Pogledaj jedan post
Old 18.04.2005., 09:43   #80
Quote:
caregiver kaže:
Ali mi ovdje uglavnom ne raspravljamo (barem nisam zato započela ovaj topic) o tome kako roditelji utječu na svoje dijete svojim vjerskim uvjerenjima već da li je potrebno naučavati JEDNU vjeru u sklopu škole (i eventualno vrtića).

Da li bi zaista to bili sterilni uvjeti kad bi se vjeronauk održavao u crkvi, nekom obližnjem samostanu ili bilo kojoj crkvenoj a ne DRŽAVNOJ ustanovi? I što ima loše u tome?
Reagirao sam na tvoju tvrdnju da bi dijete trebalo samo odlucivati o vjeri nakon sto bude u mogucnosti razmisljati samo za sebe sto zalazi vise u sferu privatnog nego javnog. Institucionalno drzavno obrazovanje bi trebalo, naravno, sto vise ocistiti od bilo kojeg vida politicke ili vjerske indoktrinacije.

Ja, kao katolik, sam duboko uvjeren da je crkvena institucija strasno pogrijesila pristajuci na uvodenje vjeronauka u skole, i to ne samo zato sto time krsi pravila sekularnog gradanskog drustva, vec i zato sto je sa izvrsnog "odgojnog" vjeronauka kakav se prakticirao po zupama presla na drzavni "informativni" vjeronauk. Postali su dio drzavnog obrazovnog sustava i poprimili njegove karakteristike cija glavna odlika je: napuni djetetu glavu znanjem, a odgoj svedi na kaznjavanje prilikom tezih prijestupa! Moja baka mi je cesto znala govoriti da je tesko od djeteta odgojiti covjeka! Mozes mu napuniti glavu svakakvim znanjem a da jos ne bude covjek. Postenje i ljudskost se ne prenose verbalnim putem!

Nasem obrazovnom sustavu (za druge ne znam) ocajnicki fali pedagoska (odgojna) komponenta. Ispada da ako imas pedagoga na x djece sve je rijeseno. Mislim da bi u najmanju ruku u skole trebalo uvesti poticanje na snosljivost, ucenje o tudim kulturama, religijama i obicajima (razvijanje pozitivnog stava prema razlicitosti), i na kraju jedan dobar bon-ton da se djeca bar u skoli nauce pravilima lijepog ponasanja kad u mnogim obiteljima to ne mogu! A slusajuci medusobnu komunikaciju srednjoskolaca pada mi na pamet da im ni koje predavanje iz verbalne komunikacije ne bi lose doslo. Covjek se gradi kockicu po kockicu, i pri tom je najmanji problem napuniti neciju glavu podacima.

Nije nikakvo rjesenje staviti KC na stup sramote. Mnogi je ovdje napadaju a da ni priblizno ne poznaju tu instituciju ili vjeru koju zastupa. Crkva ima svojih djelova zbog kojih bi trebala u zemlju propasti od stida, ali ima i dijelova koji se mogu svrstati pod najsvjetlije tocke ljudske civilizacije i povijesti. Cesto proturjecna (pa i licemjerna), ali cesto i veliki moralni/duhovni oslonac i referentna tocka. Ako u njenoj 2 tisuca godina dugoj povijesti sve zbrojite i oduzmete dobiti cete da je KC zapravo vrlo "ljudska", podlozna padovima i usponima kao i sve drugo unutar nase civilizacije. Ako mislite da je padova vise, onda zamislite neku drugu "svjetovnu" instituciju kako bi se danas ponasala da ima utjecaj na milijardu i pol ljudi?!? To je politicka moc sama po sebi, htjeli je ili ne iskoristiti. Isto se dogada i u HR, ako KC ima kakav takav utjecaj na recima bar 50% gradana Hrvatske, onda to automatski rada strasnu politicku moc jer je narav ljudskog drustva takva. KC bi bila prvorazredna politicka institucija cak i da to ne zeli!
__________________
"Ljudski život počinje od začeća te bi stoga svi oni znanstveni izumi koji uključuju zadiranje u embrionalne stanice bili nedopustivi", Europski sud pravde (slučaj Brustle – Greenpeace)
mestar is offline  
Odgovori s citatom