Pogledaj jedan post
Old 11.04.2010., 23:34   #283
Quote:
Vanda kaže: Pogledaj post
A sto reci za zanimanje knjizevnog kriticara,ili komparatist knjizevnosti, koji aspekti su potrebni?? I da li je krcata sesta kuca, jos ako je i sunce u njoj uvijek los predznak, jer meni je upravo tako, ??
Kriticizam je definitivno stvar jednog znaka - znaka djevice...bez jake djevičice niš' od pravog kritičara.Kriticizam je sposobnost procjene - sposobnost "stavljanja u pitanje". U svakodnevnici taj pojam se obično koristi kao pojam ukazivanja na grešku ili loše upravljanje s implicitnim pozivom na promijenu tog stanja.

Kriticizam je općenito najuže gledano spoj rječitosti/pismenosti (Merkur) i potrebe da se stvar točno preispita, a upravo znak djevice u sebi sadrži ta dva faktora. Djevica je nepovjerljiva, to je znak koji pri prihvaćanju neke ideje (Merkur) ima potrebu preispitati sve njezine vidove kako bi dobila dojam i stekla osobni stav. Djevičica nije neposredna i spontana već probirljiva i nesigurna.

Djevica posjeduje iznimno kritičan duh...to je duh osobe koji "traži dlaku u jajetu", djevica ima veliku moć zapažanja i analize...i upravo cijeli njen sustav poimanja svijeta je jedna velika slagalica koja teži da se složi u perfekciji.

Ona je ta koja "ispravlja pogreške" koja korigira i ukazuje na propust...ona ima sposobnost planiranja i zapažanja, ništa ne može promaći njenom urođenom oku za detalj. Prijateljica mi priča kako njena mama djevica već toliko ćorava da ne vidi čitati i masu stvari je traži kada treba pročitati ili dr. male stvari kao sašiti dugme iglicom...ali zato kada dođe kod nje u vizitu obavezno ne propusti komentirati flekicu na pločicama koju ne bi ni mikroskop otkrio. Eto takve su naše djevičice.


Merkur u djevici je sklon kriticizmu. Ovo je posebno naglašeno ako radi aspekt na Saturn (sumnjičavost, skepticizam, namrćorstvo ) - to je i općenito aspekt kritičara. Upravo taj spoj jake djevice (Merkura) i Saturna je sklonost kritici. Ovo je aspekt "nepovjerljivosti" i kao takav on je dobra podloga potrebi da se svaki detalj (Merkur) "dobro preispita" unutar određenog sustava (Saturn).

Kritičari često imaju znak djevice na ASC (ćud, ispoljavanje) a kod kritičara je na ASC često istaknut i znak škorpiona.

Kada se radi o kritici književnosti onda je uz navedeno naglašena serija 3. te njena veza na seriju 6.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom