Pogledaj jedan post
Old 22.06.2011., 00:16   #468
Quote:
lady vintage kaže: Pogledaj post
Sad sam se sjetila još jedne osobine-feminizam, tj. kada žena želi biti potpuno samostalna i kada smatra da joj nije nužan muškarac da bi bila sretna i vodila ispunjen život. Ono, mišljenje da muškarci mogu doći i otići iz njenog života, ali da joj nisu prijeko potrebni ni za što, pa čak ni za dijete.
Feminizam


[SLIKA OBRISANA]

Feminizam je naziv za skupinu ideologija i pokreta kojima je cilj poboljšanje položaja pripadnika društva (serija 11.).

Zanimljivo je da je feminizam pokret koji je nastao kao jedna od posljedica industrijske revolucije (Uran) - razvoj strojeva je počeo otklanjati potrebu za ljudskom radnom snagom, a na taj način postepeno eliminirajući jednu od prednosti koju su muškarci imali nad ženama.Riječ feminizam dolazi od riječi femina – žena. Ali moram naglasiti da feminizam nije samo pokret vezan uz ženu, to je prije svega svjetonadzor humanističke orijentacije koji se zalaže za unaprijeđenje individualnih položaja u društvu i ukidanje diskriminacije. Pa kada u astrološkom smislu promatramo feminizam onda bih izdvojila slijedeće crtice:  • Kada pišem o feminizmu najprije bih naglasila zračni element zato jer je element zraka vezan uz društvene odnose i poimanje tih odnosa u svijetu koji nas okružuje. Tu su dakle u osnovnoj kombinaciji istaknuti znaci blizanca (interakcija pojedinaca), vage (žena, prava) i vodenjaka (napredni svjetonadzori), ali posebice znak vodenjaka jer njime vlada Uran. Uloga Urana u natalnoj karti jest da koristi revolucionarni proces kako bi osobodio pojedinca, a tim i društvo od sputavajućih veza kako bi svi živjeli slobodno i neopterećeno starim modelima a društvo u cjelini napredovalo. Ovaj planet također simbolizira potrebu za poticanjem novog društvenog poredka koji odražava progresivniji način razmišljanja. Uran izgleda kao da personificira potrebu uma da se oslobodimo identifikacije s nametnutom percepcijom društva koje nas okružuje.


  • Feminizam ima za cilj izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca i feminizam kao pojam je u svojoj osnovi uvijek veza: Venera (žena, socijalni odnosi, pravo, težnja k izjednačavanju suprotnosti) – Uran (radikalne promjene, napredni stavovi). To je ujedno i aspekt žene koja uvijek ima potrebu da kao žena bude društveno aktivna.


  • Upravo zbog Uranova djelovanja danas se često feministkinje percipiraju kao žene koje su protiv obitelji i žele nadmoć nad muškarcima. No iako je činjenica da unutar feminističkog pokreta postoje svakakve struje pa i one izrazito radikalne te one koje se služe nasiljem i agresijom, ipak većina njih nisu takve a feminizam je izrodio brojne pozitivne stvari što se žemskih prava i položaja u društvu tiče. Mjesec kao arhetipski simbol žemskog i urođene reproduktivne sposobnosti predstavlja onaj genetski dio žene koji je sklon porodici i domaćinstvu. Zato je napeti odnos Mjesec - Uran često prisutan kod predstavnica radikalnijeg feminizma jer osim što sadrži potrebu da žena-majka "genetski napreduje", sadrži i unutrašnji konflikt koji se sastoji u potrebi da se potpuno poruši arhetipsko poimanje žene-majke. Ovdje postoji ta neka unutrašnja i urođena pobuna da se žena oslobodi od prošlosti i vlastitog identiteta osobe koja nosi maternicu.


  • Važno je napomenuti da je kod svih buntovničkih karaktera (Uran) istaknut i Saturn, ali afliciran zato jer upravo aflicirani Saturn jest taj koji označava one teškoće koje izazivaju Uranove buntovne reakcije. Jer u Uranu je ego do te mjere razvijen da ne trpi niti malo kompromisa što se osobnih sloboda tiče, žesti ga i draži pomisao na inhibiranost osobnih sloboda. Zato je važno primjetiti da osim što feministična osoba podržava neku feminističku ideologiju ona se ujedno i zalaže protiv patrijarhata pa kod feministica uvijek osim veze Mjesec/Uran imamo tu vezu Mjesec/Saturn (patrijarhijat) – Uran (potreba za slobodom i nezavisnošću). Ova veza Mjesec/Saturn/Uran je i interpretacija radikalnog feminizma i radikalna intervencija prema patrijarhatu kao zasebnom i tvrdokornom terminu vezanom uz eksploatatorske odnose unutra društvenog sustava.  • Dakle, feminizam je društveni pokret (11. polje) koji se zalaže za napredniji položaj žena u društvu (Venera/Uran) te traži političku, ekonomsku i socijalnu jednakost između spolova. Zato ga prije svega tražimo u 11. polju. Npr. vladar 11. polja u 1. polju nosi potrebu da se aktivno ispolje humanistički i napredni svjetonadzori.


  • Kod žena feministica je važna veza Lilith s serijom 11. jer ona uvijek podržava progresivne i liberalne vizije kako bi "oslobođena žena" trebala živjeti vlastitu seksualnost.  • Ako govorimo o urođenoj potrebi za neovisnošću od muškaraca koja je često prisutna kod feministica onda u žemskoj karti pristutni odnosi Sunca s Marsom, Uranom ili Plutonom posebno ako su te žene doista "bore" za vlastita prava.Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom