Pogledaj jedan post
Old 15.01.2009., 14:42   #154
Samokontrola:







Samokontrola je sposobnost moduliranja i kontroliranja vlastitih postupaka. To je osjećaj unutarnje kontrole, a sastoji se od unutarnjih uputa koje nam govore kako bismo se trebali ponašati u spomenutim situacijama. Samokontrola omogućuje osobi da vlada svojim postupcima, željama i prohtjevima, pa u tom smislu nam pomaže da svoja ponašanja uskladimo s ponašanjima i zahtjevima okoline.




• Samokontrola je naravno Saturnova domena (jarčev princip). Zato jer je osnovni Saturnov princip vezan uz sve oblike kontrole, discipline i ograničenja. On djeluje kroz sve oblike ponašanja koji zahtjevaju osjećaj za svrhu, svjesnost vlastitih granica ili strukturnog ograničenja.


• Što se znakova tiče osim znaka jarca (sjedište Saturna) najveću moć samokontrole ima znak scorpio (sjedište Plutona). Scorpio je znak koji posjeduje veliku snagu volje, veliku moć obuzdavanja i samodiscipline, a bogme ne gleda baš blagonaklono na one koji se prepuštaju samosažaljenju i ispoljavaju drugih moralnih slabosti.


• Fiksna kvaliteta također svjedoči o jakoj ustrajanosti i teškoj promjeni pravca djelovanja što je karakteristika samokontrole. Pa je samokontroli posebno sklon Saturn u fiksnim znacima. Naročito biku....jer ono što se naziva "stoičkim" stavom najčešće je neosjetljiva indiferentnost karakteristična za bika, iako se takav položaj u biti točnije može opisati kao velika unutarnja sposobnost da se vodi briga o sebi.


• Saturn je u smislu samokontrole vezan i uz oblik apstinencije (odricanja). Ako je Saturn istaknut (fiksni znaci, kutna polja), dobro položen (u znacima jarca, vage) apstinencija je uglavnom prirodna i pod utjecajem vlastite volje. No ako je Saturn istaknut ali afliciran i slab (npr. u znaku raka, ovna) onda je apstinencija nametnuta izvana (najčešće u obliku konkretne materijalne obuzdanosti ili usljed boleščine).


• Za samokontrolu je vrlo važno pogledati poziciju Marsa jer je Marsov osnovni princip djelovanje što je u uskoj vezi s strpljenjem. Kako je općenito teško biti strpljiv na području na kojima je aktivan Mars, pozicija Marsa i njegovi napeti aspekti ujedno pokazuju u kojem pravcu se kontrola najlakše gubi. U tom smislu za samokontrolu je dobra pozicija Marsa u zemljanim znacima ili aspekt konjunkcije Saturna i Marsa jer je na taj način izražavanje Marsove instinktivne energije podvrgnuto redu i disciplini Saturna (tkz. aspekt drž’ nedaj ).


• Osim Marsa važno je pogledati položaj i aspekte Urana, a posebno je važno da Uran nema aflikacije na Saturna (naročito su napete Uranove opozicije). Uran predstavlja princip odbojnosti prema konvenciji, a jedna od Uranovih temeljnih potreba je ona da poništi inhibicije (Uran je egzaltiran u scorpiu). Pri tome je općenito važno da Uran ima skladne aspekte s osobnim tijelima zbog njegovog "anarhističkog" djelovanja, pa moglo bi se čak reći nesposobnosti da podnese protivljenje svojoj volji i pomiri sa bilo kojim oblikom rutine ili životnih ograničenja (što su redom odlike samokontrole).


• Na samokontrolu utječe i mišljenje o sebi (tkz. mentalni sklop), razvijenost različitih socijalnih vještina (komunikacijske, emocionalne, vještine rješavanja problema) te je u smislu samokontrole važno pogledati i položaj Merkura (opisuje sposobnost mentalne kontrole) i Mjeseca (opisuje emotivnu kontrolu). U tom smislu pogodna je pozicija u zemljanim (bik, djevica, jarac) te skladan odnos između njih i Saturna.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom