Pogledaj jedan post
Old 07.07.2012., 12:03   #137
Fiskalizacija u HR - HGK

Zadnjih mjesec dana u HGK su održane dva sastanka vezano za temu fiskalizacije ( prva je bila krajem 6mj druga 05.07 ) s time da je zadnja bila više prezentacijska.

Uostalom na prvom sastanku je bilo govora o fiskalnim sustavima u zemljama okruženja ( BIH, SRB, CG i sl.) na čemu su programeri koji su bili nazočni popljuvali taj sistem (problemi s driverima, s zaokruživanjima i sl. ) većina njih se složila da nam takav sustav ne treba ( moram priznat da je bilo dosta trzavica na samom sastanku budući da na samom sastanku je bio nazočan neki radna skupina ili razvojni tim (od strane HGK koliko sam shvatio ) koje se sastoji od hrvatske IT elite ( M-SAN, IN2, T-com ) a i nije mi baš bilo jasno ko je odabrao predstavnike u taj tim. Taj sastanak je završio s dogovorom da se prezentiraju riješenja ili ideje vezano za fiskalne sustave.


Drugi sastanak je bio više prezentacijski gdje su prijavljeni na prijašnjem sastanku odradili svoje prezentacije. Moram priznat da sam vidio zanimljive prezentacije i krajnje sulude ideje ( npr. uvođenje lutrije gdje bi građani kao što sakupljaju boce sakupljali bi izdane račune i slali kodove s tih računa u poreznu da bi na kraju valjani računi bili izvlačeni iz bubnja a nevažeći bi dobili poreznu kontrolu ) do crnih kutija koje se koriste švedskoj i počinju se koristit u belgiji ili luksemburgu nisam baš siguran ta kutija je čak i kružila publikom ne sjećam se koji je model ili proizvođač. Isto tako je neko izjavio da je porezna već narućila servere od IBM-a e sad da li je to za fiskalizaciju ili za nekaj drugo nemam pojma.

Većina nazočnih se složila s tim da fiskalni uređaji moraju biti jeftini za krajnjeg korisnika, brzi za ugradnju u postojeće POS sustave ili registar blagajne ako ih još ima, sigurno riješenje za poreznu.


Isto tako se nadam da će ovi iz hgk uspjet utjecat na poreznu da nas ne vraća u srednji vjek fiskalnim pisačima i fiskalnim blagajnama
__________________
ja sam ja i takav sam kakav sam, ak ti smeta nemoj me gledat ni zvat :D
jura_od_ZG is offline  
Odgovori s citatom