Tema: Arheologija
Pogledaj jedan post
Old 20.04.2005., 11:23   #2
Re: Arheologija

Quote:
Cousteau kaže:
Problem je što su često, barem kod mene, te lokacije na udaru raznih graditelja koji bi po svaku cijenu da zaposjednu komad zemlje ne bi li se dočepali profita.
Godine 2003. sam bio na arheološkom nalazištu (ovdje) koje je na nekih 4 ili 5 kilometara od onoga što se smatra gradom. Da sad ne dužim o tome kako je bilo jedna "sitnica" mi je zapala za oko. Po sred nalazišta je prolazila, ni manje ni više, nego pruga!
Danas u Hrvatskoj bi jako teško prošlo ovo stajalište o građenju na arheološkim nalazištima.
Pretpostavljam da je pruga izgrađena u vrijeme Austro - Ugarske, a sa inžinjerskog kuta gledanja u ono vrijeme bilo je gotovo nemoguće postaviti trasu na obroncima kotline (izgradnjom vijadukata) jer trasa pruge nesmije imati nagibe veće od par %.
Koliko ja znam kroz povijest je više starih gradova bilo nekoliko puta nadograđivano preko starijih ruševina, vjerojatno zbog činjenice da je neki grad nastao tamo zato jer to i "jest" dobra lokacija. (Ako se ne varam Troja ima 7 slojeva, od čega je 4. onaj iz Homerovog epa, prvi arheolozi su jednostavno uniđtili gornja 3. da dođu do pravog - to je jednako ružno).
Lijepu obnovu grada sam vidila prije par dana u Celju, oni se stvarno trude obnoviti svoj stari grad, začudilo me što su gotovo kompletne obzide odradili u cigli koju su samo maskirali kamenim oblogama.
U Hrvatskoj mi se čini da je posebno zgodno obnovljen dvorac u Dekaniću.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom