Server je program koji omogućava drugim ljudima da pristupe nekim određenim podatcima na vašem računalu. Mnogi su razlozi za korištenje servera npr. razmjenu podataka, također možete napraviti vlastitu internet stranicu koja će biti na vašem serveru i nećete morati plaćati server i tako će te uštjediti dosta novaca , iako je to malo komplicirano ,ali nema veze . Uglavnom glavna svrha kućnog servera je razmjena podataka. Kako to funkcionira? Ukratko rečeno odaberete neki folder na vašem računalu , i sve što stavite u njega biti će vidljivo na web browseru , kada u njega ukucate određenu ip adresu ili domenu.
Kako to napraviti?
Morate imati broadband konekciju , koja je non stop uključena, takvu konekciju imaju malo noviji ruteri npr tompson, zyxel, d-link...
Kreirajte neki folder na disku, u ovom primjeru ja sam kreirao E:\my server
Downloadajte apache sa ovog linka
HTTP Server, (to je link od moje stranice gdje je sve ovo što pišem ovdje napisano ali na engleskom, nadam se da administratori ovog foruma neće zamjeriti), i instalirajte ga. Morate podesiti parametre kao na slici ili slično , u biti to nije toliko važno.
Kada instalirate apache odite u direktorij u kojeg ste ga instalirali , u ovom primjeru ti je C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\conf , tamo pronađite file httpd i otvorite ga sa notepadom
U otvorenom notepadu file vidjeti će te komplicirani kod, nemoj te brinuti tu trebate promjeniti samo nekoliko linija koda. Pronađite #DocumentRoot C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs i zamjenite sa #DocumentRoot E:\my server, u ovom primjeru ja sam kreiro u 1 koraku folder E:\my server, je folder u kojeg će te stavljati podatke koji će se pojavljivati na web browseru. Vi možete kreirati folder na bilo kojem drugom mjestu i pod bilo kojim drugim nazivom ali onda stavite odgovarajući put i naziv foldera. Također zamjenite #<Directory C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs sa #<Directory E:\my server. Zatim nađite AllowOverride None i zamjenite sa AllowOverride All. Sve što trebate zamjeniti zabilježio sam vam još i na slici dolje.
Nakon ovog spremite podatak kao httpd.conf.
To bi bilo to , Sada ukucajte u web browser
http://localhost/ ili vašu IP Address i otvoriti će vam se , nazovimo to stranica, koja se nalazi na vašem serveru . To izgleda ovako . na toj stranici biti će prikazano sve što ste stavili u folder , kojeg ste kreirali u prethodnom koraku. Naravno postoji nači da napraviti i vlastit domenu tako da ne morate ukucavati ip adresu koja se svaka 24 sata mjenja. Ali to ću objasniti neki drugi puta.
Da bi pristupili vašem serveru sa drugog računala morate forwardati port 80. Za svaki ruter to je drugačija procedura , neću to sada ovdje opisivati jel bio trebo napisati još 1000 riječi. nego odite na ovaj
link,tu je opisano za svaki ruter kako se radi forwardanje porta.
Napomena: Forwardanje porta je rizično , jer kad to učinite imati će te otvoreni port kroz kojeg mogu ući rani virusi i trojani. Nemojte se upuštati u ovo ako nemate barem nekakvu zaštiu od virusa i slično na vašem računalu .