Pogledaj jedan post
Old 10.11.2008., 17:35   #44
Oni koji su gledali Sedmicu (brrr...) sigurno se dobro sjećaju da je lijenost jedan od 7. smrtnih grijeha.


Lijenost:


Lijenost je nedjelovanje, odnosno izbjegavanje bilo kakvog posla, dužnosti i obveze. Lijenost je rezultat nedostatka volje prema aktivnosti. Kod lijenosti sve i ostaje samo na razini želje. Nema prijelaza u aktivnost.• Astrološki gledano u cjelini natalne karte lijenost je u prvom redu vezana uz manjak kardinalne kvalitete (djelatnost, inicijativa) s prevagom one fiksne (trajnost).

• Nadalje, svaka osoba svjesno nastoji očitovati određenu energiju (osobine, ćud) što je astrološki opisano znakom na ASC. Kod lijenosti je općenito vidljiv manjak vatrenih znakova (energija, odlučnost, životnost) i općenito manjak vatrenih planeta u 1. polju (na ASC). Manjak vatre smanjuje entuzijazam osobe, njenu vitalnost i djelatnost. Općenito je naglasak na vodenom elementu (pasivnost, potreba za povlačenjem i bježanje u svijet zamišljenog) i zemljanom (robovanje rutini i navikama). To je zbog toga što vodeni i zemljani znaci ne dopuštaju odljev svoje esencijalne energije prema vanjskom svijetu sam tak' , dok su vatreni i zračni znakovi izražajni, oni ispoljavaju svoju esencijalnu energiju spontano, ne brineći pri tom o zalihama energije, pače često ne mare za ograničenja iste.

• Lijenost je oblik pasivnosti, ponekad se lijenošću označava apatija ili depresija, dvije pojave koje pripadaju sasvim drugim kategorijama, no te pojave su usko vezane uz nedostatak motivacije pa osobe koje imaju na ASC pasivne vodene znakove raka i ribe odavaju dojam lijene osobe. Makar one u osnovi nisu "lijene" već pasivne i depresivne. Također za lijenost je čest pasivni spori znak bika na ASC.No kako je lijenost u prvom redu vezana uz volju (Sunce)...možda da najprije istaknem sunčane znakove baš baš vezane uz lijenost?


• U prvom redu kod lijenosti Mars kao planet fizičke energije i fizičke aktivnosti mora biti slab, a Venera naglašena (ljubav za užitke i komot). Što znači da je lijenost vezana prije svega uz znak bika jer je tu Venera u sjedištu, Mars u izgonu, a bik je i sam po sebi znak koji utjelovljuje Prvi Newtonov zakon – zakon tromosti. U znaku vage Venera je također u sjedištu, a Mars u izgonu, no vaga je muški aktivan znak, a u vagi je Saturn (obaveza) egzaltiran. Dakle znak bika je svojevrsni.....The king of inertia.

• Što se Marsa tiče on kod lijenih osoba prima malo aspekata, jer je Mars planeta koja ukazuje na poriv za izravnim, neposrednim, odlučnim djelovanjem i ispoljavanjem fizičke energije. U nedostatku aspekata Mars ima i manje kanala za očitovanje fizičke energije. Slab Mars je u znacima bika, vage i raka.

• Za razliku od Marsa kod lijenosti Mjesec ima puno aspekata i to onih nepetih. To su Mjesec kvadrat Venera jer taj aspekt vezan uz pasivne znakove donosi kronično nezadovoljstvo koje nema želju za promjenom statusa. Opozicija Mjeseca i Venere daje ljubav za laki život i užitke što isto može biti jedan vid bijega od aktivnosti. Nadalje, aspekt Mjesec kvadrat Jupiter je isto čest kod lijenosti jer pokazuje nemar za vlastita dobra, potiče osjećaje uzaludnosti i ništavnosti, dok opozicija govori o slabosti karaktera i pretjerivanju.

• No ima još jedna važna stvar vezana uz lijenost....tj. vezanost lijenosti s motivacijom. Neki ljudi su u nekim stvarima "lijeni", jednostavno im se "ne da" pokrenuti zato jer nemaju motiva, ne vide pravog razloga, niti svrhe (svrha-9. polje) svojoj aktivnosti. Zato kod lijenosti treba virnuti i poziciju Merkura jer on opisuje koordinaciju i općenito pokretljivost uma koja je kod lijenih osoba smanjena ili uspavana.

• Što se polja tiče naglasak je na padajućim poljima, ali polje koje pokazuje ograničenja jest 12. polje. A kako je ono upravo i posljednje polje od 1. polja (ispoljavanje, delanje) to se kod lijenih osoba Sunce ili Mars često nalaze upravo u 12. polju.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom