Pogledaj jedan post
Old 03.03.2012., 14:18   #4079
fifty shades (of grey)

Fifty shades serijal (koji je početno bio fanfic nazvan Master of the Universe) autorice E.L. James:

Fifty shades of grey
fifty shades darker
fifty shades freed


Odakle uopće da uopće počnem?

Fifty shades je sve što djevojka želi od knjige. Akcija, ljubav, misterija, erotika...

Kratki sadržaj:
Studentica književnosti, 21 godišnja Anastasia Steele, nakon što joj se cimerica Kate razboli, pristane umjesto nje intervjuirati zgodnog i privlačnog 27-godišnjeg biznis tajkuna i milijardera Christiana Greyja (koji je usput donator nj. fakultetu), za fakultetske novine.
Osjeti privlačnosti toliko jaku, da joj je teško ponašati se normalno u njegovoj blizini. Par dana poslje se Grey pojavi iznenada kod nje na poslu, a Ana pomisli da možda i on osjeća nešto prema njoj, no teško joj je vjerovati da bi netko kao on pokazao zanimanje za djevojku poput nje.
Ana će shvatiti da, osim što je Grey strašno kompleksan, da je i duboko uznemirujući. Bogat je, ambiciozan i dobija sve što želi, a želi nju, na njeno veliko iznenađenje. Iako joj kaže da bi se trebala držati podalje od njega ('Im fifty shades of fucked up'), on sam nije u stanju držati se dalje od nje.

Grey je izmučena duša koju bi svaka djevojka htjela izlječiti. No autorica pred glavnu heroinu ne postavlja lagan zadatak.
Osim što dominira u poslovnom svijetu, Grey je i u krevetu 'Dom'.
Sa ženama stupa u seksualne odnose samo nakon što potpišu legalan ugovor da pristaju na sve što tamo piše;
One su mu podređene, a on dominantan. (dominant/submissive odnos).
(veže ih, tuče, guši, itd... žene s kojima stupa u seksualne odnose se moraju posebno hraniti, nositi posebnu odjeću, itd., ali sve radi njihovog "uzajamnog" užitka).
Ponudi Ani ugovor, no ona, osim što prvi put čuje za pojam BDSM, nema ama baš nikakvog seksualnog iskustva. Ali je u velikom iskušenju, jer se zaljubila u njega, dok je njemu zasad samo bitno posjedovati je. (kasnije i on sam shvati da je i kod njega riječ o više, no zbog traumatičnog djetinjstva nije u stanju imati ''normalne'' odnose, kako seksualne - vanilla sex kako on to veli - tako i emocionalne).
Ona je miljama daleko od njegovog stila života, šokirana njegovim prijedlogom za fizičkim dominiranjem i potrebom za kažnjavanjem, no dat će mu šansu.
Iako je pomalo smotana i zbunjena (i strašno me živcirala sa svojom inner godess i podsvijesti ) nije naivna. Jaka je ličnosti...
... treba imati muda nositi sa svim tim sr** koja prate Greyja.
Anastasia želi ''hearts and flowers'', običnu vezu, šetnje, kino... no on joj to ne može pružiti...


Čitala sam dosta recenzija o ovom serijalu, ili ga vole ili mrze.
Literarno nije baš remek djelo (i oni s lošim engleskim znanjem ga mogu čitati koliko je laganim jezikom pisano), ali je jedan od onih serijala koji nećete moći ispustiti iz ruku.
znala sam čitati do 5 ujutro bez prestanka, a za par sati već moram na fax.
A kad ju ne bih čitala, razmišljala sam o njoj...


To je vrtlog emocija, u kojem je više nije samo riječ o BDSM subkulturi i dominiranju i/ili posjedovanju druge osobe.
glavni likovi tijekom serijala skupa 'rastu' i sazrijevaju.
Mogla bih čak reći da je ovo odraslija verzija Twilighta (pošto je i nastao kao twilight fanfic - koji osim imena i par sličnih karakteristika realno nema nikakve veze s originalom - koji je dostigao toliku popularnost da se sada otimaju za prava na film/seriju, itd.)
samo bolja i puno eksplicitnija. Twilight za one koji nisu konzerve.
Ima članak koji za ovaj serijal kaže:
It makes you wanna have sex with your husband.
i mogu se samo složiti

e da, moze se kupiti na netu za nekih 5$, ili na amazonu, no moze se naći besplatno u PDF formatu ako upišete prvobitni naziv (master of the universe - kratica MoTU)
(ili mi pošaljite pm )

ogromna preporuka djevojkama/mamama/ženama općenito

Zadnje uređivanje *soul*mate* : 03.03.2012. at 15:42.
*soul*mate* is offline  
Odgovori s citatom