Pogledaj jedan post
Old 12.09.2012., 11:13   #74
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Ako smo glasali 1990. za kapitalizam - sada ga imamo. O onoj pravoj sirovoj formi. Moj direktor ima plaću na ruke 30 000 kuna, a bruto 50 000 kuna. Od te sume od daje za zdravstvo oko 3000 kuna. A naša čistaćica ima 3000 kuna na ruke i daje za zdravstvo 300 kuna. Normalno da će direktor reći da je ovo kapitalizam i onaj koji ima para je Bog i batina. I taj će tražiti barem 3 puta bolju zdravstvenu uslugu od ćistaćice. Jer daje 10 puta više od nje u zdravstveni fond. Što nije tako nešto prije Obame u Americi bilo normalno.
Pa nije tako normalno zato jer imamo solidarnosni sustav osigranja. Onak tko zaradi plati za one koji ne zaradjuju (penzija, djeca, nezaposleni, kronicno bolesni). Ne mozes reci: dao sam vise, sad zelim bolju uslugu. Dao si vise, jer si po sili zakona morao. Ako sutra ostanes bez posla, dobijes kronicnu bolest ili odes u penziju, ako su ti roditelji u penziji, ako imas malu djecu, svi ce oni dobivati zdravstveno osiguranje iz solidarnosnog sustava.

Veliki problem hrvatskog zdravstva nije toliko broj osiguranika i koliko isti placaju, vec kako se s tim novcem raspolaze, tko taj novac krade, tko ga rasipa, tko zabusava i skriva se iza velikog sistema. Uz bolju organizaciju mogli bi s istom kolicinom novca imati bitno bolju uslugu.
Yokohama is offline  
Odgovori s citatom