Pogledaj jedan post
Old 14.10.2007., 16:28   #35
Quote:
...ska kaže: Pogledaj post
Jedan od rijetkih slicnih podzemnih objekata koji je netaknut prezivio rat je D01 ili ARK, koji je izgrađen u planini pored Jablanice. Cini mi se da je površine oko 6000 kvardratnih metara, na dubini od 170m.

Nemam pojma kakva je buducnost tog bunkera, koji izgleda impresivno. BiH takav objekat nije potreban a cini mi se da je potrebno par miliona godisnje za odrzavanje. Na TV sam gledao par emisija o tom objektu, par stotina tona vode, 2 ogromna agregata (brodski dizeli od po 100kW cini mi se), a predviđen je smjestaj za 200njak ljudi.

Na netu ne mogu pronaci skoro nista, dok se o mnogo poznatijoj Zeljavi moze naci skoro sve, pa ako neko ima sta pametno, neka zalijepi link. Jedno vrijeme je predlagano i da se objekt otvori za javnost, kao muzej, ne znam da li je moguce dogovoriti obilazak. Doduse, u BiH se sve moze dogovoriti za kilu janjetine i litar pica.
Ma može se naći dosta toga. Pisao sam na forumu prije 2 god. između ostalog nesto i o ARK-u:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=125937

Tu u jednom od mojih postova imaš i link na jednu reportažu. Sem toga imaš i ovo:

127 slika ARK-a i okoline

Jedan od radio relejnih uređaja (srušen u ratu) u sklopu objekta

Čuvar najveće tajne Jugoslavije

itd .... itd ....

uglavnom može se naći dosta toga o ARK-u kao i ostalim objektima bivše JNA, samo treba malo potražiti .
__________________
Nikada ne raspravljaj sa budalom, ljudi možda neće vidjeti razliku...
- When I came to Makarska I saw Bosance how eat on beach I thought to myself: What the fuck!? I couldn't believe what I was watching. So I called my babo and I said to him: Babo, La Bosanci esta muy locco, What the fuck!?
posmatrač is offline  
Odgovori s citatom