Pogledaj jedan post
Old 08.09.2007., 18:23   #56
"Fotograf je čovjek koji ne snima fotoaparatom stvari kakve jesu, niti svijet kakav jest, nego samo onaj dio što ga zanima, kako ga on vidi i kako ga vrednuje."

Fotograf je osoba koja fotografijom želi nešto reći. Prilikom fotografiranja on pazi na kompoziciju, jer u njegovoj slici ništa nije slučajno. Postoje dvije osnovne grupe fotografa. Umjetnički i reporteri.

Prvom je cilj da svojim fotografijama nešto kaže, da ljudima oko sebe pošalje poruku. On vrlo pazi na smještaj objekta na fotografiji i uočljive detalje. U takvoj vrsti fotografije ništa nije slučajno.

Drugom je cilj da zabilježi neki trenutak da bi ga mogao pokazati u nekom mediju (novine, tv, net…) On pri tome ne pazi ne estetiku ili neku posebnu vlastitu poruku jer je njegova fotografija informativne prirode.

Zbog toga što je fotografija vrlo subjektivna, zbog umjetničke note, mašte i vlastitog viđenja izdvojiti ću planete važne za fotografa umjetnika.

• Neptun (fotografija, izražava se slikom, inspiracija, ljepota, čarolija, iluzija, moć percepcije)
• Mjesec (svijetlo, prošlost, mašta, promjenjivost, raspoloženje, javnost, ogledalo, optika, okolina, podložnost utiscima, lice...)
• Jupiter (prostor, daljina, pokretljivost, istraživanje)


Fotografu je osnovno sredstvo za rad je njegovo oko. To je fizički organ kojim on promatra i stvara fotografiju. Za fotografa je bitno 1. polje. Dobro je ako se u njemu nalazi svijetlo, posebno Mjesec. Ako ne, onda općenito veza ovan/Mjesec.

Primjetila sam da su kod fotografa vrlo važne konjukcije. Konjukcija usredočuje i fokusira misli, maštu, oko.

Obično ima nekoliko konjukcija i to konjukcije triju navedenih planeta, a Saturn je često izdvojen i na suprotnoj strani (inkonjukcije). Ako nije Saturn onda je Uran udaljen. To pokazuje da li je fotograf uravnotežen trudom i disciplinom (Saturn) ili orginalnošću, nekonvencijonalnim (Uran). Osim triju navedenih, često je i Mars u konjukciji (fokusira energiju). Najpoznatije su konjukcije :

• Venera/Neptun (umjetnička intuicija, čudna inspiracija)

• Mjesec/Mars (kreativnost, osjetljivost na osjećaje drugih ljudi, ali mora biti u osjećajnom znaku, npr. raku).

• Mjesec/Neptun (senzitivnost, mašta, iluzija, estetika, medijalnost)

• Mars/Jupiter (treba biti u cool znaku, npr. djevica ili jarac da ne bi otišao u ekstreme. Daje otvorenost, široki pogled, entuzijazam, prizemljeni nemir)
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom