Pogledaj jedan post
Old 08.07.2011., 21:19   #97
Mala knjiga koja i dalje pobjeđuje tržište

Šjor barmen, evo ovdje ste se trebali reklam... ovaj preporučiti knjigu.

Naručio sam knjigu neki dan (na superknjižari uz par drugih), rekoh idem je pročitati kad je Bakić (a i vi ) preporučio. Pročitao sam je maloprije, i moram reći da sa slažem s našim mudrim dobregoretom kad kaže da je to Greenblattova slikovnica. Još bih dodao da je to slikovnica pisana na američki način (bezbroj ponavljanja istih stvari), fakat ne vidim zbog čega onakva glorifikacija.

Knjiga je uistinu mala, ali brate mogla je biti i puno manja s obzirom na sadržaj. Trebala se zvati "Magična forumula koja i dalje pobjeđuje tržište" jerbo cijela knjiga je samo o toj magičnoj formuli i dokazima kako uistinu funkcionira (uz to je ubačena pokoja anegdota, od kojih sam se na samo jednu nasmijao).

Iako se knjiga reklamira kao najbolja knjiga o value investiranju, u njoj se zapravo uopće ne govori o pravom value investiranju, odnosno govori se vrlo malo.

Knjiga se, dakle, bavi samo tom magičnom forumulom koja je zapravo vrlo jednostavna. Gledaju se samo 2 faktora - P/E omjer i ROE (zapravo na kraju knjige kaže da malo izmjeni neke stvari u izračunavanju ta dva faktora kako bi smanjio utjecaj veličine duga kompanije i obračunatog poreza). Poreda prvo najbolje kompanije po P/E omjeru i dodjeli im bodove (1. dobiva 1 bod, 74. 74 boda itd.) i zatim isto to po povratu na kapital. Prvih 30 koje imaju najmanji zbroj bodova ulaze u portfelj, i izmjena dionica se vrši svakih godinu dana.
Eto o tome je cijela knjiga (i još stalno daje dokaze kako ta forumula daleko nadmašuje tržišni prosjek gotovo svake godine, a dugoročno (više od 3-4 godine strogog slijeđenja formule) u prošlosti nepogrešivo).

Ja nemam pojma funkcionira li uistinu ta forumula, za to provjeriti trebalo bi uložiti strašno puno truda.
No, poanta je u tome da to nema veze s value investiranjem. To je čisto mehaničko trgovanje za koje i sam kaže da to može netko umjesto nas (računalo) obavljati, tako ćemo biti sigurni da ćemo se strogo držati formule.

Dakle, value investiranje je ono kod kojeg ulažeš u dionice firme, a da uopće ne pogledaš niti jedan financijski izvještaj? Sve što je potrebno je nekakav screener (tipa mojedionice) koji ti poreda dionice po ova 2 faktora za par sekundi i to je to? Pa ja ću poludit.

Ja bi sad trebao tražiti nazad svojih 99 kn jer ste me nasamarili da je ovo knjiga o value investiranju! U ovoj knjizi ima priče o value investiranju samo u toliko što spominje više puta kako je cilj kupiti dionice firmi po povoljnim (što je niže mogućim) cijenama, a još bolje kupiti odlične firme po bagatelnim cijenama. Em i sam kaže kako je slično to rekao Graham, em je to uistinu toliko mudro da osoba niže i prosječne inteligencije to i sama ne zna, to uistinu treba ponoviti svako malo u knjizi.
A onda nastavi s objašnjavanjem te svoje "mehaničke kupnje", magične forumule, koja s ovim prethodno rečenim ima zaista neznatne veze.

Da zaključim, ovo mi je jedna od gorih knjiga o "investiranju" (navodnici jer ovo zapravo nema puno veze o investiranju). Preporuku nikako ne mogu dati (g. Bakiću, malo sam razočaran).
__________________
"Ovo je mišljenje, a ne savje(s)t" ®Zaf

Zadnje uređivanje G. House : 08.07.2011. at 21:25.
G. House is offline  
Odgovori s citatom