Pogledaj jedan post
Old 01.07.2008., 23:40   #22
No, pošto smo na Neptunovskom topicu, iskoristi ću priliku i ispričati malo drugačijeg Neptuna u 10. polju.

Nedavno sam čitala biografiju jednog glazbenika koji ima Sunce u 12. polju ribe i Neptun u 10. polju - Tom Waits-a.
Biografiju je napisao glazbeni novinar Jay S. Jacobs, a čovjek se namučio pokušavajući približiti Tomov život čitaocima. To mu je bilo jako teško zato što o Tomovom životu kolaju razne legende i priče, od kojih se ne zna koja je istinita, a koja nije. I kako kažu u knjizi…zapravo je to samo jedna u nizu priča o tome kako je mogao izgledati i možda izgledao Waitsov život jer pravu istinu o njemu zna jedino on sam. A možda čak ni on, jer prvo što je netko tko je uzeo proučavati Toma Waitsa i njegov život morao primjetiti je da je pojam istine vrlo fluidan u Waitsovom poimanju i da je sve što on kaže najbolje uzeti s (velikom) dozom reserve.

Waitsove pjesme zapravo jedine vjerodostojno predstavljaju život Toma Waitsa….to je tako slikovit opis Neptunova izraza u 10. polju i profesije i karijere. Kod njega "ne postoje granice" između Neptuna i 10. polja jer je njegov život i umjetnički identitet u potpunosti spojen s njegovom "društvenom ulogom". On Neptuna živi i prikazuje svijetu kroz svoju profesiju, kroz svoje pjesme koje su poput slike magle, dima, sna, duhova propuštenih prilika, slike pokvarene neonske reklame za piće, svijetu gdje je ljubav prolazni ideal….a zvukovi pokušavaju doprijeti do slušaoca poput utopljenika odnekud izdaleka ili kako Waits kaže da su to pjesme "zajedničke usamljenosti".

Osobno nisam aktivno slušala Waitsa, ali jedan član moje obitelji jest i to zdušno pa sam tako zapravo "odrasla" uz njegovu mjuzu i albume. Ali ima jedan jako simpa film u kojem sam kapitulirala jer sam vidjela u slici i osjetila što to jest njegova glazba. Bio je to slatki filmić (svojevremeno i vel'ki hit, preporučam gledanje u Kinoteci za Zagrepčane ) …Smoke te nije nikakvo čudo obzirom na tematiku i emocije unutar filma da je autoru pala na pamet upravo Waits-ova glazba.


I tako, Waitsove pjesme definitivno pate od Neptunova sindroma ….ili kako je na jednom sajtu autor napisao: "… Waitsova vizija je američka gotika trostrukih gubitnika, izgubljenih duša i gomile na karnevalu. Tu viziju pokreće samo umjetnikovo razumijevanje tih ljudi. Odbija ih gledati s visoka. Neki su kritičari pisali kako ih sentimentalizira, no on to rijetko čini. Waits po navici poštuje ljude o kojima pjeva zbog - ne usprkos - njihovih mana i slabosti. Smatrao je da u preživljavanju u krutom i hladnom svijetu postoji otrcana plemenitost. A nekad je najhrabrija stvar koju čovjek može napraviti ostati na putu i držati se svojih snova i ideala."

A sam Waits je dobro dao sliku svog Neptuna u 10. polju kada je rekao:

"Imam osobnost koju publika voli. Ja sam poput tipa kojeg ste znali - netko tko je istrošen i neodgovoran, tko nije nikada ništa osobno postigao, ali je uvijek znao dobro nasmijati. Žrtva, samo žrtva. No ne smeta mi ta slika o meni".Uostalom....slušnite sami.

Zadnje uređivanje Fish 1968 : 24.08.2009. at 19:24. Reason: youtube link
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom