Pogledaj jedan post
Old 19.10.2007., 12:43   #7


Medicinska sestra:

Medicinska sestra je njegovateljica bolesnika. Ta profesija u sebi sadrži brižnu crtu, potrebu za služenjem i pomaganjem nemoćnima. U samom fokusu profesije je njega zbog čega su u žarištu dva planeta....Mjesec (briga, njega, "osjećaj" za nemoćne, suosjećanje) i Neptun (bolnica, anestezija). Profesija medicinske sestre traži i kvalitetnu medicinsku naobrazbu, da bi se moglo što učinkovitije pomoći osobi. Stoga je od znakova važan znak djevice (njega, stručnost, pomoć, radnik, lijek), a od polja je naglasak na 6. polju (zdravlje, pacijent, "obični ljudi") i 12. polju (zatvorena ustanova, služenje drugima).

Razlika između medicinske seste i liječnika se najviše ogleda u tome što je kod sestre težište na 6. polju (zaposlenik), a kod liječnika ide prema 10. polju i MC-u (karijera, status u društvu). To je i općenito faktor koji razlikuje "radnika" od "šefa".


Psihologija:

Psihologija je širok medicinski pojam, a kako se bavi ljudskom psihom nije egzaktna znanost. Pa ću se zadržati na dvije profesije koje su povezane, ali se prva od druge razlikuje u osnovnom pristupu. Psiholog ima više naglasak na "istraživačkom" dijelu, dok psihijatar rabi terapeutski pristup i izdaje lijekove.

Psiholog je osoba koja proučava ponašanje, motivaciju ljudskih međuodnosa i njihovih potencijala. Klinička psihologija se u svom radu koristi velikim brojem tehnika i istraživanja, psihološkim testovima sposobnosti i upitnicima ličnosti. Tim testovima se vrši evaluacija individualnih sposobnosti i crta osobnosti, pa je naglašena planeta Uran koja može biti istaknuta i kroz znak vodenjaka (istraživanje, humanistički i alternativan pristup, individualni pristup) i planeta Neptun (skriveno). Posebno su ta dva planeta naglašena kod grupe socijalne psihologije koja je grana psihologije koja se bavi proučavanjem i razlozima ljudskog društvenog ponašanja. Od polja naglasak je na 12. polju (podsvijest, psiha) i 6. polju (metode, analitičnost, evaluacija, testovi sposobnosti).

Psihijatar pomaže ljudima da se suoče sa svojim strahovima. On se bavi liječenjem duševnih poremećaja, tj. bavi se pitanjima duševnog zdravlja. Mora imati sposobnost da vidi unutar osobe, želju da zaviri ispod površine fizičkog tijela. Stoga su za profesiju psihijatra bitna dva neosobna planeta.... Pluton (istraživanje psihe i svega što se nalazi ispod površine, psihijatar je detektiv duše, duševni strahovi) i planet Neptun (psiha, duševna neshvaćenost, kaos, senzibilnost, tajna, antidepresivi), a od znakova znak ribe i škorpije. Polja su 12. (tajne, zatvorena ustanova/bolnica), 8. (prodornost, duševna rana, terapeut) i 6. polje (pacijent).
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom