Pogledaj jedan post
Old 10.12.2008., 12:38   #167
Staviti ću nekoliko kratkih osvrta na karte poznatih režisera (koristila sam podatke s stranice astrotheme):


Sir Alfred Joseph Hitchcock – kultni i valjda najpoznatiji režiser svih vremena koji je snimio preko pedesetak filmova, te pisac kriminalističkih i horor knjiga.







Hitchcock ima planetu Neptun (film) u 11. polju u znaku blizanca, a Neptun radi puno aspekata (s Suncem, Mjesecom, Merkurom i Jupiterom te velikoorbisne s Saturnom i Plutonom). Hitchcock ima snažno Sunce u znaka lava, a iznimno je jako i njegovo 5. polje (samoizražajnost, show-biznis) koje sadrži Saturn i Uran. To govori o njegovom ekscentrizmu (Uran) i osobenjaštvu (Saturn). ASC je također u znaku lava, a Mjesec je u znaku scorpiona.


Sunce (ja) je u širokoj konjunkciji s Venerom (umjetnost) i sekstilu s Neptunom (film) što su općenito aspekti koji opisuju umjetnika, te govore o kreativnosti i vizionarstvu. U Alfredovoj karti vrh 3. polja i Merkur su u znaku djevice (sjedište), te svjedoče o Hitchcockovom smislu za detalj što se vidi iz njegovih filmova u kojima je preciznost kadriranja dovedena do savršenstva (Merkur sekstil Neptun/ideal, Venera/simetrija trigon Saturn). Karakteristike njegovih filmova su napetost i šok (Merkur kvadrat Uran, Mars sekstil Uran).


Saturn u 5. polju govori o inhibiranosti i sposobnosti da zavede disciplinu, a njegov učenik, poznati režiser Francois Truffaut je jednom prilikom o svom učitelju Hitchcocku izjavio: "Nemoguće je ne primjetiti da Hitch ljubavne scene snima kao scene ubojstva, a scene ubojstva kao ljubavne. Ponekad mi se činilo da su njemu vođenje ljubavi i smrt potpuno iste stvari".

Poznata je stvar da su ga u Hollywoodu smatrali osobenjakom i freakom, posebno zbog njegovog bizarnog odnosa prema glumcima (volio je saznati njihove fobije te ih maltretirati – Mjesec u scorpio, Saturn iz 5. polja opozicija Pluton), pa je poznata njegova izjava:

"Glumci su stoka! Nisam rekao da su glumci stoka, nego da se prema njima treba ponašati kao prema stoci".
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom