Pogledaj jedan post
Old 31.03.2010., 14:58   #2
Materijal je najčešće puna cigla ona starinska "sitna" koja se slaže "na kant". Mobilno i jednostavno... možeš improvizirati sa nekim željeznim konstrukcijama pa obloženim limom, no takve su stvari ok za kobasice koje misliš kuhati pa im puštaš 1-2 dima, za meso i dimljenje mesa te izradu suhih kobasica/šunki/kulenova nisu, za to ti treba zidani objekt. Visina za sušenje je oko 3 metra tako da dim koji dođe do mesa se stigne ohladiti. Nužno je ostaviti jedan otvor na koji ćeš staviti gustu čeličnu mrežu da zrak struji i dim ide van a da ptice i druge živine ne mogu do mesa.

Drva, najčešće grab i bukva, po mogućnosti ne presuha kako bi se bolje dimilo, veće cjepanice. Loži se samo za lijepog vremena, što će reći ako vuče na kišu, zrak je težak i vlažan i nije dobro dimiti meso jer dim ne struji kako treba. Dimiš svaki drugi ili svaki treći dan... koliko i što već napisah u temi o kobasicama (od jednog do 5-6 dimova). Nikad ne ložiš direktno pod mesom pogotovo ako nemaš potrebnu visinu pušnice. Obično ljudi iskoriste polovicu stare bačve za loženje koju onda djelomično pokriju limom da ne dimi previše.

Nakon dimljenja meso se suši i dozrijeva na zraku... obavezno na mjestu na kojem postoji strujanje zraka sa dviju strana... to može biti i pušnica ako joj nakon 3 metra napraviš ploču s otvorom pa nastaviš gore zidanjem / limom do visine druge etaže... Takve pušnice možeš vidjeti po dvorištima u Slavoniji jer Slavonci su svoje kuće radili tradicionalno kao prizemnice "na lakat". Dim štiti meso od kvarenja pa onda nemaš straha od vremena (tast je čak i usred ljeta imao zrele kulenove u pušnici kakvu sam ti opisao i nisu se ugrijali)

Umjesto pušnice za sušenje nakon dimljenja dobro posluži i prozračan tavan. Ako je mesu pretoplo, ono će početi "znojiti se" i to je ok ako se desi dan ili dva dok su kobasice još u dimu i svježe... ali po dužem trajanju postoji opasnost od kvarenja pa je dobro prebaciti ga u hladnije... teško da ćeš imati problema sa sušenjem kobasica unatoč ovom ludom vremenu, sa šunkama je već veći problem, no to se rješava vađenjem šunki u mišiće (tzv. rolane šunke).

Kobasice nakon sušenja (bitno je da su kompaktne i tvrde, nikako ih ne smiješ presušiti) možeš ako ih ne potrošiš u nekom razumnom roku (prije no što se presuše) spremiti u zamrzivač i vaditi po potrebi, no sva je zgoda da ti to neće trebati.
Prosjecan is offline  
Odgovori s citatom