Pogledaj jedan post
Old 10.08.2011., 23:20   #927
Quote:
gordana013 kaže: Pogledaj post

Mislili smo ajde ako se radi o metru ili dva pomaknut ćemo ogradu, no međutim oni tvrde da smo mi otišli u njihovo 20 metara.
Ako ste sigurni da je ograda postavljena na graničnoj liniji katastarske čestice, možda je bolje da ne činite ništa. Vi ste vlasnik koji je ogradio svoje zemljište.
Vrijeme radi za vas- susjedi bi mogli tvrditi da su tih 20 m oni koristili, tj, da je taj dio bio u njihovom posjedu. Protekom 30 dana gube pravo na tužbu za zaštitu posjeda.
Ako zajednički angažirate mjernika da utvrdi među, djelite trošak. Ako susjed nakon nekog vremena tuži, sud će angažirati mjernika, a trošak snosi onaj tko izgubi spor.

Jako bitno je da imate čvrst stav u obrani svog posjeda. Bilo kakvo popuštanje samo ohrabruje uzurpatore.


Quote:
šajo kaže: Pogledaj post
Pozdrav,

zanima me ako netko zna da li je moguće graditi bliže od 3m od susjedove parcele ako se na tom zidu ne rade otvori. Naime pronašao sam u prostornom planu za dvije susjedne općine sljedeće:

obzirom da bih kupio građevinsko zemljište a isto je široko 13m na jednom kraju a 12 na drugom(sužava se) strah me je da neću moći graditi kuću širine 7m! Na susjednim parcelama nije još ništa izgrađeno!
Prostorni planovi propisuju i minimalnu širinu čestice na građevinskoj liniji. Za samostojeći objekat to je najčešće 14 m (ali može i drugačije). Za čestice manje širine predviđena je najčešće gradnja poluugrađenog (dvojnog) objekta. Dakle, graditi se možda može i do same međe , ali uz suglasnost susjeda.

Zadnje uređivanje Katrin : 20.08.2011. at 18:10.
felixx is offline  
Odgovori s citatom