Pogledaj jedan post
Old 22.05.2008., 17:17   #9
Trebalo bi na zdravstvenim forumima uvesti neke moderatore da spriječe širenje dezinformacija... Tipa onog o pijenju vode Zapamtite da vode nikad previše - laičkim rječnikom - bubreg će višak odmah izbaciti van. Ne postoji mogućnost predoziranja vodom (osim ako ne trčite maraton i tijekom trčanja popijete više od 3 l).

A što se "zadržavanja vode" tiče, treba uvijek prvo prekontrolirati stanje jetre i bubrega, a onda (ako je sve u redu) krenuti dalje.

Pretrage koje bih propisao:

Za jetru: ukupni proteini u krvi (albumini, globulini...), AST, ALT, ALP, GGT.
Tko ide privatno i nema novaca - dovoljno je vaditi albumine, AST i ALT.

Za bubrege: mikroalbuminurija (iz 24-satnog urina) i klirens kreatinina (najpreciznije i najpouzdanije pretrage).

Ako neki od faktora ne štima, onda treba ići u daljnje pretrage. Preporučio sam ove pretrage jer liječniku (koji zna svoj posao) puno govore, a ukupno gledano, jeftinije su za pacijenta. Recimo, obični laboratorijski testovi na proteine u urinu (opća praksa) ne mogu otkriti mikroalbumine, a to je jedan od prvih znakova razvitka dijabetesa ili bubrežnog zatajenja. A nesavjestan liječnik neće propisati test na mikroalbuminuriju dok već ne bude kasno.

Ako je s jetrom i bubrezima sve u redu, ako se redovno bavite tjelesnom aktivnošću (ili barem puno pješačite) i ako se pravilno hranite (puno voća, povrća i vode), onda je vjerojatno problem u žilama (porozna venska stijenka). To se liječi visokim dozama bioflavonoida (Venoruton - potrebno ga je naručiti iz inozemstva jer se ne prodaje kod nas. Na potpuno prirodnoj bazi, prvi lijek na listi preporuka za kod svih oblika kronične venske insuficijencije, poput hemeroida, otečenih nogu i sl.).

p.s. Studiram medicinu.
jamie84 is offline  
Odgovori s citatom