Pogledaj jedan post
Old 16.03.2004., 16:26   #10
Quote:
Bajki1 kaže:
Zar mi javnog bilježnika plaćamo SAMO zato da bi uredno ovjerio potpis ?
Ovisi, zašto ga platiš...

Ukoliko su u pitanju tzv. javnobilježnički akti ili solemnizirane privatne isprave, onda javni bilježnik mora poštivati čl. 57. i 58. Zakona o bilježništvu:

Postupak pri sastavljanju javnobilježničkog akta


Članak 57.

Pri sastavljanju javnobilježničkog akta javni bilježnik mora, ako je to moguće, ispitati da li su stranke sposobne i ovlaštene za poduzimanje i sklapanje posla, objasniti strankama smisao i posljedice posla i uvjeriti se o njihovoj pravoj i ozbiljnoj volji .Javni bilježnik će izjave sudionika potpuno jasno i određeno sastaviti pismeno i onda sam pročitati strankama i neposrednim pitanjima uvjeriti se da li sadržaj javnobilježničkog akta odgovara volji stranaka. Prilozi će se uvijek pročitati, osim ako se stranke ne odreknu tog prava i izjave da su upoznate s njihovim sadržajem, što mora biti utvrđeno u javnobilježničkom aktu.


Upozorenja strankama


Članak 58.

Ako stranke hoće da se u javnobilježnički akt unesu nejasile, nerazgovjetne ili dvosmislene izjave, koje bi mogle dati povoda sporovima, ili koje ne bi bile pravno valjane ili bi se mogle pobijati, ili ne bi imale namjeravani učinak, ili bi se opravdano moglo smatrati da im je svrha da se koja od stranaka ošteti, javni će bilježnik upozoriti na to sudionike i dati im odgovarajuće pouke. Ako oni ipak ostanu kod tih izjava, unijet će ih u javnobilježnički akt, ali će u tom aktu posebno napomenuti da je stranke upozorio na posljedice takvih izjava.


Ukoliko je u pitanju samo ovjera potpisa, onda se na to primjenjuje čl. 77. st. 4.:

(4) Pri ovjeri potpisa javni se bilježnik treba upoznati sa sadržajem pismena samo utoliko ukoliko je to potrebno za popunjavanje rubrika upisnika o ovjerama i potvrdama; on nije odgovoran za sadržaj pismena niti je dužan ispitivati da li su sudionici ovlašteni na dotični posao.

Inače, ništa te ne spriječava da za neki ugovor za koji je formalno dovoljno ovjeriti potpis - zatražiš (i platiš) solemnizaciju, pri kojoj će bilježnik postupiti sukladno čl. 57. i 58.!

Što se tiče konkretnog problema - ako jasno pristaneš na klauzulu da se odričeš čak i minimalnog, zakonom propisanog jamstva na stan/kuću (norma je dispozitivna, kao i većina normi građansko prava), to je izraz tvoje slobodne volje i država nema ništa s tim.

Zaključno - sve je stvr slobodne volje i volje da se plati.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom