Quote:
Dr.Vito Dugonoga kaže:
Ko prvo, za HercegBosnu Uskoplje nie bilo od vaznosti!
Cak je ona bila planirana bez Uskoplja i Bugojna..
I s druge vam strane su bili isti kao i vi, ako ne i bolji
i oni su cuvali svoje i vi im niste bili cisti i romanticni!
Kako su Hrvati ratovali na srpski nacin
kad su Muslimani bili agresori i osvajaci!
Mislim, pricamo o Srednjoj Bosni..
|
Za Herceg Bosnu Uskoplje nije bilo od važnosti?
Ona je bila planirana bez Uskoplja i Bugojna?
Ja ne sumnjam da je bilo prljavštine na svakoj strani, a i poštenih namjera.
Kako su ratovali na srpski način?
Ja sam kazao da su Hrvati ratovali na srpski način u Gornjem Vakufu, ne o čitavoj Srednjoj Bosni!
Vjerujem da stanovnici Viteza i Busovače, obični ljudi, imaju sličan osjećaj kada razmišljaju o događanjima - proporcionalno suprotan mome...
Oni tamo jesu bili napadani neprestano od strane Armije BiH u okviru totalnog rata. Ali isto tako nisu pozivani na ultimatume u junu 1992. godine niti su 4. puta napadani prije totalnog rata.
Mi u Gornjem Vakufu nismo bili osvajači.
Osvojili smo vaša sela (koja su kasnije bespotrebno spaljena) jer smo morali, a morali smo jer ste nas iz njih neprestano napadali svim raspoloživim oružjima u namjeri da zauzmete Gornji Vakuf - koji je za HB bio od krucijalne važnosti.
Sva su sela reintegrirana, izgrađena i ponovo naseljena.
Imaš na početku ove rasprave, na 2,3 ili 4. strani izvod iz Transkripata u kojem Tudžman proglašava vojni fijasko na Gornjem Vakufu dok Bobetko (dezinformiran od Praljka?) govori nekoliko puta: treba kuću po kuću, laže mu da smo se mi povukli iz Vrsa i da se nalazimo u šumi???, govori "to je sistem bunkera dole", spominje 3 kote i batuški Gaj i da je samo to - to što drži Vakuf (to je uvijek bilo ono što je držalo Vakuf)...
Na šta Tudžman pita: "Ko je naredio da se sruši Stari most..."
Ti transkripti govore nešto drugo Doktore!
Doktore, da li je istina da je General Praljak smijenjen upravo zbog Starog mosta?
Suđenje Generalu ne pratim jer nemam vremena.
Njegova presuda će biti dio moje privatne arhive, a kada dođe onda ću da pogledam šta se tu sve događalo...
U nekom od prethodnih postova sam dao link koji sadrži svjedočenja engleskih oficira sa terena.
Može nekoliko pitanja:
Da li ti smatraš da ti znaš bolje od engleskih oficira sa terena?
Ili smatraš da tvoja riječ vrijedi više od njihove?
Da li zastupaš teorije zavjere kako bi odbranio ono što je neodbranjivo?
Da zaključim:
Doktore, ti si sa svojom teorijama prilično ekscentričan, moram ti priznati da se dosada nisam susretao sa njima:
- da su Hrvati svojom naivnošću vjerujući u navodne dogovore sa Alijom faktički stavili D.Lašve u okruženje navodno se povlačeći iz Uskoplja unaprijed, bez provjere povlačenja stanovništva Jablanice i Konjica - čisto onako doborsusjedski i čista srca. Povjerovali su, otišli. Bošnjaci prevarili. Zauzeli napušteno i okružili D.Lašve???
- da su muslismani osvajači u Srednjoj Bosni (sretao sam se sa blažim vidovima takve teorije) - što je priča koju pričaju poraženi...
- da Gornji Vakuf i Uskoplje nisu trebali ući u HB (pogledaj transkripte i liniju: Kiseljak, Vitez, Busovača, Novi Travnik, Travnik, Bugojno - Bošnjacima je najjužniji posjed trebao biti Zenica!
- da Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno nisu bili planirani u HB
Prilično ekscentrično i rekao bih - neodbranjivo!
Šta drugi teoretičari sa tvoje strane tvrde?
Da li si usamljen u shvatanjima?