Tema: Baranja 91'
Pogledaj jedan post
Old 22.04.2012., 23:06   #75
Quote:
sidrun kaže: Pogledaj post
Pojednostavljuješ stvari.

U splitskom zbornom području je i 6. domobranska pukovnija (imala je inteventnu bojnu koja je prošla obuku za napadajne operacije) pokušala probit liniju (mislim selo Baljci) i nije uspjela,zadarska 7. domobranska pukovnija nije probila liniju,drniška 142 brigada nije probila liniju,112 brigada nije probila liniju (pa im je u pomoć došao gardijski zdrug helikopterskim desantom)...a šta su tiće razbijanja kninske obrane,ono je započelo mjesecima prije (skok 1 i 2,Zima 94...) tako da nije baš sve trajalo 7/8 sati.

Na Velebitu su linije probili specijalna policija,2. bojna 9 gardijske Termiti.

1. i 3. bojna 9 gardijske su probilale prema Ljubovu na 3 pravca.Uspjelo se probiti samo jedan pravac (1. bojna),te su sutradan i ostale dvije grupe (3. bojna koja je imala mislim 6 poginulih prvi dan i tenkovska satnija) ušle kroz taj probijeni dio i zauzele Ljubovo i praveći dalje prodor prema Krbavskom polju i Udbini.

Tigrovi su nakon probijanja linije morali zaokretati prema karlovačkom zbornom području koje je također imalo zastoj ( nisu imali nijednu udarnu profesionalno postrojbu)...Na karlovačkom dijelu bojišnice prvi napad je pretrpio neuspjeh, nakon čega je provedeno prestrojavanje snaga i prenošenje napada u međuriječje Mrežnice i Korane na pravac prema selu Krnjku i dalje prema Vojniću. Bilo je to odstupanje od prvobitnog plana operacije, što je pokrenulo i ostale snage na karlovačkom bojištu.

Nisam siguran ni kako bi se dalje odvajala situacija na Petrinji da nije 125 dom. pukovnija napravila prodor Unom.
Ona je 4. kolovoza, prvog dana operacije, uspješno forsiralo rijeku Savu na odsjeku Jasenovac - Drenov bok i prodrlo dva kilometra u bojni raspored srpskih snaga na pravcu prema Hrvatskoj Dubici. Ne treba zaboraviti da je nasilan prijelaz rijeke i za gardijsku brigadu zahtjevna zadaća, a tih se dana, prema mišljenjima mnogih, napose 125. domobranska pukovnija iz Novske pokazala kao profesionalna, a ne pričuvna postrojba.

Puno mi pojednostavljujemo Oluju,a pogotovo tastatura iz svoje tople sobe svašta trpi.

Mislio sam na zadnji obruč obrane grada koji je razbijen već u podne 4. kolovoza i tada je uslijedio raspad 7. korpusa i bežanija, da nisu pobjegli završili bi smrskani i pobijeni već sljedećeg dana. Uopće ne tvrdim da u Oluji nije bilo borbi i da je sve išlo glatko. Baš suprotno! Zato sam i odgovorao na netočne navode nekih diskutanata koji to tvrde.
DoggTagg is offline  
Odgovori s citatom