Pogledaj jedan post
Old 28.09.2009., 22:15   #99
Quote:
Neuson kaže: Pogledaj post
Primjer ti nije dobar jer taj novac nije nađen na "ulici kao nečiji novčanik". Njega je tebi netko (greškom svojom doduše) poslao na tvoj račun, kao da ti ga je ubacio ispod vrata tj. poklonio ti ga.

Zato to i je muka živa ako se dogodi.
Svejedno, radi se o blazem nemaru, a posljedica je protupravno prisvajanje.
Naveo sam clanak iz zakona (nisam ga izmislio) koji vazi i za slucaj kad ni krivi ni duzan dodjes u posjed tudjeg novcanik kao i kad ti ni krivom ni duznom na racun sjednu novci - koji ti ne pripadaju i ti to dobro znas.

O kakvom poklonu govoris? Govorimo o slucaju u kojem primatelj nema osnova zakljucit da se radi o nekakvom poklonu vec ima dovoljno informacija (najkasnije u trenutku kad mu seobrati vlasnik/banka) na temelju kojih bi morao znati da je u posjedu necega sto mu ne pripada.

Muka je ziva ne zato sto tu nesto nije pravno doreceno (itekako je doreceno) vec zato sto to nije jedna od stvari koje se mogu rjesit nekakvom promptnom ovrhom kakve se prakticiraju kod notara vec se radi o pravoj privatnoj tuzbi (kao sto i u zakonu jasno pise). A svi dobro znamo koliko su bezbolne te privatne tuzbe kod nas.

No pravno gledano je stvar kristalno jasna (u slucaju da se primatelja promptno informira i iskljuci mogucnost da se vadi da nije znao pa je potrosio).
PetBorut is offline  
Odgovori s citatom