Pogledaj jedan post
Old 06.11.2010., 10:45   #513
Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato, ali i u druge plemenite metale, dosta je sigurno ako se čovjek vodi nekim vrlo logičnim i razumnim principima.

Prvo i osnovno, kad se kaže "zlato" misli se na metal. Potencijalni ulagač bi se prvenstveno trebao pitati, da li on razmišlja o ulaganju u zlato ili o ulaganju u firme koje se bave zlatom. To su dva sasvim različita pojma.

Ulaganje u certifikate zlata nije ulaganje u zlato, već u sumnjive poslovne ideje. Bilo koje ulaganje koje neko nudi, a naziva ulaganjem u zlato, ali Vi svoj metal ne možete u svako doba (u radno vrijeme) pokupiti, odnjeti na drugo mjesto, to nije ulaganje u zlato, već u neke druge poslovne ideje i planove, koje se koriste obmanom i koriste riječ "zlato", pa tako imponiraju amaterskim ulagačima.

Neka firma koja kupi rudnik zlata može da nudi u svojim brošurama "ulaganje u zlato", ali to je obmana, jer ulagač koji ima udjele u takvoj firmi, ne ulaže u metal, već ulaže u firmu i nada se da će dobiti profite. Mnoge firme takve vrste jesu profitabilne, ali to nije ulaganje u zlato, već u poslovanje firme. Isto se odnosi na certifikate ili bilo kakve "posrednike". Bilo kakve vrste indirektnih ulaganja u zlato nisu ulaganje u metal, već ulaganje u firme koje u momentu Vašeg ulaganja imaju najviše profita, a Vama ostavljaju ipak neizvjesnu budućnost.

Stvarno ulaganje u zlato je ulaganje u metal, fizički metal, sa kojim možete u svako doba premjestiti fizički sa jednog mjesta na drugo. Prema tome, zlato možete kupovati u obliku poluga za koje znate gdje se tačno nalaze i koje možete u svako doba odnjeti kući ili premjestiti na drugo mjesto u svijetu.

Ali, ulaganje u zlato ne mora da bude samo u polugama. Cijela Indija ulaže u zlatni nakit koji je tamo skoro pa od čistog zlata, tako se posjedovanje zlatnog nakita smatra ulaganjem u zlato.

Može se ulagati u zlato na bilo koji način, dok god ste u stanju da kupite zlato. Možete da kupite zlatni nakit, zlatnike, dukate, novčiće, zlatni lim, pleh, zlatne poluge koje su certificirane i koje nisu certificirane.

Neke firme kao KB EDELMETALLE se hvale kako imaju sve dozvole za štancanje zlatnih poluga, a zlato prodaju po cijeni od 10 eura više nego na tržištu. To nije ulaganje u zlato, to je prevara za naivne. Drugo, firma KB EDELMETALLE nije prihvaćena u Londonu kod LBMA, prema tome radi se o prevari. Jedini koji tu profitiraju su ljudi koji to promoviraju.

Ali, ono najvažnije za razumjeti prije ulaganja u zlato su principi ulaganja:

1. Da ulažete u zlato samo tako da kupujete metal koji možete uzeti, preuzeti, čuvati gdje želite i premjestiti na drugo mjesto; da možete da raspolažete sa svojim metalom ONDA KADA VAMA TREBA;

2. Sama mogućnost da premjestite metal sa jednog mjesta na drugo, daje Vam profite; ako zlato kupite u jednoj zemlji, možete ga prodati u drugoj zemlji gdje postoji možda bolji kupac, a tako i veći profit za Vas; Trebate sami odlučiti kome prodati i kada prodati, a ne da imate posrednika niti da budete na bilo koji način ograničeni;

3. Cijena zlata se određuje u Londonu, dva puta na dan, svakog radnog dana i može se vidjeti na http://www.lbma.org.uk; ne postoji druga cijena zlata koja je zvanična. Prilikom ulaganja u zlato, treba voditi računa da se zlato ne kupuje po većoj cijeni od tržišne, a idealna je situacija da zlato kupite po cijeni znatno ISPOD tržišne cijene;

Privatnici i firme u Hrvatskoj, ako poznaju ispravne principe ulaganja u zlato, ne mogu pogriješiti i mogu DANAS ulagati u fizičko zlato.

Iako se kaže da je zlatko rijetko, za kupovinu zlata postoji mnogo mogućnosti, treba samo znati gdje se mogućnosti nalaze.

Profiti su osigurani ako se zlato kupuje ispod cijene, jer se onda može prodati već sutra ili za tjedan dana i ostvariti značajne profite.

Ako se zlato kupuje po tržišnoj cijeni, onda je potrebno sačekati da cijena zlata poraste. Ako se kupuje za cijenu od 31 euro na gram danas, sa 3000 grama ili 3 kilograma, profit je 6000 eura, kada cijena zlata dostigne 32 eura na gram.
__________________
★★★ http://www.ulaganje.com ★★★
JLouisBiz is offline