Pogledaj jedan post
Old 29.07.2012., 01:30   #1554
Post Neka osnovna razjašnjenja o činjenicama (o propagandi neću)

Quote:
hr1u00 kaže: Pogledaj post
Problem s ovime je što mu nije svaka na mjestu kao ni tebi ...naime ti kao "povjesničar" moraš znati da se tada ustanici nisu pozdravljali sa "smrt fažismu..."
Naravno, u tim počecima nije postojao taj pozdrav. Ne tvrdimo to ni Pupovac ni ja.

Quote:
osim toga imali su potpisan sporazum o suradnji sa fašistima
Govoriš o poznatom "Otrićkom sporazumu", koii je potpisao dio ustanika iz Sjeverne Dalmacije i južne Like 11. kolovoza. Taj je sporazum bio odmah žestoko kritiziran u listu "Gerilac" u Drvaru, gdje je bilo središte ustanka. Odnos prema Talijanima jedna je do točaka na kojoj kasnije dolazi do raskola među ustanicima, što i Pupovac spominje.

Quote:
Ako citiraš Polovinu, onda lažeš jer Polovina nigdje ne govori o kontrakrađi nego o divljaštvu i zločinima ustanika. (...) A u napadu je sudjelovao četnik Boško Rašeta sa svojih 200 "antifašista"
Ja sam čitao jedan važan Polovinin članak objavljen 1971., te knjigu
"Svedočenje. Sećanja na događaje iz prve godine ustanka u Lici", Beograd: Rad, 1988.. BUNS, ali uvjeren sam da ti ni jedno ni drugo nikad nisi vidio, nego samo kopipejstaš ono što se okolom može naći i prenosi s foruma na forum.

Pretpostavljam da bih mogao bar članak skenirati i postaviti na Svemrežje - nisam siguran za knjigu zbog mogućih autorskih prava. Sumnjam da danas postoji još mnogo primjeraka spomenutog zbornika, koji ima 1216 stranica!

Već u uvodu svoje knjige Polovina kaže da Rašeta u to vrijeme još nije bio s pobunjenicima (1988, str. 10) Ne znam je li točno. Polovina ima prema Rašeti osobit odnos, ne cijeni ga, kaže da je kukavica, ali izgleda da mu je bio simpatičan. Nisam vidio da o tome ima drugih izvora, pa mislim da ne možemo znati.

Dalje navodim stranice citata prema članku (knjigu nemam kod sebe).

U Boričevcu su »držali vlast ustaški zločinci Grco Pavičić, trgovac, i njegova žena Marica, kći Pajcova Zdunića, također ustaše iz Lovinca. Marica i Grco pridobili su nekoliko seljaka iz Borićevca, koji su s ustašama iz drugih krajeva Like i iz Kulen Vakufa učestvovali u ubijanju naroda i paljenju kuća u suvaji, Osredcima i Bubnju. Izvjestan broj seljaka, žena i muškaraca iz Boričevca učestvovao je u pljački napuštene imovine odbjeglih Srba u susjednim selima.« (str. 786)

Prije toga, spominje »Još 27. jula poslije podne izdali smo posebno naređenje i apelovali na narod i bprce da se poštede i sačuvaju životi i imovina nekoliko hrvatskih porodica Ivezić (...)« (str. 785), međutim oni su bili pobijeni. To je »bilo ozbiljno upozorenje na opasnost od krvave osvete naših boraca nad nedužnim dijelom hrvatskog naroda u Boričevcu.« (isto)

Polovina opisuje što se nakon toga dogodilo: masa neboračkog stanovništva okolnih srpskih sela došla je za borcima, tražeći nešto od svoje, ranije opljačkane, imovine. »Mnogi su zaista ponešto i našli. Uzimajući svoje, mnogi su uzimali i tuđe. Nastalo je opće razvlačenje. (...) Za nepun sat Boričevac je bio u plamenu... Užasan je doživljaj biti komandant onima koji pale, razvlače, traže svoje i pljačkaju tuđe (...) te srpske mase, kojima smo mi komunisti u ime Partije stali na čelo (...) pod našom komandom pale to opustjelo hrvatsko selo, koje je stanovništvo napustilo na naš izričit zahtjev...« (str.787)

Polovina je popularan za ciranje kako među onima koji danas zastupaju čestničku, kao i ustašku stranu. Kao što zapisah prije četiri godine: »Nesretnog Polovinu cijepaju napola: Hrvati ga proglašavaju notornim četnikom, a Srbi - ustašom.«

Dakle, Polovina zaista piše o "kontrakrađi", pa tvoja tvrdnja da ja lažem nije istinita. Mogu li očekivati ispriku?
__________________
User:
Đe si ba, šta ima?
ChatGPT:
Dobro sam, hvala na pitanju! Kao AI, nemam roditelje poput ljudi, pa nemam "ba". Kako mogu pomoći?

Zadnje uređivanje Zoran Oštrić : 29.07.2012. at 01:49. Reason: Ispravak tipfelera
Zoran Oštrić is offline