Pogledaj jedan post
Old 22.10.2007., 10:51   #11
Tehnička struka

Kod tehničke struke je naglasak na izradi i upotrebi materijalnih predmeta, pa su u fokusu zemljana polja 6. i 10. polje i 3. polje (konkretni um). Tehnička struka također nudi veliki broj zanimanja, ali zajednička nit koja se provlači kroz njih je svrhovitost i konkretna upotrebljivost. Pa su važna dva planeta Mars (izrada) i Saturn (svrha).

Profesija diplomiranog inžinjera tehničke struke se razlikuje od majstora tehničke struke kroz naglasak na polju. Profesija diplomiranog inžinjera je istaknuta kroz 10. polje (status u društvu), a kod majstora kroz 6. polje (zaposlenik i radnik). Osim polja inžinjeri se razlikuju od majstora po egzaktnim aspektima na 10. polje (često i kvadrati).


Građevina & arhitektura:

Danas nije ni malo jednostavno povući crtu između građevine i arhitekture jer se u mnogome isprepleću. Evo što kaže wikipedia:

"Prije se smatralo kako je arhitektura umjetnost, a građevina inženjerstvo. Danas je takva podjela neodrživa, jer koliko je svaka građevina jedinstvena, toliko više dolazi do izražaja nužnost suradnje inžinjera i arhitekata, koliko je važna čvrstoća i sigurnost građevine, toliko je bitna njena funkcionalnost i estetika, a sve u svrhu korisnosti i uporabivosti kao konačnog cilja. Danas se pojam arhitektura najviše odnosi na visokogradnju, urbanizam i sl, dok je pojam građevina vezan za niskogradnju (mostogradnja, hidrotehnika, prometnice i sl.)"Građevinarstvo je grana tehnike koja se bavi građenjem samostalnih i stabilnih građevina. Građevinarstvo je primjenjena znanost koja se koristi dimenzioniranjem, projektiranjem i građenjem složenih konstrukcija poput mostova, tunela, zgrada, cesta…

Kako građevinar u samoj žiži svoje profesije ima konstrukciju na nivou materije, za profesiju građevine važna su ta dva planeta …. Mars (izrada) i Saturn (zahtjevan cilj) koji su i inače planeti tehničkih inžinjera. Osim konstruktivnosti važan je spoj tih planeta zbog strukture, dimenzioniranja, organizacije i planiranja vremena/prostora, utvrđivanja konačnog cilja kod izrade.

Za izradu stabilnih građevina koriste se materijali poput kamena, cementa, vapna, betona, mramora, keramike, cigle (sve Saturn) i metala (Mars). Spoj kamena (Saturn) i čelika (Mars) daje konstruktivan materijal velike čvrstoće (armirani beton).

Važan je znak jarca, jer je uporabljivost konačni cilj građevine.

Od polja je naglašeno 4. polje zbog toga što su sve građevine direktno povezane s tlom i zemljištem (nekretnine) i 10. polje (nepokretnost).


Arhitektura se najviše razlikuje od građevine u tome što osim navedenoga ima i snažnu vezu s znakom bika kroz Veneru, jer je u arhitekturi osim stabilnosti važna i estetika građevine. Kako je kod proračuna stabilnosti važna matematika treba biti istaknut i Merkur, posebno u spoju s Saturnom (konstruktivni mozak) jer je to inače aspekt matematičara.


Strojarstvo:


Strojarstvo je također tehnička struka i primjenjena znanost, pa ima u mnogome sličnosti s građevinom. Krajnji cilj tj. svrha strojarstva je proizvodnja nekog uporabnog, korisnog predmeta (konstrukcije) koji će imati točno određenu, praktičnu primjenu.

Zbog toga su i kod strojarstva u fokusu profesije planeti Saturn (stabilizacija, statika) i Mars (mehanika). Razlika između srojarstva i građevine je i u tome što je kod građevinskih konstrukcija u žiži Saturn (građevinski materijal), a kod strojarstva je jak Mars zbog veze s metalom i makinom. Stoga je Mars naglašen i kroz znak ovna.

Tehnička mehanika je u strojarstvu temeljna znanost. Ona se bavi proučavanjem utjecaja fizikalnih zakona (Uran) klasične (Saturn) mehanike (Mars) na probleme koji se javljaju u tehničkim sustavima (Uran).

Nadalje, strojar je osoba koja radi na/sa strojevima (naprava koja vrši koristan rad).....od polja je naglasak na 11. polju (stroj, mehanizam, znanost, industrija, tehnika).

Razlika između mehaničara i strojarskog inžinjera se najviše ogleda u tome što je kod mehaničara naglasak na dva polja ispod horizonta - 3. polju (ruke, spretnost, konkretni um) i 6. polju (majstor, izrada, navika) tj. na izvedbi. Dok je kod strojarskog inžinjera težište na poljima iznad horizonta u blizini MC-a (titula) i 11. polju (viši um) tj. ideji i inovativnosti.Elektrotehnika:


U "novije" vrijeme se taj fakultet naziva fakultet elektrotehnike i računarstva. Planeta povezana sa strujom i računalima je prije svega planeta Uran, te je ona zasigurno dominantna planeta u profesiji elektrotehničara. Također i Merkur koji je planeta komunikacije pa u spoju s računalom daje računalni mozak, tj. čovjeka koji razmišlja poput kompjutera.

Računarski fakultet pripada u red "teških" fakulteta, a tko je ikada malo proučio tu populaciju mogao je zamjetiti i crtu jedne posve specifične osobnosti koju imaju zaljubljenici u tu profesiju. Oni jesu u neku ruku genijalci i osobenjaci, ali su i dosta "zarobljeni" u mentalnom pristupu životu (tkz. kompjuteraši) pa se mogu prepoznati na sto kilometara. Barem ih ja mogu prepoznati.

Od polja naglašeno je 11. polje (struja, računalo), a kod računalnih programera obavezno i 3. polje (jezik, mozak). Dobro je ako postoji veza Urana (haker) i Merkura tipa djevice (kompjuterski program).- tehnički inžinjer (Uran/11. polje)
- radnik mehaničar (Mars/Saturn/6. polje)
- radnik električar (Mars/Uran/6. polje)
- tehničar (Mars/Merkur)
- konstruktor (Mars/Saturn)
- matematika (Merkur/Saturn)
- fizika (Merkur/Uran)
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom