Pogledaj jedan post
Old 14.01.2009., 19:31   #177
Quote:
skorpija_strela kaže: Pogledaj post
a trener...nasla sam za sportiste uopste ...jel to moze isto da se primeni i na trenera?
Da, o sportašima već pisah, no evo malo nadopune:


Dakle, sport je primarno vezan uz 1. i 5. polje (sportaši često imaju i aspekt Sunce/Mars). No sportaša najuže opisuje skladan aspekt (i konjunkcija): Mars (fizička energija) – Jupiter (ekspanzija). To je i općenito dobar aspekt za pobjeđivanje u sportskim natjecanjima, aspekt koji opisuje "ferplej" sportaša.

Iako su takmičarski sportovi u domeni Marsa, a netakmičarski u domeni Jupitera....bio sport takmičarski ili ne za sportaša je iznimno važna planeta Mars zato jer je sport u prvom redu fizička aktivnost (šah ne računam ). Dobro je kada se Mars nalazi u vatrenim znacima i kutnim poljima zbog fizičke snage i fizičke energije.

Skladni aspekti Marsa s Merkurom daju spretnost i okretnost (ako je umješana Venera i gipkost, npr. gimnastika), s Saturnom izdržljivost i istrajnost (maratonci), s Uranom jak adrenalinski šut, s Neptunom je dobar za ronioce i morske sportove (vaterpolo), s Plutonom za ekstremne spotove i spotove koji su iznimno opasni....

No profesija trenera je specifična. Zato jer je kod profesije trenera osim aspekata vezanih uz specifični sport (treneri su najčešće i sami bivši sportaši) bitna vezanost tih aspekata uz 6. (posao trenera) ili 10. polje (profesionalni treneri). Od aspekta važno je da imaju skladan aspekt Marsa (fizička snaga) na Jupiter (poštovanje, optimizam, "najbolji") i općenito skladan Jupiter... jednostavno i zato da bi trener mogao općenito unaprijediti i uvećati sportske vrline (Jupiter) svojih učenika. No, osim toga dobar je skladan aspekt s Saturnom da bi trener mogao i sam biti "sportski autoritet".P.S. Ima ona poznata anegdota kada se Lino Červar (cinična djevica, Mars u scorpio) zakačio s Gipsom/Ante Kostelić (Mars u lavu konjunkcija Sunce) pa izjavio za Gipsa (čije su metode često bile izvorom kontroverze )....da on nije trener nego dresser (aspekt dresera je Mars/Saturn ).
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom