Pogledaj jedan post
Old 13.04.2010., 11:52   #289
Quote:
Bolji od tebe kaže: Pogledaj post
Za kritiku je dobar Merkur u Škorpionu,jer on voli osporavati druge,kritizirati pa i ismijavati.
Jest, iako u praksi nije čest kod književnih kritičara već je takav Merkur općenito pronicljiv u svom načinu razmišljanja zato jer je upravo u njemu spojena Merkurovska dovitljivost i škorpionska provokativnost. Ovo je pronicljivost i potreba da se pronađu "tuđe slabosti". Ovo čak seže u domenu mentalnog sadizma da se tako slikovito izrazim.

Kod književne kritike bitna je više jedna vrsta britkosti izraza i ajmo reći "britke jezičavosti" dok Merkur u škorpionu s druge strane ne voli puno pričati...on je više orjentiran na tajnovite zadatke jer jest i skeptičan i tajnovit u svom izrazu.
Quote:
Moćan je pozitivan aspekt Neptun-Saturn i Merkur-Mjesec.
Kritičara općenito ne tražimo u neosobnim tijelima.

A aspekt Merkur/Mjesec je aspekt mentalnog nemira, što je dobro za kritičare jer oni trebaju asimilirati puno dojmova. Također kod skladnog aspekta Merkur/Mjesec osoba ima sposobnost tečnog izražavanja i vrlo brzo "hvata" mišljenja drugih ljudi i dobro prenosi prava značanja...pa je to općenito dobar aspekt za pisce.No kako ovdje pišemo o književnim kritičarima htjela bih ipak istaknuti bit - postoji ipak jedan generalni aspekt koji se redovito javlja kod kritičara ove vrste....a to je aspekt Sunce (ja) - Mars (napadač). Jer kritičar jest prije svega osoba koja "napada" druge. No, ključna poanta je da ovdje taj napad nije fizički već on je ovdje "verbalan" ili "pismen"....u svakom slučaju on je "mentalan" pa je i taj aspekt uvijek na neki način vezan uz mentalnu sferu - Merkur (ili općenito zrak).


Također ako pogledamo tu vezu Merkur - Mars koja je ključna kod književnog kritičara jer kritičar uvijek "napada verbalno", svojim izrazom, riječima (bilo izgovoreno ili napisano) - ona je sadržana u položaju Marsa u znaku bliznaca i Marsa u znaku djevice koji su upravo zbog te veze jako česti kod kritičara. Mars u blizancu je više "jezičav", polemičan i zajedljiv dok je onaj u djevici sitničav, zahtjevan i općenito "prigovarački" nastrojen no obojica su skloni kritiziranju.Iako nemam cijele karte (a too je ovdje važno zbog 3. polja)...ovdje bih htjela istaknuti da kada tražimo književnog kritičara tražimo "mentalnog napadača" tj. vezu Sunce/Mars s mentalnom sferom (Merkur).Evo nekoliko primjera:


1) Franjo Trogrančić - natalna karta

Franjo ima Sunce u znaku djevice 90º Saturn/(Mars u znaku blizanca). Također tu u tom Marsu stoji ta veza intelekta/riječi (Merkur) i "agresivnosti" koju ispoljava kroz riječi (Mars u blizancu). S druge strane ima Merkur 60º Mars.

2) Veselko Tenžera - natalna karta

Veselko ima Sunce/Merkur 90º Mars. Merkur u vodenjaku je mentalno jak.

3) Josip Tabak - natalna karta

Josip ima Sunce/Merkur 90º Mars u znaku blizanca.

4) Vladan Desnica - natalna karta

Vladan ima Sunce u znaku djevice 90º Mars. Merkur je također u znaku djevice 90º Mars.

5) Željko Ivanković - natalna karta

Željko ima Sunce/Merkur u znaku djevice, Sunce 120º Mars.

6) Roko Dobra - natalna karta

Roko ima Sunce/Merkur 90º Mars.

8) Dalibor Cvitan - natalna karta

Dalibor ima Sunce/Merkur 90º Mars.

9) Igor Mandić - natalna karta

Igor ima Sunce 90º Mars...kod njega bi doista voljela vidjeti ostatak karte...(sigurna sam da ima jaku vezu na Merkurove serije).
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom