Pogledaj jedan post
Old 31.01.2009., 20:47   #96
Quote:
mwm kaže: Pogledaj post
Da, bilo je. Ovo su bili odgovori na naše diverzantske akcije.
Prva je bila kad je poginuo Boris, sačekali su smjenu koja se vraćala sa čuke, duboko u našem teritoriju.
Druga je bila podmetanje eksploziva u cijev jedne haubice 105 i pod streljivo. Streljivo je eksplodiralo, eksploziv u cijevi se nije aktivirao (upaljači koji rade na svjetlost). Interesantno je da su i u ovom slučaju došli s leđa, iz sela.

EDIT: ovo sve se nije događalo u akciji Maslenica, već kasnije.
Boris je poginuo u našem minskom polju, od naše mine, prilikom obavljanja redovitih zadaća, a stvar je u tome da on kao dozapovjednik satnije nije uopće trebao ulaziti unutra, nego dati zadaću podređenima i čekati da se obavi.
Upravo zato on i jest Vitez, jer je uvijek išao prvi, uvijek je sebe izlagao a svoje ljude štitio, i na kraju ga je to koštalo glave.
A što se tiče one dvije diverzije, jedna je bila kad su nam minirali haubice u Radašinovcima, a druga je bila na naše pješačke položaje u Pristegu, kad su nam ubili dvojicu ili trojicu, više se ne sijećam, pa su naši odmah otišlki za njima, pa je jedan od tih naših koji su išli za njima ugazio na minu, tako da smo u toj turi kao postrojba dosta popušili.
Ali upravo ta diverzija, kao i učestali topnički napadi četnika na Biograd (u ljeto 1993. na plaži u Biogradu je ubijeno četvero civila) bile su povod za operaciju "Odmazda" u kojoj su sudjelovali djelovi 4.gbr, 9. bojne HOS-a i 134. DP, vodio ju je osobno general Gotovina, pa smo potaracali četnike i odbacili ih skoroz do Benkovca i onda se vratili nazad, jer smo se morali vratiti zbog tada važećih međunarodnih sporazuma, ali cilj te operacije nije ni bilo naše osvajanje, odnosno oslobađanje teritorija već da četnicima pokažemo zube, i da im nećemo samo tako pustiti da na nas vrše diverzije i da bombardiraju naše gradove...
marasovac is offline  
Odgovori s citatom