

Turska je Europa starija od Europe, u vrijeme kad zapadna Europa uopce nije bila Europa.

Proguglaj sa Çatal Hüyük, momcino. Nakon toga sa Vinca, Butmir, Cucuteni, Tordos itd.

Historija anticke Grcke ti je valjda poznatija pa nema potrebe da se u detalje ulazi u to koliko je tada Mala Azija bila Europa za razliku od neke tamo Galije ili Britanije. Britanija je tada otprilike bila nesto kao Afrika danas.

matematicar
01.06.2005., 18:07
banirani bebac kaže:
Drug moj, ja licno i zivim i radim i gradim u svojoj zemlji. A gdje cu ici kad ja odlucim da idem je moja licna stvar. Kako si dobro primijetio, isto kao sto Hrvati mogu kukati kako je lose u islamskim zemljama pa ici tamo raditi, mogu i Bosnjaci raditi na zapadu. I to nije stvar o kojoj se tebe nesto pita.

Lijepo odgovoreno. :top:

Jalnuški Diletant
01.06.2005., 18:12
banirani bebac kaže:
Hahaha.

Pa ako cemo vec na taj nacin pricati, stara Europa, ona koja je dala sjajnu neolitsku civilizaciju (Vinca, Butmir, itd) ciji je nasljednik recimo Krit, je bila na podrucju Balkana i dijela Italije. A impuls za njen razvitak su vjerovatno dali doseljenici iz jos ranije civilizacije na podrucju Turske. To je bilo vrijeme dok je ono malo ljudi sto je zivjelo u ledom pokrivenoj danasnjoj "staroj Europi" ilitiga zapadnoj Europi jos uvijek skupljalo bobice za prehranu i zivjelo po pecinama. :rofl: :rofl: :rofl:

:bang:

ZnaSeTkoJe
01.06.2005., 18:15
matematicar kaže:
Lijepo odgovoreno. :top:
Na sta mislis kad kazes islamske zemlje? Na zemlje u kojima su Muslimani vecina ili na zemlje u kojima niti jedna druga vjera nije dozvoljena i u kojima vlada serijat? Ja mislom da u potonjim bas nije lijepo za zivjet'. I ne, ne trubim ja tebi gdje ces zivjet i radit, nego kazem da je licemjerno pljuvat u tanjur iz kojeg jedes, a upravo to rade neki ovdje. Znas koliko Turaka ima u Njemackoj? Mislim sta su isli tamo emigrirat...

LjutiBronxBomber
01.06.2005., 18:18
Stvarno su ti Amerikanci okrutni. Ne libe se ni Turke, koji su mahom islamski ekstremisti, koristiti u svojoj politici razjebanja Europske Unije.

Machiavelli would be proud.

:D :D :D

Jalnuški Diletant
01.06.2005., 19:12
banirani bebac kaže:
Zijeeev
(...) E, i?

Da sa vratimo 4300 ili 8300 godina pr. K.?

Turska je danas azijska zemlja i po metalitetu i po kulturi i nema što tražiti u Europskoj Uniji.

banirani bebac
01.06.2005., 19:15
Zijeeev.

Slazem se inace da Turska nema sta traziti u EU, osim eventualno trgovinskih partnera.

Jalnuški Diletant
01.06.2005., 19:17
banirani bebac kaže:
Zijeeev.

Slazem se inace da Turska nema sta traziti u EU, osim eventualno trgovinskih partnera. I u čemu je onda problem? :D :D :D

Aj' naspavaj se... :D

dado_
01.06.2005., 19:17
Ako bi Turska usla u EU to bi znacilo propast EU, a posrska Amerike Turskoj za ulazak u EU nije nista drugo nego provodjenje plana da se unisti EU i da drzave u Evropi budu pod americkom kontrolom, kao sto su velikim djelom sada.
Amerika vidi u EU mogucnost postojanja konkurenta za njih sto se tice privrede i razvoja raznih tehnologija.
EU sprovodi politiku da od EU postane drzava, polako se prenose duznosti parlamenata drzava EU na evropski parlament i vec je doneseno puno zakona u EU koji su zajednicki za sve drzave.
U EU se sve vise i vise prosiruje saradnja i na polju vojne tehnologije, kao naprimjer pravljenje borbrnih aviona "Eurofighter-a" i borbrnog aviona "Tornada". CAk postoji mogucnost da EU osnuje neki vojni savez EU i sa time postane konkurent NATO-u, u kome USA ima glavnu rijec.
Vidjecemo sta ce se desiti u buducnosti ali ipak mislim da ce se EU odrzati.

La Dur
01.06.2005., 19:40
dado_ kaže:
posrska Amerike Turskoj za ulazak u EU nije nista drugo nego provodjenje plana da se unisti EU.

To si dobro rekao! Jer kad bi za Evropu bilo dobro priključenje Turske, onda bi Amerika na svaki način nastojala da to spriječi. Jer za Ameriku, što je Evropa slabija to je Amerika i njen položaj u svijetu jači.

Onog dana kad Turska uđe u EU (iskreno vjerujem da se to neće nikada dogoditi), to će biti početak kraja EU.

ucenik m
02.06.2005., 00:25
La Dur kaže:
To si dobro rekao! Jer kad bi za Evropu bilo dobro priključenje Turske, onda bi Amerika na svaki način nastojala da to spriječi. Jer za Ameriku, što je Evropa slabija to je Amerika i njen položaj u svijetu jači.

Onog dana kad Turska uđe u EU (iskreno vjerujem da se to neće nikada dogoditi), to će biti početak kraja EU.

Nije to tako.
Podrska USA ulasku Turske je posljednji pokusaj unistenja Islamskog svijeta ...njegovim razdvajanjem i uzimanjem Turske kao njenog najjaceg djela.
EU je vec mrtvac i ne predstavlja problem za USA. Niko se u USA ne obazire na EU. To je bezvrijedni savez drzava bezzubog stanovnistva sa ekonomskom stagnacijom, skupom radnom snagom i bez trzista da se njihova roba-smetlje plasira.

Zambak
02.06.2005., 12:11
Jalnuški Diletant kaže:
E, i?

Da sa vratimo 4300 ili 8300 godina pr. K.?

Turska je DANAS AZIJSKA zemlja i po metalitetu i po kulturi i nema što tražiti u EUROPSKOJ Uniji.

Turska jeste zemljopisno azijska drzava ali je i evropska i samim tim ima pravo podnijeti zahtjev za pridruzenjem EU.
Druga je stvar koliku ce korist imati Turska od tog eventualnog pridruzenja a sta bi EU iz toga mogla izvuci.

Sto se mentaliteta i kulture tice ako ce to biti neki parimetri pridruzivanja uniji onda otpisi bar jos 15-20 evropskih zemalja.

Svaka zemlja u uniji ima politicki uticaj razmjerno broju stanovnika u svojoj zemlji. Drugim rijecima koliko ce zastupnika jedna zemlja imati u evropskom parlamentu ovisi o broju stanovnika. Turska bi sa svojih 70 miliona stanovnika imala veci broj zastupnika u parlamentu i od samih osnivaca EU zemalja BENELUX-a i Francuske recimo.

Hipoteticki gledano ulaskom u EU Turska bi mogla u dogledno vrijeme postati najjaci igrac te unije bez cijeg zelenog svijetla nijedna znacajnija odluka u sklopu unije ne bi mogla biti donesena a to je ono sto plasi Brisel.

Ovi folovi golovi oko nekompaktibilnosti kulture, vjere i mentaliteta turaka sa ostatkom Evrope su price za malu djecu pred spavanje. Cisto plashenje baba rogom.

Ako turci kao narod nisu pozeljni u EU zbog svog mentaliteta, vjere i kulture postavlja se pitanje kako to da su tako pozeljni u NATO paktu?
Znaci britanci, nijemci, talijani i ostali nemaju problema sa turskim ucescem u NATO savezu ali im smeta tursko participiranje u EU.

Koja dvolicnost.:rolleyes:

Zlocininad
02.06.2005., 12:14
Održan referendum u Holandiji o evropskom ustavu

Prevlađuje "ne" zbog vlade, evra i Turske

Ankete najavile "ne": Glasačko mesto u Holandiji

Amsterdam - Holanđani su juče, na prvom nacionalnom referendumu u istoriji, glasali o Ustavu EU. Istraživanja javnog mnjenja neposredno pred glasanje pokazala su da je 60 odsto ispitanika bilo protiv evropskog ustava. Nakon francuskog odbijanja tog dokumenta, ovo "ne" bi ostavilo lidere Unije bez jasnog rezervnog plana o tome šta treba činiti u situaciji u kojoj dve od 25 država EU ne žele da podrže najviši pravni dokument EU. Glasačka mesta u ovoj zemlji od 16 miliona stanovnika otvorena su juče ujutro u pola osam i zatvorena sinoć u devet časova. Oko 17 sati izlaznost je bila obećavajuća - glasalo je oko 20 odsto što je daleko više nego lane kada su se birali evroparlamentarci.
- Ne treba da se povodimo za rezultatima anketa - izjavio je u televizijskom obraćanju u utorak holandski premijer Jan Peter Balkenende - nadajmo se da će kada izađu na glasačka mesta ljudi misliti o svima onima koji smatraju da će ustav EU predstavljati pozitivan razvoj.

Evro pao najniže

Frankfurt - Evro je juče pao na najniži nivo u poslednjih osam meseci, nakon sve izraženijih sumnji o budućnosti evropske integracije i očekivanog "ne" na holandskom referendumu o ustavu EU. Razlog za pad je i informacija iz neimenovanog izvora nemačkog magazina Štern da su ministar finansija i direktor centralne banke Nemačke prošle nedelje razgovarali o mogućoj propasti Evropske monetarne unije.

Jena Padberg, pristalica ustava, ubacila je jedan od prvih glasova u kutiju na glasačkom mestu u jednoj amsterdamskoj školi i rekla pri tom da je taj dokument dobar "zbog toga što će prava Holanđana biti očuvana". Za razliku od nje, protivnici ustava EU, tvrde da će Holandiju progutati superdržava s komandom u Briselu i da će biti pod dominacijom Nemačke, Francuske i Britanije. To bi moglo da označi kraj liberalne holandske politike, koja uključuje toleranciju prema korišćenju marihuane, prostituciji i eutanaziji.
Pored toga, odbijanje se očekivalo i od građana koji su nezadovoljni radom Vlade. Mnogi od njih joj zameraju skok cena zbog uvođenja evra 2002, a neki se plaše da će Turska uskoro biti primljena u Uniju, što bi moglo da pojača tenzije između holandskih muslimana i nemuslimanske većine.
Dvojica glasača protiv evropskog ustava, Mika Gruške i Marten Pejnenburg, smatraju da se "u Holandiji ljudska prava više poštuju nego u nekim državama koje će ući u EU", odnosno da "stvari idu prebrzo" i da "ne postoji dovoljna kontrola nad evropskim političarima".
Kao jedna od najvećih prepreka potvrdi evropskog ustava na holandskom referendumu navodi se njegova nerazumljivost, a jedan od glasača Marten Kriz zapitao se "zašto bi Holandija trebalo da ima još jedan ustav, kad već ima svoj nacionalni". AP

Zlocininad
02.06.2005., 12:15
Narod u EU ogromnom vecinom ne zeli Tursku u EU. A koja god vlast stvara institucije, drzave...gdje se ne pita narod, kad tad ce to puci, sa velikim posljedicama.

GoTo
02.06.2005., 16:43
Pontifex Maximus kaže:
Ma svi smo mi u srcu Europe. Zato je i pred infarktom:)

Kratko, jasno i tačno rečeno!

GoTo
02.06.2005., 16:47
Jalnuški Diletant kaže:
Turska je DANAS AZIJSKA zemlja i po metalitetu i po kulturi
i po lokaciji svog glavnog grada. :eek:

4,05%
02.06.2005., 20:23
Ne treba ući. Turska je više Azija nego Evropa. To je najbitniji razlog.

Zlocininad
02.06.2005., 21:42
Ako udje Turska u EU, EU ce se graniciti sa Iranom, Irakom...i ostalim najdemokratskijim i najprosperitetnijim zemljama:)

Jalnuški Diletant
03.06.2005., 00:10
Zlocininad kaže:
Ako udje Turska u EU, EU ce se graniciti sa Iranom, Irakom...i ostalim najdemokratskijim i najprosperitetnijim zemljama:) I ovako graniči s Turskom.

jugoturcin
25.09.2007., 14:15
mislim da ne treba. da su išli, upropastili bi EU :)

® LUCKY ®
25.09.2007., 17:09
mislim da ne treba. da su išli, upropastili bi EU :)

Onda po toj logici nisu trebali niti Rumunji, Bugari ili danas sutra Srbi! :misli:

jugoturcin
25.09.2007., 17:50
Onda po toj logici nisu trebali niti Rumunji, Bugari ili danas sutra Srbi! :misli:

pa tako je. Evropljani su pokajali što su primili bugara i rumljanima:)

® LUCKY ®
25.09.2007., 17:54
pa tako je. Evropljani su pokajali što su primili bugara i rumljanima:)

Malo je kasno za kajanje! :misli: :top:

SisterOfMercy
25.09.2007., 20:00
Preskocio si jos jedan uvjet:
Neka EU urabi blow job Turskoj kao znak dobre volje.

EU je gotova. Euro se poceo urusavati. Kad ukine protekcionisticke mjere....fabrike u EU ce sluziti za legla paukova. Nemaju sanse protiv Kineza i Japana i sad mogu samo plakati. Ne treba Turska EU nego obratno.
Moj prijedlog...dovedite krscane iz Ugande i Zaira da vam odrzavaju njegu baba po starackim domovima.Bar necete kukati tad na muslimane.

A o cemu ti pricas jbte:confused:
Pa ista ta Kina polako ali sigurno upropastava i industriju Turske.
Evo t primer samo tekstilne,da ne idem dalje..

neno41
25.09.2007., 22:34
Turskoj je mjesto u EU,kao i prasetu u Teheranu.

® LUCKY ®
25.09.2007., 23:31
Mislim kako bi se trebalo dobro, dobro razmisliti prije nego li se Turskoj zatvore varata Europske Unije! :misli:

Krav Maga
25.09.2007., 23:42
Mislim kako bi se trebalo dobro, dobro razmisliti prije nego li se Turskoj zatvore varata Europske Unije! :misli:

Nema se sta razmisljati. Zatvoriti vrata Turskoj i ubrzati proces okretanja iste Bliskom Istoku i pravljenja saveza sa Iranom uz rusku podrsku (jos jedan EU otpadnik).
Poslije 10 godina nestat ce EU. :top: :top:

® LUCKY ®
25.09.2007., 23:45
Zatvoriti vrata Turskoj i ubrzati proces okretanja iste Bliskom Istoku i pravljenja saveza sa Iranom uz rusku podrsku (jos jedan EU otpadnik).

Ipak je EU malo pametnija i jako dobro će sagledati negative i pozitivne posljedice svoga čina. Iran i Turska = saveznici? :lol:

SisterOfMercy
26.09.2007., 01:06
Nema se sta razmisljati. Zatvoriti vrata Turskoj i ubrzati proces okretanja iste Bliskom Istoku i pravljenja saveza sa Iranom uz rusku podrsku (jos jedan EU otpadnik).
Poslije 10 godina nestat ce EU. :top: :top:
Pa jesi li ti gledao one demonstracije i koliko Turaka zeli da ocuva sekularnu drzavu???
Kakav Iran jbte...

wittman
26.09.2007., 01:22
turska toliko pripada u EU kao i serijatski zakon. najveci zagovornik su SAD, a i zna se zasto, to je vec i ovdje spomenuto...

a ona oko iransko-turskog saveznistava je dobar vic... dugo se nisam tako dobro nasmijao...

taxi94
26.09.2007., 08:06
turska toliko pripada u EU kao i serijatski zakon. najveci zagovornik su SAD, a i zna se zasto, to je vec i ovdje spomenuto...

a ona oko iransko-turskog saveznistava je dobar vic... dugo se nisam tako dobro nasmijao...

Naravno. Ali bitno je da je da svi slušaju bošnjačke političare u arapskom svijetu.

Homeini
26.09.2007., 21:55
Pa jesi li ti gledao one demonstracije i koliko Turaka zeli da ocuva sekularnu drzavu???
Kakav Iran jbte...

Jbte demonstracije,jesili "gledao" zadnje izbore i koliko turaka zeli islamsku Tursku??

Skot
26.09.2007., 21:58
Jbte demonstracije,jesili "gledao" zadnje izbore i koliko turaka zeli islamsku Tursku??

Super. Neka Turci izaberu, islamska zemlja ili EU. Kraj price,.

® LUCKY ®
27.09.2007., 14:52
Super. Neka Turci izaberu, islamska zemlja ili EU. Kraj price,.

Točno tako! :top:

spaljena
27.09.2007., 19:40
jipj

Iron_Fist
28.09.2007., 00:17
Mislim da treba jer Europa ne smije ignorirati susjedstvo islamske kulture i tradicije. Islam s jugozapada (sjeverna Afrika) i jugoistoka (Bliski istok) omeđuje Europu i pitanje odnosa Europe prema toj sve brojnijoj populaciji postaje pitanje od životnog značaja za Stari kontinent. Europa svoje vrijednosti ne može braniti zatvaranjem spram islama. Osim što je to suprotno europskom duhu demokracije i otvorenosti, to ni s praktične strane ne donosi nikakve koristi. Naprotiv zatvorenost stalno prijeti sukobom s islamom.
S druge strane uključenjem Turske Europa dobiva mogućnost utjecati na to da se jedna tradicionalno sekularistička muslimanska zemlja poput Turske, u političkom smislu oblikuje još umjerenije, te na taj način da pozitivan primjer ostalim islamskim zemljama. Time Europa može puno učiniti u gašenju islamskog radikalizma što joj je već danas, a sutra u još većoj mjeri, stvar od životnog interesa. No pitanje je jesu li Europljani, koji su uvijek spremni drugima dijeliti lekcije iz tolerancije, sami spremni prihvatiti ta načela? Čini se da ne, jer upravo oni najveći (Francuzi, dijelom Nijemci) nisu spremni prihvatiti ogromnu Tursku, jer bi zemlja s tako brojnim stanovništvom u europskim institucijama preuzela popriličan broj glasova te samim time i utjecaja koji velike zemlje ne žele dijeliti ni sa kim drugim.
Što vi mislite?

turska ima jako malen teritorij u europi i mislim da ne bi samo zbog toga trebala uci u EU. po ovome bi maroko i izrael trebali biti u ogucnosti uci u EU jer su oni u SLICNIM polozajima (samo nemaju teritorij u EU)

i pitanje za kraj Bi li Rusija mogla uc u EU?

WRITER1989
28.09.2007., 00:42
Turska ne bi trebala postati punopravna članica Europske Unije prvenstveno zbog geopolitičkih i povijesnih razloga. Činjenica je da Turska zauzima djelić europskog kopna, ali je i činjenica da to i nije razlog za njezin ulazak.

Turske vlade pokušavaju već desetljećima pristupiti Uniji, no još uvijek nisu ispunjeni svi kriteriji koji su postavljeni 1970-tih, 1980-tih. Današnja Turska nije poželjna punopravna članica i sa time se slaže većina europskih zemalja. Iznimka je Britanija koja uspješno lobira za nastavke pregovora zbog svojih ekonomskih interesa. Smatram takvu britansku politiku dugoročno štetnom za Uniju.

Populacijski bi Turska bila druga po veličini članica, za nekoliko desetljeća možda i prva. Sadašnji sustav odlučivanja i glasanja bi značio da Turska ima više glasova i mogućnosti za političko oponiranje od Britanije, Francuske i Italije. Znamo probleme koje Poljska trenutno uzrokuje Njemačkoj i službenom Bruxellesu. Takve i gore probleme bi stvarala punopravna članica Turska.

Stoga bi Turskoj trebalo ponuditi privilegirano partnerstvo sa Unijom(na tragu prijedloga predsjednika Sarkozyja) koje bi nosilo svoje povlastice, ali i potvrdilo postojanje granice između Unije i Turske. Turska vlada je jedino zadovoljna punopravnim članstvom, no postala bi zadovoljna i ovakvim prijedlogom ukoliko se naprave neki ekonomski ustupci u vidu carinskih olakšica. Takvo partnerstvo bi Europi omogućilo dotok visokoobrazovane radne snage(umjesto niskokvalificiranih radnika koji bi brisanjem granica preplavili Europu), ali i sveobuhvatnu prisutnost Turske na europskim financijskim tržištima i u europskim ekonomijama gdje bi ta zemlja imala tretman svih ostalih članica. Suštinski treba izbjeći mogućnost da Turska odlučuje o sudbini Unije, zajedničkom proračunu i novom Ustavu, tj. onemogućiti političko uplitanje u rad EU-institucija.

SisterOfMercy
28.09.2007., 00:50

Pa najbolje da se te dve opcije medjusobno konstantno sukobljavaju,jel si to hteo da kazes:confused:
Ne treba se u Turskoj igrati sa tim ..
Bila sam u Turskoj,ne trebas ti meni da objasnjavas kako je tamo,videla sam.
Postoji ogroman broj Turaka koji se zalaze za sekularizam.
Kada pricamo o njenom ulasku u EU,mislim da nisu jos spremni...ali videcemo...

za-gor-te-nej
29.09.2007., 01:30
...svasta...

Plahomet
29.09.2007., 09:51
Zijeeev.

Slazem se inace da Turska nema sta traziti u EU, osim eventualno trgovinskih partnera.

slažem se zbog jedno jedinog i posve razumljivog razloga: jer geografski leži u Aziji!

Engelbert
01.10.2007., 17:36

Boljim gospodarstvom
Nastvak sekularizma

Atatürkova vizija isključuje manjinska prava za Kurde ili ispriku za genocid nad Armencima.

3oPaH79
01.10.2007., 17:46
Turska nema sanse da udje u eu,Njenim ulaskom poremetio bi se balans u eu.Onda bi ona imala najvise stanovnika u eu cak bi bila i najveca povrsinski zemlja u eu.Jednostavno ako eu misli da funcionise u pravom smislu reci to je moguce ali bez nje

sofija71
02.10.2007., 08:36
Bilo kako bilo , smatram da im nece biti dozvoljen ulazak u EU !
Zivim u Becu , redovno citam dnevnu stampu i kako "stvari stoje" , vecina ih je protiv ulaska Turske u EU !
Nedavno je bila diskusija o gradnji nove dzamije u Becu i nije im dozvoljena (do daljnjeg) jer su Turci narod koji se uopste ne prilagodjava , odnosno, ponasaju se i ovdje kao da su "kod kuce" !
Velika greska je napravljena jer vecina njih je olako dobila austrijsko drzavljanstvo (i ako ne znaju cestite dvije recenice na njemackom jeziku) , al' sta je tu je !
Njihovo ponasanje na ulici , u parku , u metrou ... uzas !:flop:

EL DIO
02.10.2007., 08:48
Ako su u EU mogle ući Rumunjska i Bugarska,onda može i Turska.....

Ishwar
02.10.2007., 15:38
Ja sam za ulazak Turske u ZOG EU!

® LUCKY ®
02.10.2007., 16:25
Ako su u EU mogle ući Rumunjska i Bugarska,onda može i Turska.....

Normalno da može i da mora! :kava:

Michael Collins
03.10.2007., 11:09
Što vi mislite?

Turska je Azijska zemlja, eventualno ako se Europski dio izdvoji, može ući u EU...

Tenicki Direktor
03.10.2007., 11:23
stavimo na stranu sve pozitivne i negativne razloge i po evropu i po tursku

ali postvke na kojima počiva EU nikada neće doyvoliti da
80-90 miliona turaka, muslimana (bez ikakve negativne konotacije) sa poprilicno velikim natalitetom bude deo EU. ...
EU je država od nekih 400-450 mil. stanovnika , turska bi ulaskom bila pojedinačno i populacijski najveća država u EU.
Stoga bi vremenom znatno uticala na kreiranje kompletne politike EU

a to bi u konačnici predstavljalo snažan udar evropskoj tradiciji i postvkama unije kakvu su evropljani zamislili još 50-tih godina.

EU je ipak koliko god sekularna bila ipak hrišćanska tvorevina koja svoju posebnost ljubomorno čuva.
Stoga iako ja lično nemam ništa protiv ulaska turske u EU mislim da to nikada neće biti ostvareno zbog europskh mozgova iz brisela, berlina i priza

SisterOfMercy
03.10.2007., 13:09
A Srbija je spremna....
Ovo je tema o Turskom ulasku.