Pogledaj jedan post
Old 16.11.2008., 18:51   #63
Optimizam:







Optimizam je vrsta kognitivnog (spoznajnog) razmišljanja koje podrazumjeva pozitivno gledanje svijeta oko sebe. Optimistična osoba kroz događaje u životu vidi mogućnost napredovanja i širenja, svoje probleme vidi kao rješive. Na prepreke gleda na način još jednog izazova koji će svladati....jednom riječju njeno povjerenje u vlastite mogućnosti je veliko. Kažu znanastvenici da ljudi koji pozitivno ocjenjuju svoje navike, te očekuju uspjeh imaju jači imunitet od onih koji nisu sigurni u sebe i svoju budućnost.



• Optimizam je astrološki u domeni benefične planete Jupiter, a optimistu u prvom redu opisuje skladan odnos (prije svega sekstil) između Sunca (ja) i Jupitera (ekspanzija, čestitost, produktivnost).


• Od elemenata kod optimizma je izražen vatreni element jer taj element ima obilježja nepresušne spremnosti na novo (što se veli vajik skočan ), poletnosti, spontanosti, entuzijazma, otvorenosti, ohrabrujuće vjere u sebe i svoje sposobnosti, neposrednosti.


• Nadalje, kako je optimizam u osnovi vezan uz primarno mišljenje i razmišljanje koje osoba ima usvojeno u životu, optimistu opisuje položaj Jupitera u 3. polju. Jupiter u 3. polju je aspekt slobodoumlja, jer je temeljni um osobe (3. polje) prikladan i otvoren za razumjevanje širokih problema i pojmova (Jupiter).


• Da bi se osoba izražavala optimistično poželjni su benefici u 1. polju i na ASC. Osim 1. polja za optimizam je važno i skladno 5. polje jer ono predstavlja "barometer pojedinčeva povjerenja u život". 5. polje je važno zbog toga jer ono prije svega opisuje "općeniti način spontanog izljeva energije". Također ono govori o kreativnim zalihama koje pojedinac posjeduje, ali i o svim njegovim djelima i svemu što ima veze s umnožavanjem života. Zato je za optimizam iznimno dobar trigon Sunce/Jupiter (optimist) na relaciji 1. polje – 5. polje. Relacija 1. polje/5. polje u mnogome utječe na pojedinčevu samoprojekciju. Dobro je ako su vrhovi tih polja u vatrenim znacima.


• Kako je Jupiter planeta optimizma, važno i da Jupiterovi aspekti budu skladni, jer njegovi aspekti ukazuju na poriv za ekspanzijom i rastom, bilo kroz materiju, duh ili razumjevanje. Tu su prvom redu važni aspekti sekstila zato jer sekstil ukazuje na ono što osoba već posjeduje, ali i na mogućnost usavršavanja što je kod optimizma naglašeno i važno (osoba stalno gleda jednu stepenicu naprijed). Nije dobro previše aspekata Jupitera jer potiču neumjerenost i nerazmjernost. Za optimizam su važna dva aspekta Jupitera (s Merkurom i Marsom): Jupiter u skladnom aspektu s Merkurom nosi pozitivan stav i općenito razmišljanja prema životu, ali i spremnost osobe da uoči pozitivne prilike. Također je važan skladan aspekt između Marsa i Jupitera jer je spoj odlučnog, samouvjerenog duha (Mars) i optimizma (Jupiter). Ovaj aspekt donosi snagu volje i entuzijazam jer osoba vjeruje u djelovanje (Mars). Žar i želja Marsa je usmjerena prema vlastitu razvoju i nadahnuta plemenitim ciljevima (Jupiter).


• Pošto je pesimizam suprotnost optimizmu, kod optimizma je važno da Saturn (pesimizam) bude dobro smješten i skladno aspektiran.



I na kraju ona poznata dilema "Jel’ li čaša napola puna ili prazna?" Istraživanja su otkrila da je čaša i puna i prazna, ali da ćete ziher biti manje žedni ako zauzmete "napola puna" stav.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom