PDA

View Full Version : Aparati za vodu

champ
03.06.2005., 11:51
Ne pijem vec dugo vodu iz vodovoda.. Prvo smo kupovali flaširanu, sada odlazimo na izvor čiste pitke vode i točimo veće količine u karnistre.. Imate li iskustva, kakav aparat odabrati, firma, kvaliteta i sl?

keš
05.06.2005., 12:19
moji jedni poznanici su pravi pacijenti po tom pitanju.
imaju doma nekoliko vrsta filtera, sve novo je odmah bilo kod njih.
svaki novi je do koljena potukao prethodnika, raznoraznim akviziterskim pokusima.
konačnica je bila porazna, ovaj zadnji najbolji od najboljih toliko isfiltrira vodu da u njoj ostaje samo H2O.
sada kupuju flaširanu vodu. vejruj mi stalno su bolesni, te ovo te ono. flaširana voda dolazi iz istog izvora iz kojega kod nas vodu vadi i gradski vodovod. razlika je u načinu dostave. ostalo sve je komercijalizacija.
čekam trenutak kada će pojedinci ići u nekakve komore po zrak ili nosati boce za disanje, s obzirom da je zrak umnogoćemu zagađeniji od vode.
O

Kikica
05.06.2005., 17:38
sorry, ali meni nije isto piti ovu vodu koju dobim iz vodovoda ili flaširanu npr. Cetinu. I mi doma imamo aparat za vodu (ne radi se o filterima nego baš o aparatima za flaširanu vodu koji griju i hlade). Ja čak s tom vodom i kuham jer imam malo dijete.
Champ, mi smo aparat za vodu dobili na korištenje preko firme u kojoj muž radi i ne piše koji je proizvođač ni koji je tip aparata. Ja sam s tim prezadovoljna. Ipak, bez obzira na koji se odlučiš, vodi računa da obavezno svaka 3 mjeseca obaviš sanitaciju aparata da ti se ne desi ko našim susjedima da im preko noći pusti vodu (e, pitat ću njih koji tip oni imaju). Uglavnom, isplati se uzeti onaj skuplji zato jer je puno tiši u radu.

keš
05.06.2005., 18:48
bez ljutnje molim. nego gdje je razlika izmedju tih voda i slavinske vode? barem zg vode.

Kikica
05.06.2005., 19:34
ko se ljuti? i to još zbog vode? ma ne :)
meni je razlika velika. Ova iz vodovoda mi ima nekakav "metalni" okus i uopće ju nemogu piti. Otkad imamo aparat pijem puno više vode nego prije. Osim toga, ako skuhaš npr. čaj, ovaj s vodom iz boce je puno, puno bistriji. Meni je i aparat jako praktičan jer rashladi vodu na željenu temperaturu, a i grije ju mislim na 90 stupnjeva.

keš
05.06.2005., 20:08
a koju vodu uzimaš, gdje ju pune?
možda griješim no smatram da je to s obzirom da imamo kvalitetnu vodu ipak pomodarstvo. treba danas prodavat sve.
meni je svaka dobra. ne vidim razlike od vode iz male mlake i neke flaširane. čak neke koje sam probao mi nikako nisu sjele, npr sv.rok.

Vojky
05.06.2005., 20:30
U dobrom dijelu kontinentalne Hrvatske vodovodna voda nažalost ne ispunjava uvjete za pitku vodu.

nightfall
05.06.2005., 21:34
Kikica kaže:
Otkad imamo aparat pijem puno više vode nego prije.

:top: :D Ovo sam i ja primjetila. Na poslu imamo taj aparat i neprestano netko visi na njemu. Mislim da toliko vode na popijem u dva dana doma koliko popijem za tih par sati na poslu.
Misterija :D

keš
05.06.2005., 21:50
nije nego propaganda i tržište.

champ
06.06.2005., 07:44
keš kaže:
bez ljutnje molim. nego gdje je razlika izmedju tih voda i slavinske vode? barem zg vode.

Zagreb ima sreću da ima dosta kvalitetnu vodu, ali naš vodovod (VŽ) godinama je trovao ljude, jer koncentracije nitrata bile su višestruko iznad gornje granice.. Ali i da pustiš najčišću i najbolju vodu u vodovod, nakon desetak km izlazit će onečišćena i loša kvaliteta... Tak da se ne radi uopće o pomodarstvu, izvorska voda i aparati za hladnu/toplu vodu su odlična stvar..

Kikica
06.06.2005., 08:16
keš kaže:
a koju vodu uzimaš, gdje ju pune?
možda griješim no smatram da je to s obzirom da imamo kvalitetnu vodu ipak pomodarstvo. treba danas prodavat sve.
meni je svaka dobra. ne vidim razlike od vode iz male mlake i neke flaširane. čak neke koje sam probao mi nikako nisu sjele, npr sv.rok.

meni sv.rok, unique i još koja nisu dobre.
uzimam ili cetinu ili studenu. ( kak ti je svaka dobra ak ti sv. rok nije sjela ;) )
ipak, kad idemo babi i didi u Trogir- nema šanse da pijem flaširanu, njihova voda je :s a kad smo kod mojih u vž- ne popijem ništa jer je voda katastrofa

babajuna
06.06.2005., 18:14
Britu si kupite, i one "Classic plus" filtere za "zmazaniju" vodu i bit ćete zadovoljni, mislim... mi jesmo... :top:

vaci
06.06.2005., 18:14
keš kaže:

voda u splitu i zagrebu ima sasvim drugačiji okus, ona dole mi je malo bolja, al brate da bi davala pare za onu iz boce - nikako :nono:

Kikica
06.06.2005., 19:13
babajuna kaže:
Britu si kupite, i one "Classic plus" filtere za "zmazaniju" vodu i bit ćete zadovoljni, mislim... mi jesmo... :top:

imali smo i nto, mislim, još imamo, al meni smeta taj neki "metalni" okus. Super mi je za onu vodu u kojoj kuham :top:

babajuna
07.06.2005., 10:24
Kikica kaže:
imali smo i nto, mislim, još imamo, al meni smeta taj neki "metalni" okus.

Je to imaš praf, malo je metalkasti nekak al se navikneš s vremenom. Mislim, pa da barem malo kamenca skine već mi je nekak lakše.
Prvo smo počeli s studenama, janama, bistrama pa kad smo vidli kolko love na to odlazi morali smo odustat tak da sad filtriramo :D

zdgrunf
07.06.2005., 14:58
Ma brita je zakon, sad kad to imam ne znam kojeg vraga sam čekao.
Voda iz vodovoda? ne hvala - previše pijeska. Vodovodi su u nikakvom stanju i taman da unutra stavljaju svetog roka na izlazu dobiješ nešto ala sava

Vojky
07.06.2005., 16:30
zdgrunf kaže:
Ma brita je zakon, sad kad to imam ne znam kojeg vraga sam čekao.
Voda iz vodovoda? ne hvala - previše pijeska. Vodovodi su u nikakvom stanju i taman da unutra stavljaju svetog roka na izlazu dobiješ nešto ala sava

Kako gdje. splitska voda je npr. izvrsna (hvaljena još od rimskih vremena, a i dio tadašnjeg vodovoda je mislim još u funkciji), ali npr. ova moja u Ivanić-Gradu se vodi pod eufemizmom "tehnička voda".

keš
07.06.2005., 16:37
ok, ima gdje nije 100 % dobra. zagreb ima dobru vodu, no nije ju valjda in piti:D :D

babajuna
07.06.2005., 22:24
keš kaže:
ok, ima gdje nije 100 % dobra. zagreb ima dobru vodu, no nije ju valjda in piti:D :D

ima razlike i u Zagrebu, recimo "susjedi" kaj žive 500m od nas imaju redovito pijeska u briti prije mijenjanja filtera, a kod nas ni mrvice nemreš nać.
al naravno da se dobar dio svodi na reklamu. pa uostalom najbolje reklame kaj možete vidit na telki su upravo za vodu (jana, jamnica...), mislim sve mrak svjetske reklame, ko ne bi pio vodu :D

Veky
08.06.2005., 15:04
Interesantno je da se Cetina puni u jednom malom selu blizu Bjelovara.

To što se neka voda puni iz gradskog izvora nije negativan argument. Negativan argument je distribucija vode, tj. gradski vodovod izgrađen salonitnim cijevima i sličnim otrovima koji truju tu vodu.

Pogledajte malo sastav vode i od kuda se puni. Jana i još neke su mrvicu profiltrirane i UV sterilizirane. Neke punionice koriste ro-di filtre koji pokupe puno toga iz vode. ne zaboravite da voda mora sadržavati neke elemente, minerale itd.

Brita uklanja teške metale i pesticide, ali koliko znam uklanja i ph i gh vode. Znadete li što bi se dogodilo s čovjekom da se napije destilirane vode?

champ
08.06.2005., 16:54
Veky, vidim da si stručnjak za to područje, pa objasni nam.. što bi se dogodilo?

bodul
08.06.2005., 23:01
Da se neko napije destilirane vode , nista se ne bi dogodilo .
Vec od davnina svi otocani piju destiliranu vodu , koju Bog destilira i slobodno pada na zemlju i onda je skupe u gusterne i piju po potrebi.
Inace je jako nezdravo piti zagrijanu , a posebno rashladjenu vodu , koja nije na temperaturi okoline.
Inace Sv. Rok je meni najukusnija.
I sve mineralne vode iz kraskih predijela zamijenjuju tablete sa kalcijem .
A uz Brita filter, iz filtera jos dobijete po koji vitamin , samo niko nezna koju formulu ima .
A vodu za aparate najcesce pune negdije blizu.

keš
09.06.2005., 00:14
da recimo destiliranu.no ne zaboravi gusternu, voda otapa minerale iz nje, malo ali otapa.
destilirana iz boce ili aparata ne stigne i nema gdje što otopiti.
u vodi jednostavno moraju biti minerali, ona je ujedno elektrolit ljudskom tijelu. bez minerala nema ni elektrolita.

Veky
09.06.2005., 08:30
Nisam stručnjak, baš obrnuto... najveći dodir s vodom mi je priprema vode za moj akvarij i elektrotehničke sam struke.

Kišnica nije isto što i destilirana (deionizirana) voda. Negdje to lijepo piše, zbilja ne znam gdje sve no čovjeku koji bi popio nekoliko litara destilirane vode život ne bi trajao baš predugo. Razlog su minerali i elektroliti koje voda posjeduje.

Inače recimo, imam doma brittu clasic i treba mi dosta da se natjeram na tu vodu. U hrani ili u soku mi je OK, no piti je direktno nekako je... bljack.

Kod mene u Bj znam dva distributera te bode i aparata i jednu punionicu. Zapravo, još jednu novoizgrađenu nekih 35km od mene u Apatovcu.

Ovi jedni ljudima u domaćinstva daju besplato aparat za grijanje/glađenje i bez uvjeta mjesečne potročnje onih balona od 19-20 litara. Uvjet je da prvi put kupite 3 balona vode i potpišete ugovor o uzimanju njihove vode po potrebi. Drugi (poznati kao voda jednog našeg nogometaša) daju aparat na dva tjedna probe potom nešto naplaćuju i vežu vas mjesečnom potrošnjom. I jedni i drugi obavljaju dostavu vode.

Evo, sad sam se sjetio i trećeg distributera koji drži najveći lanac caffe aparata u gradu.

Svojevremeno su po raznim časopisima nudili RO-DI uređaje koje ste mogli vezati na svoj vodovod, no kod tih uređaja su dosta skupe membrane koje su praktički potrošni matrijal. Druga vrsta omekšivaća i filtara vode su ionski izmjenjivači koji rabe neke smole.

To je otprilike koliko sam ja istražio za svoje potrebe. Bio bi dobro da nam se javi neki kemičar ili biolog pa nam sve skupa malo pojasni.

keš
09.06.2005., 13:29
nekako mislim da kada bi i popio nekoliko litara destilirane ne bi ti ništa bilo, no nemaš ni koristi od nje.
duže korištenje destilirane bi napravilo i ostavilo velike štetne posljedice. upravo zbog manjka minerala, elektrolita i svega što voda sadrži.
a popiti možda par litara odjednom je ubitačno sa bilo kojom vodom.
ako je voda iz vodovoda dobra, ne znam zašto ju nekoristiti.

Rebecca Guay
09.06.2005., 15:52
keš kaže:
ako je voda iz vodovoda dobra, ne znam zašto ju nekoristiti.
U tome i je catch - voda nije dobra. Ali zapravo je to subjektivni pojam - jer vodovodna voda zadovoljava sve norme. A norme ti otprilike ovako izgledaju (na pamet) -> ne smije biti više od 5 ug / L klorida. A te norme proizlaze iz tehnoloških procesa koji imaju određena ograničenja. Međutim tko tvrdi da i tih 5 ug nije štetno.
Vodovodna voda se mora tretirati i to se ne može izbjeći.
A prirodno je najbolje.
Ili netko subjektivno osjeća drukčiji sastav.

kemik
09.06.2005., 15:59
Veky kaže:
Negdje to lijepo piše, zbilja ne znam gdje sve no čovjeku koji bi popio nekoliko litara destilirane vode život ne bi trajao baš predugo. Razlog su minerali i elektroliti koje voda posjeduje.

Covjeku ne bi bilo bas nista kad bi pio destiliranu vodu. Voda u sebi posjeduje elektrolite (zato i ima "nekakav" okus), ali mi toliko elektrolita unesemo hranom, da nam je taj mali dio koji udje vodom savrseno nebitan. Osim toga, u vodi ionako ima najvise NaCl...

keš
09.06.2005., 18:50
rebecca, to znaći da voda koju kupuješ pakiranu ima neke posebne normative. ne, takodje prolazi kontrolu koja veli.... kao što si i napisala. najbolji primjer ti je slavna coca cola koja je godinama flaširala vodu iz vodovoda, mislim u gb.
što je najinteresantnije nitko se nije otrova, čak su ljudi hvalili vodu:rolleyes: .
ali neka ga tko što voli.

p.s.:kiss: k.

Rebecca Guay
10.06.2005., 09:43
Svaka voda imaodređeni sadržaj iona u sebi. Ti ioni čine okus vode. Zato na kraju ne pijemo more jer ima veliki udio NaCl. Vodovodna voda u sebi ima katione K, Na, Mg, Ca ali i teške metale koji su štetni (primjer je voda u nekim vodovodima u Slavoniji u kojoj se nalazi Sn, Co pa čak i Pb i sl.), te anione Cl, F, HCO3, i CO3, F, PO4, i sl. Uzmeš npr. Mineralnu i pročitaš što je inž Čapelak ili tako nešto napisao. Za vodovodnu vodu prvo ne znaš što je unutra, samo je bitno da zadovoljava određene kriterije i norme koji su subjektivni.
A što se tiče Coca cole koja je flaširala vodovodnu vodu zašto ne ako je potpuno analizirana i zadovoljava kriterije.

keš
10.06.2005., 10:25
zagrebačka se voda analizira i zadovoljava sve kriterije.
vjerovali vi to ili ne.

Kikica
10.06.2005., 10:28
pa naravno da zadovoljava, ko da bi nam je dali piti da ne zadovoljava. Al to ne znači da je dobra ko flaširana, meni po okusu nije ni blizu. Al mi je zato u Trogiru ona iz vodovoda bolja od flaširane.

magriz
10.06.2005., 11:34
Rebecca Guay kaže:
Za vodovodnu vodu prvo ne znaš što je unutra, samo je bitno da zadovoljava određene kriterije i norme koji su subjektivni.

Kriteriji i zahtjevi koje vodovodna voda mora zadovoljiti nisu ni malo subjektivni!!! Za svaki parametar - katione, anione, TOC postoje zahtjevi, te voda da bi bila zadovoljavajuća mora te zahtjeve zadovoljiti. Parametri koji se analiziraju se rade na instrumentima koji nemaju sposobnost odokativnog i subjektivnog određivanja! :rolleyes:

keš
10.06.2005., 12:26
ali daj ti to ljudima objasni
postajemo potrošačko društvo, marketing je agresivan a ljudi malo i naivni, malo igra i snobizam.

samo čekam da se pokrenu prodavati mobilni filteri za disanje:D :D

Veky
10.06.2005., 14:42
Reci mi što bi pomoglo meni koji koristim bunarsku vodu? Imam vodovod koji prolazi glavnom ulicom no ne i mojom jer se gradskom poglavarstvu učinilo preskupim povući još 200m cijevi za 14 kuća u mojoj ulici? Trebao bih se tješiti što je vad u gradskom vodovodu tako fina za piće?
Mogu pričati što god žele o analizi vode u prepumpnim bazenima i glavnom bunaru ako znam da se Bjelvoar napaja iz 30km udaljenog Miholjanca i da ta voda 30km prolazi salonitnim cijevima. Ako znam da i dalje u eri plastike i ostalik matrijala rade županijski magistralni vodovod salonitnim cijevima. Halloooo ???

Je li je snobizam filtrirati i piti flaširanu vodu ako imaš bunar koji je udaljen od septičkih jama tvojih susjeda ni 15 metara, gdje imaju nikakvu izolaciju i takva je konfiguracija terena da u bunaru možeš imati samo površinske vode ? Ili da se tješim kako je super voda iz gradskoga vodovoda?

Istina, zbilja treba biti snob i trošiti novce na ono što ne treba jer je to IN i moderno. Meni je više IN ne trovati sebe i ukućane.

bodul
10.06.2005., 22:20
Veky
Ne mogu vijerovati da vas 14 kuca , niste u stanju povuci sami 200m vodovodne cijevi , kad ste nesposobni , neka vam i bude .
Inace svakog od vas bi dopalo da iskopa 14,2 m kanala , ali vijerojatno kod vas u Dalmaciji je kamen , pa to ide tesko.
Da ste kopali sa zlicicom za crnu kavu , pod pretpostavkom da svaka kuca ima 5 ukucana , to bi napravili za1 mijesec .
1 m cijevi ovisno o profilu vam kosta 10 kuna , mislim na polyetilenske cijevi , triba vam jos po jedan T i jedan kuglicni ventil za svakog .

Veky
11.06.2005., 18:45
Osim pretpostavke da ti to Grad ne dopušta, osim pretpostavke da u ulici 70% pučanstva čine penzioneri, činjenice da istom ulicom i istom trasom prolaze telefon, struja i plin i da treba uništiti asfalt. Nalazim se u naselju koje ima 9 takvih ulica poput moje i sve su obuhvaćene istim planom. Nešto bi se trebalo stvoriti do jeseni. Osim toga nismo nesposobni nego redovito od plaće dajemo samodoprinos, dajemo porez i gradski prirez, dajemo taksu za slivne vode i taksu za komunalnu naknadu javne površine. I još puno toga... Evo, nakon 4 godine napokon rade nogostup koji su potrgali pri promjeni komunalija. Znaš li recimo da vodovodni priključak košta 4000kn. To nije problem meni, no možda je penzioneru koji ima mirovinu 1100kn i to mu je jedini prihod. Ne sudi na prečac, nije baš sve tako jednsotavno kako tebi izgleda.

Hmmm
11.06.2005., 21:54
Ne kuzim te prepostavke o vodovodu .

CAk i da je cijev najgore kvalitete , ako pustis dovoljno vode kroz nju ona se procisti .

Sto bi znacilo , cijevi su normalne , isto ko i vodovod ako je stalan protok vode.

Mislim , iskreno ovo nije moja struka .. al ove sprehe s kupovnom, to je zaista pretjerivanje.

Dok u jednoj Francuskoj promoviraju 'vodu iz pipe' i ponose se time sto im je kvalitetna , ovdje gdje je puno kvalitetnija voda nego igdje u Europi forisiraju konzumerizam.

Covjece , nitko ne zivi vjecno .. pa sad ako ja umrem 3 godine ranije jer sam pio vodu iz pipe , neka bude tako jebemu boga.

Tako da , molim bi ove hipohondare da zacepe.

IStina , postoje mjesta u hrv. gdje voda ne valja .Neka sela , omanji gradovi i to (zadar recimo).
A ovi ostali imaju kvalitetnu vodu koja nema 'metalni' okus ako je malo pustis ... jer protok je bitan ne cijevi.

keš
11.06.2005., 21:57
hm... ima li što grad sa vodovodom? imate valjda gradski vodovod ili što slično?!ako zatražiš (naravno i platiš) dobiš vodu ma gdje bilo, samo je stvar novci.
nekako mi po iskustvu nije baš jasno da ako se ljudi organizirano prihvate nećega da će im se to od strane grada zabraniti!

Taroth
13.06.2005., 15:14
ja si uskoro namjeravam nabaviti Britu i mislim da vise od toga nije niti potrebno.
U firmi imamo biologe i kemičare (radi se na ekološkim projektima i sl) i raspitivao sam se za filtere, te su mi svi rekli da je u zg-u voda manje vise okej, jedino mogu koristiti Britu ako zelim.

Nju su navodno izmislili englezi kada su isli u Indiju, pa su morali filtirati vodu da ne pokupe svakakve boleštine.

Frend mi prodaje Zepterov čistać vode na bazi "obrnute osmoze" :confused: i ma sto god mislili pod time, 8.000 kn mi se ne daje za neki mali neprovjereni aparatic

(:misli: a sto je ta obrnuta osmoza uopce)

kemik
13.06.2005., 15:17
Taroth kaže:
(:misli: a sto je ta obrnuta osmoza uopce)

Eeeeeeeeee, to se i ja pitam. mnogi prodavaci su mi probali objasniti, ali nisu uspjeli. ako slucajno netko od forumasa zna (i pritom nam moze dati link na neki ZNANSTVENI izvor informacija o tome), lijepo bih molila. bas bih voljela skuzit koji je princip...

magriz
13.06.2005., 15:40
kemik kaže:
Eeeeeeeeee, to se i ja pitam. mnogi prodavaci su mi probali objasniti, ali nisu uspjeli. ako slucajno netko od forumasa zna (i pritom nam moze dati link na neki ZNANSTVENI izvor informacija o tome), lijepo bih molila. bas bih voljela skuzit koji je princip...

Princip reverzne osmoze se primjenjuje u proizvodnji demi vode, sastoji se od dvije kolone, svaka s drugim punilom, te ovisno o punilu uklanja katione i/ili anione. Također ima u seriju spojena i kolona s aktivnim ugljenom, te često imaju i antibakterijski filter.
Ja si u lab radim demi vodu na tom principu, ali kako to radi zepter i što uklanja, ne znam... ;)

Doma imam Britu, i skroz mi je dovoljno, i financijski prihvatljivo, a Zepter k'o Zepter, sve cijene na nebu... tko može...

bodul
13.06.2005., 23:08
Veky

Priznajem da sam sve vase probleme sagledao samo iz mog , ili idealno gledanog kuta , koji ocito nije bas takav u vasoj situaciji , i zato se ispricavam na brzopletom zakljucku.

Ipak mislim da bi nesto tribali poduzeti , i uvijek raditi na tome , ne predajte se .

Veky
14.06.2005., 08:07
Daj molim te, što se imaš ispričavati? Zato i razgovaramo ne bi li smo razmijenili mišljenja, iskustva i sl.

Evo, vjerojatno krajem godine dobivamo konačno taj famozni vodovod. Ne znam jesam li pisao, prije nekih 5 godina potrgali su nam nogostupe, asfalt u duljini bar 2kn na dosta prometnoj županijskoj cesti i nikom ništa, tek sad ih sređuju. No bitno je da grad popločuju crvenim ciglicama, stavljaju ludo projektiranu javnu rasvjetu i sl. Što ćeš... kad nam je glavni gradski otac žena (Đurđa). Bar imamo cvijeća po gradu i lijepe parkove :D

cilla
16.03.2010., 23:05
ja to ne bi doma stavila

imamo na poslu i nekako mi se čini da su aparati sa godinama sve jeftiniji i lošiji.
u zadnje vrijeme svaki koji stave ima problema sa kapanjem tako da se nerijetko desi da samo nađeš lokvu vode ispod i ispred aparata.
e ne bih htjela da mi se doma to dešava.

coco zoe
17.03.2010., 02:01
Imao frend neko vrijeme doma pa odustao. Veli da mu se više isplati uzimat onu petolitrenku iz dućana. Ja to isto ne bi doma stavila. Em previše podsjeća na ured, em navodno nije baš zdrava ta voda iz plastike. Al ti sam odluči. Ja osobno ne kužim zašto neki ljudi više neće piti vodu iz vodovoda :ne zna:

mimoza40
19.04.2011., 11:12
Pa evo meni se sve manje pije voda iz vodovoda(Zg) pogotovo otkad sam dala vodu na neslužbenu analizu koja je pokazala da su u vodi prisutna mineralna ulja i to u količini 10x većoj od propisane Pravilnikom.
Izvještaj o analizi vode od Vodoopskrbe uopće ne sadrži taj parametar.
Sad mi slijedi put kao onim ljudima s Vrbana,a znamo svi kak je na kraju to završilo,izvođač radova tuži stanare.Nisam sigurna imam li snage za tu borbu sa vjetrenjačama.Razmišljam o tom aparatu za kućanstvo,ali nisam sigurna mjere li i oni mineralna ulja prije punjenja-vjerojatno ne.
Ima li netko kakva saznanja o tome?
Brita navodno ne rješava mineralna ulja:(

zdgrunf
19.04.2011., 12:59
Pa evo meni se sve manje pije voda iz vodovoda(Zg) pogotovo otkad sam dala vodu na neslužbenu analizu koja je pokazala da su u vodi prisutna mineralna ulja i to u količini 10x većoj od propisane Pravilnikom.
Izvještaj o analizi vode od Vodoopskrbe uopće ne sadrži taj parametar.
Sad mi slijedi put kao onim ljudima s Vrbana,a znamo svi kak je na kraju to završilo,izvođač radova tuži stanare.Nisam sigurna imam li snage za tu borbu sa vjetrenjačama.Razmišljam o tom aparatu za kućanstvo,ali nisam sigurna mjere li i oni mineralna ulja prije punjenja-vjerojatno ne.
Ima li netko kakva saznanja o tome?
Brita navodno ne rješava mineralna ulja:(

Koji je kvart? Novogradnja ili?

mimoza40
19.04.2011., 18:26
Istok,12 godina stara zgrada.