Pogledaj jedan post
Old 11.11.2008., 14:23   #111
Quote:
papavero kaže: Pogledaj post
Upravo pravim ledene kocke, pa se sjetih da pitam za profesiju kuvara.
Draga papavero,

kako sam ovaj tjedan na prinudnom godišnjem, tj. bolovanju (tranzit Saturna) dala sam si baš truda i vremena (Saturn) i ovo tvoje pitanjce detaljno obradila (tranzit Saturna iz djevice). Nadam se da su ledene kocke (Saturn) dobro ispale i da buš zadovoljna (riba).


Kuhanje:


Posljednjih desetak godina u kulinarstvu se iznimno cijeni jedinstveni način pripreme jela i hrane, pa je kulinarstvo doživjelo svojevrsni procvat, a kuharski posao kao takav postao vrlo cijenjen na svjetskom nivou. Kuharski posao je prije svega vještina, vještina koja se sastoji u pripremanju i kombiniranju različitih vrsta hrane. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane, njezino pripremanje i pripremu za posluživanje jela.

Kuharski posao usko je vezan uz jedan pojam, pojam hrane. Hrana je u astrološkoj simbolici predstavljena Mjesecom i 2. poljem/bikom (Venerom kao prirodnim vladarem tog polja). Posao je opisan 6. poljem, pa kod kuhara trebaju postojati aspekti koji povezuju hranu i posao: npr. Mjesec u 6. polju, vladar 6. polja u 2. polju, vladar 2. polja u 6. polju (hrana vezana uz posao) ili aspekt vladara 6. polja s Mjesecom.

U kuharskom poslu vrhunskih kuhara važna je ideja, kombinatorika i rad ruku (Merkur), kako u kombiniranju namirnica, okusa, boja (Venera) tako i u samom načinu spravljanja i kuhanja (Mars). Kuhari imaju iznimno kreativne ruke pa je čest aspekt konjunkcije ili sekstila Merkur/Venera. Osim što je Merkur (ruke) vrlo važna planeta kod kuhara općenito, danas je kod vrhunskih kuhara Merkur posebno istaknut, jer osim što se iznimno cijene nove ideje, vrhunskim kuharima veliki novac dolazi od pisanja i prodaje knjiga s vlastitim receptima (opet Merkur). Kuharski posao je kako se god uzme vezan uz recept pa bilo da ga kuhar ima u glavi (Merkur) ili da koristi tuđi (Merkur). No svaki vrhunski kuhar mora imati izniman unutarnji osjećaj za točnu količinu i omjer određenih namirnica. Iz tog razloga vrhunski kuhari često imaju Mjesec u znaku djevice (urođeni osjećaj za recept).


Kod kuhara je uvijek Mars istaknut na poseban način. Mars je planeta koja kod kuhanja opisuje pripremu hrane jer priprema u prvom redu podrazumjeva upotrebu oštrih predmeta (nož je osnovni kuharski alat) i termodinamičku obradu (Mars-rerna ) namirnica. Kuhari često imaju aspekt koji pokazuje dobru koordinaciju pokreta ruke i koordinaciju s oštrim predmetima: Merkur (ruke) - Mars (nož).


Zato se može reći da je u osnovi kuhar opisan kroz odnos Mjesec (hrana) – Mars (kuhanje) u vezi s 6. poljem (radno mjesto).

P. S. Inače, već ranije sam proučavala kuhare, pa budem na večer ovdi i priložila kratke analize trojice vrsnih.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom