Pogledaj jedan post
Old 15.12.2008., 13:35   #172
Evo još jednog poznatog talijanskog režisera s Suncem u znaku jarca i Neptunom u 11. polju:
Federicio Fellini je ukupno režirao dvadesetak filmova, a pripada u red najutjecajnijih režisera 20. stoljeća. Rođen je kao dijete srednjestaleške obitelji u malom gradu Riminiju (otac mu je bio trgovački putnik). Dobar dio djetinjstva provodi kod bake na selu, te pohađa katolički internat. Djetinjstvo je proveo u vremenima Musolinijevog fašističkog režima, no ni on ni njegova obitelj nisu simpatizirali fašizam.


Fellinijeva osnovna kombinacija je trostruko zemljana: jarac/djevica/jarac što govori o velikoj strpljivosti, točnosti, pozornosti, velikim organizatorskim sposobnostima i jakom osjećaju odgovornosti prema poslu...ali i teškoj naravi. Mnogi Fellinijevi filmovi su autobiografska dijela, ali isto tako mnogi njegovi intimni prijatelji govorili su da je Fellini jednostavno izmislio neka svoja sjećanja samo kako bi ih prepričao na filmu (Sunce konjunkcija Mjesec u 5. polju). Na Felijijev cjelokupni opus znatno su utjecala djela Carl Gustav Junga, posebno ideje o animi i animusu (Mjesec), a ulogu kolektivnog nesvjesnog (12. polje) je u svojim filmovima i klasicima snažno istraživao.

Fellini ima snažnu os 5. polje - 11. polje što je karakteristično za ljude koji se bave filmom (5. polje) i filmskim projektima (11. polje). 5. polje je posebno naglašeno, u njemu se nalaze Sunce, Mjesec i Merkur što govori o iznimno velikoj kreativnosti i mašti, te ga u prvom redu opisuje kao velikog stvaraoca. Iako taj talijanski redatelj nije imao formalnog filmskog obrazovanja, Merkur je kod Felinija istaknut znakom na ASC, nalazi se u konjunkciji s Mjesecom (mašta)....a Merkur je ujedno i vladar 10. polja pa ga svojim položajem u 5. polju opet opisuje kao osobu iznimnih radnih i stvaralačkih sposobnosti. Također Jupiter kao signifikator učenja nalazi se u konjunkciji s Neptunom (film).

Fellini je tvorac osebujna stila...osoba koja je u prvom redu cijeli život bila opsjednuta problemom ljudske samoće (vladar Saturn u 12. polju znaka djevice), a ta njegova gorka tuga natopljena melodijama je u njegovim filmovima s jedne strane snažno prikazivana kroz utjecaj mašte i fantazije (12. polje), a s druge kroz jedan ciničan, realističan i dokumentaristički odnos prema stvarnosti (djevica).

Ili...kako tog Saturna u 12. polju opisuju na jednom sajtu:"Pokraj ostaloga, Fellinijevi filmovi iz prvog razdoblja obuzeti su kršćanskim pitanjima odricanja, pokajanja i (mistična) iskupljenja. Neorealizam duše, tako su eksperti nazvali tu fazu u evoluciji talijanskog neorealizma, kojemu je upravo Fellini dao golem prinos."


Fellini je s dvanaest godina pobjegao od kuće s gostujućom cirkuskom trupom i iako je nakon samo nekoliko dana vraćen u školu to iskustvo ostavilo je neizbrisiv trag na njegovu estetiku i "veću od života" fascinaciju cirkusom (sam "circus" je 5. polje). Pa i svi njegovi filmovi u mnogim djelovima podsjećaju na jedan veliki cirkus života.


"Fellini je, uostalom, režirao snivajući svoj san, a njegova fantazija nikada nije bila puka stvarnost, nego tek materijal od kojega se prave (veliki) filmovi."

Zadnje uređivanje Fish 1968 : 15.12.2008. at 13:40.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom