Pogledaj jedan post
Old 19.11.2012., 14:17   #47
Quote:
Iako se vjerovalo da je smrt kornjače nazvane 'Usamljeni George' sa Galapogasa ovog ljeta označavala izumiranje cijele jedne podvrste kornjača, ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Yale posjetila je otok Isabella, najveći otok Galapagosa, gdje su sakupili DNK uzorke više od preko 1.600 gigantskih kornjača.

Ti uzorci pokazuju da je 17 kornjača hibridi, čiji su roditelji bili iz podvrste Chelonoidis abingdoni kojoj je pripadao i Usamljeni George.

No, najznačajnija je činjenica da je pet od tih hibridnih primjeraka jako mlado, što znači da čistokrvni primjerci ove vrste još uvijek žive na otocima. 'Cilj nam je vratiti se na otoke kako bi potražili te kornjače i prikupili hibride. Nadamo se da ćemo pomoću programa selektivne oplodnje uspjeti povećati broj ovih kornjača, rekla je Gisella Caccone, ekologinja sa Yalea.

Ako se primjerci ove vrste zaista pronađu na otoku Isabella, najveće pitanje će biti kako su tamo dospjele. Otok Pinta, na kojem su ove kornjače ranije postojale, udaljen je od Isabelle pviše od 60 kilometara.

Ove su kornjače ogromne, mogu biti teške i preko 400 kilograma, a dugačke su 1,8 metara. Znanstvenici vjeruju da su kornjače na drugi otok prenijeli mornari.
http://www.hrt.hr/index.php?id=137&t...ash=f1c380e300

ajd, ima nade
manchild is online now  
Odgovori s citatom