Tema: Pretplata
Pogledaj jedan post
Old 09.11.2008., 01:28   #155
Zašto bih plaćao RTV pristojbu, ako ne gledam programe HRT-a?


RTV pristojba nije naknada za gledanje programa, nego - kako propisuje Zakon o HRT-u - naknada vlasnika radijskoga i/ili televizijskog prijamnika. Ako imate radijski ili televizijski prijamnik, Zakon vas obvezuje da solidarno sa svim drugim vlasnicima prijamnika sudjelujete u financiranju hrvatskoga javnog RTV servisa, to jest Hrvatske radiotelevizije, kao opće društvene potrebe. Primjerice, ceste su isto tako opća društvena potreba: svaki vlasnik registriranog automobila solidarno kod registracije plaća Naknadu za ceste, bez obzira na to koliko se tim cestama vozi. Ni porezna stopa ne određuje se prema tome koliko tko treba neku državnu službu koja se financira iz poreza. Razlika između poreza i RTV pristojbe jest u tome da se RTV pristojba plaća direktno HRT-u: to je jedan od elemenata osiguranja financijske neovisnosti javnog RTV servisa, iz koje tek onda može slijediti i svaka druga neovisnost - nužna za ispunjavanje obveza koje javni servis ima prema javnosti.



Moram li i dalje plaćati RTV pristojbu ako se pretplatim na neku uslugu distribucije programa među kojima su i HRT-ovi programi?

Morate. Što je sve točno uključeno u cijenu koju plaćate davatelju usluge distribucije trebali biste pitati ondje (vjerojatno tehnička usluga i dekodiranje programa koji nisu besplatni), ali HRT-ovi programi su javni i ne plaća se za njihovo gledanje. RTV pristojba je nešto drugo, nevezano za Vašu omiljenu seriju ili način na koji televizijska slika i radijski ili televizijski zvuk dolaze do Vas: ona je zakonom propisana naknada kojom kao vlasnik prijamnika, solidarno s drugim vlasnicima, sudjelujete u financiranju HRT-ovog javnog djelovanja. Dodatne informacije o tome zašto se plaća RTV pristojba možete pronaći na stranici "Što je javna televizija i zašto se plaća pristojba" u sklopu HRT-ovog weba, a i u nekim drugim "najčešćim pitanjima" na ovoj stranici.


Nemam televizor, samo radio. Trebam li plaćati? A što ako imam i jedno i drugo, ili čak dva televizora?

Zakon kaže: " Vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika na području Republike Hrvatske dužni su HRT-u plaćati pristojbu." To znači da je obveznik plaćanja pristojbe i onaj tko ima samo radijski prijamnik. Ako je u jednom kućanstvu više prijamnika (u bilo kojoj kombinaciji), plaća se samo jedna pristojba. Ali ako ste vlasnik, na primjer, dva televizora od kojih je jedan u vašem stanu, a drugi u stanu koji iznajmljujete, treba plaćati dvije pristojbe.


Trebam li plaćati RTV pristojbu za prijamnike u apartmanima koje iznajmljujem?


Budući da Zakon o HRT-u propisuje plaćanje jedne RTV pristojbe po kućanstvu te da osobe u iznajmljenom apartmanu ili sobi čine drugo kućanstvo - vlasnik prijamnika koji se nalaze u tim apartmanima ili sobama mora plaćati pristojbu i za te prijamnike. Osim toga, budući da iznajmljeni apartman služi ostvarivanju dobiti, odredbe Zakona o HRT-u o plaćanju RTV pristojbe primijenjuju se na fizičke osobe koje obavljaju određenu upisanu djelatnost jednako kao i na pravne osobe, kao i kod drugih pravnih propisa. Dakle, vlasnik apartmana ili sobe za iznajmljivanje treba plaćati RTV pristojbu za svaki prijamnik koji se u njima koristi.


Kolika je pretplata za HRT PLUS?

Za prijam programa HRT PLUS ne plaća se nikakva "dodatna pretplata". Ako već nemate digitalni satelitski prijamnik potrebno ga je kupiti, ali svatko tko plaća RTV pristojbu ima pravo na HRT-ovu dekodersku karticu za satelitski prijam svih programa HTV-a po cijeni od 165 kuna, što se plaća samo jednom: nema nikakvih dodatnih mjesečnih pristojbi ili pretplata.


Kako ste se usudili ukinuti Treći televizijski program, a da pretplatnike o tome uopće niste pitali?

HRT nije Treći televizijski program ukinuo samoinicijativno: morali smo ga, nažalost, ugasiti, jer Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, koji je dakako donio Hrvatski sabor, određuje da HRT svoju javnu djelatnost obavlja (samo) na dvije zemaljske televizijske mreže. S druge strane, nastojimo ipak ne smanjivati svoj opseg ponude: zato smo se odlučili za druge (dakle, ne zemaljske) mogućnosti distribucije i, za početak, pokrenuli smo program HRT PLUS koji distribuiramo uz pomoć satelita.


Zašto se kao posljedica ukinuća Trećeg programa ne smanji RTV pristojba? Za HRT PLUS, uostalom, moramo kupovati i karticu za dekodiranje - dakle, dodatno plaćamo.


RTV pristojba je, prema Zakonu o HRT-u, naknada za posjedovanje radijskog i/ili televizijskog prijamnika. Tom naknadom (shvatimo je kao neku vrstu poreza) svaki vlasnik prijamnika solidarno s ostalim vlasnicima prijamnika u Hrvatskoj financira javni radiotelevizijski servis kao opću društvenu potrebu. Kao što su, na primjer, ceste opća društvena potreba, pa svaki vlasnik registriranog automobila solidarno plaća Naknadu za ceste, bez obzira na to koliko se tim cestama vozi ili može voziti, tako niti Zakon naknadu za financiranje javnoga RTV servisa ne povezuje s programom. Osim toga, Zakonom o HRT-u koji je na snazi od veljače 2003., kao i prijašnjem Zakonom o HRT-u, već je predviđeno da će HRT imati samo dvije zemaljske televizijske mreže, a da će se treća mreža (dakle ne program, nego frekvencije) dodijeliti privatnom koncesionaru. To znači da je Zakon, propisujući RTV pristojbu (a Zakon određuje i njezinu visinu) već predvidio da se ona odnosi na televizijski program koji se distribuira dvjema mrežama. Svi vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika koji u Republici Hrvatskoj plaćaju RTV pristojbu - baš zato što je plaćaju - mogu karticu za dekodiranje programa HRT PLUS nabaviti po cijeni od samo 165 kuna, što se plaća samo jedanput. Usporedbe radi, hrvatski iseljenici, koji u zemljama u kojima borave nemaju obvezu plaćati hrvatsku RTV pristojbu, za istu karticu plaćaju 1000 kuna na godinu.


Budući da s tom karticom mogu preko satelita osim HRT-a PLUS primati i HRT 1 i HRT 2, gledat ću sve te programe preko satelita, pa više ne moram plaćati RTV pristojbu.

Morate, jer ste i dalje vlasnik prijamnika (u ovom slučaju televizijskog) u Republici Hrvatskoj, a upravo je to zakonska osnova za plaćanje pristojbe. A kartica će vas stajati samo 165 kuna jednokratno upravo zato što plaćate pristojbu (kao što je rastumačeno u prethodnom odgovoru).
agent is offline  
Odgovori s citatom