Pogledaj jedan post
Old 19.05.2012., 23:35   #43
Quote:
Afrika paprika kaže: Pogledaj post
Dala si link za ADU, koji je iznimka. Bez državne mature ne možeš upisati 95% fakulteta, a što znam iz pukog iskustva s ljudima koji su ih upisivali. Ne znam nikoga tko je upisivao ADU.
Ne, nego sam dala link sa sluzbene stranice postani student koji govori o tome da se moze upisati bez mature onaj koji je zavrsio skolovanje prije 2010.-te
...izgleda da si to preskocila.

Iako, moze bit da to sto pise nije tocno vec da je u stvarnosti drugacije.
Samo...ovo sto ti kazes isto nije bas nesto...iz pukog iskustva...hm...ako tako tamo pise, a ti tvrdis da je drugacije, onda bi trebalo ipak nesto vise osim "pukog iskustva"....da bismo bili sigurno sto je tocno.

Ponavljam C/P::
Kako mogu konkurirati za upis na visoka učilišta ako sam redovnu četverogodišnju srednju školu završio u RH prije nego je uvedena državna matura?

Kandidati koji danom 31. siječnja 2012. godine još nisu navršili 24 godine, a završili su najmanje četverogodišnje srednje obrazovanje prije 2010. godine, mogu polagati ispite državne mature koje je visoko učilište utvrdilo kao uvjete za upis. Na studijski se program mogu prijaviti i ako ne polože ispite državne mature, no u tome slučaju ne dobivaju bodove koji se odnose na taj dio vrjednovanja, već za upis konkuriraju samo s ocjenama koje su stekli tijekom srednjega obrazovanja, posebnim postignućima i rezultatima dodatnih provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti koje provodi visoko učilište.


Kao izuzetak, pojedina visoka učilišta u sklopu svojih uvjeta za rangiranje na studijski program zahtijevaju prijelaz određenoga ukupnog bodovnog praga i praga na ispitima državne mature. Stoga je za upis na takve studijske programe potrebno položiti tražene ispite državne mature.


Kandidati koji su do uključivo 31. siječnja 2012. godine navršili 24 godine moraju provjeriti na visokome učilištu postoje li za njih posebni uvjeti upisa i posebna kvota za upis. Ako ne postoje, za njih vrijede ista pravila kao i za kandidate mlađe od 24 godine.
kajpa is offline  
Odgovori s citatom