Pogledaj jedan post
Old 24.05.2010., 20:09   #36
Quote:
glosa kaže: Pogledaj post
Kopanje zlata ili bilo koje rude je komparativna prednost jedne zemlje. Mi u Hrvatskoj imamo cisto, plavo i toplo more koje zamjenjujemo za novac. Ako je novac roba onda se ona zamjenjuje na slobodnom trzistu uz cijenu koju formira mehanizam ponude i potraznje, Sto se tice "kopanja novca" ono ima svoju cijenu. "Nestasica zlata" to jest proizvodnja koja u stvari momentalno stagnira posljedica je njegove preniske cijene. Sva lako dostupna lesizta sa zlatnim rudama su iscrpljena i samo povecanje cjene moze ukljuciti postojeca i buduca niskokvalitetna nalazista u proizvodnju.

U hipotetskom slucaju da se naidje na ogromno nalaziste cistog zlata doslo bi do njegove nagle proizvodnje i drasticnog pada cijene. Nesto slicno vec se je u povijesti dogodilo kada su spanjolski konkvistadori opljackali zlato Maja indijanaca.

Na koncu, ako mislis da nema dovoljno zlata za monetarnu upotrebu zasto ga nebi zamjenili pijeskom, njega ima dosta. Razmisli.
Imati rudnik zlata je kao da imas masinu za stampanje novca. Vec danas kod cijene $ 1200 rudnici ostvaruju enormne profite. Zamisli onda kako bi bilo da je cijena zlata $ 20000 ili vise, kao sto zele goldbugsi. Tko bi se obogatio? Goldbugsi i zemlje s velikim zlatnim rudnicima. Kod takve cijene zlata svi bi troskovi bili minorni. I ne, to nije njihova komparativna prijednost. To je njihov jackpot. Dar koji je pao s neba! I naravno da oni ne bi odjednom na trziste slali velike kolicine zlata, cak ako bi ga i pronasli. Uradili bi ono sto radi OPEC s naftom. Slali bi na trziste samo toliko koliko bi bilo potrebno da zadovolji potraznju ali ocuva visoke cijene.

Na koncu, to da mozda nema dovoljno zlata me uopce i ne brine. Jasno je da mozemo dopustiti da mu naraste cijena. Ili ga upotrebljavati za fraktalno pokrice. Ono sto mene brine jeste potpuno slucajna rasprostranjenost tog metala po kugli zemljskoj. Od uvođenja zlatnog pokrica profitiraju samo oni koji su gomilali zlato (goldbugs) i drzave proizvođaci zlata. Oni mogu svoje zlato pretopiti u novac i kupiti ono sto zbilja vredi i ima korist - tvornice, zemlju i slicno ... To bi tek bila otimacina ...

I naravno, jako me tjesi ako bi i doslo do pada vrijednosti zlata zbog velike kolicine pronađenog zlata koje bi se stavilo na trziste. Cijena zlatu bi pala samo ako ne bi bila fiksno određena. Ako ne bi bila fiksna, onda nema ni smisla da imamo zlatno pokrice jer bi se vrijednost novca morala formirati svakodnevno. To znaci da bi onda trgovci morali svakodnevno mijenjati cijene u odnosu na cijenu zlata. Sto bi bila glupost. Ako bi pak cijena zlatu bila fiksna, onda bi stavljanje velikih kolicina zlata na trziste omogucilo stampanje novog novca koji ne bi imao realno pokrice u privrednoj produkciji. Posljedica bi bila inflacija. I to uprkos zlatnoj podlogi. Ako je to moguce, kakav nam onda korist od zlata? Ako netko otkopa veliki rudnik zlata propada nam monetarni sistem. Super!
__________________
Puntarska! Nezaboravno!
TIGR is offline  
Odgovori s citatom