Pogledaj jedan post
Old 25.01.2013., 12:55   #10
Quote:
CommodoreX kaže: Pogledaj post
Ne bih govorio o sporazumima koje RH ima sa zemljama poput Njemačke i navodno trinaest drugih zemalja, gdje se umirovljenicima porez odbija izravno u tim zemljama. Mogu jedino govoriti o primjeru Švicarske odnosno švicarskih mirovina koje hrvatski državljani s boravkom u Hrvatskoj primaju iz te zemlje.

Naime mogu jedino reći da se RH u ovom slučaju ne drži Ugovora o izbjegavanju duplog oporezivanja koji je ratificirala 12. ožujka 1999. i koji je u RH stupio na snagu 01.01.2000. RH po tom ugovoru može maksimalno tražiti iznos poreza koji bi nadležna švicarska porezna uprava tražili za isti dohodak u Švicarskoj. To u Hrvatskoj nije slučaj. U Hrvatskoj porezna uprava traži višestruki iznos od onog koji bi Švicarci tražili u Švicarskoj za isti iznos. To je evidentno kršenje gore navedenog sporazuma. Porezni obveznik nije primoran platiti više poreza u Hrvatskoj nego što bi ga plaćao u Švicarskoj. U biti je perverzno da Hrvatska traži višestruko veći porez od onog što bi ga Švicarska tražila.

Dakle, da budem kratak, ukoliko RH traži više poreza od onog kojeg bi platili u Švicarskoj, to je kršenje sporazuma i nije zakonito i tu se možete žaliti odnosno morate s time (najprije) na sud u Hrvatskoj. Kako je prilično vjerojatno da će sudovi u RH braniti tu nezakonitu praksu, takvi slučajevi će kad-tad završiti na nekom europskom sudu. Ponavljam, RH ne može tražiti veći porez od on kojeg bi tražila druga zemlja potpisnica iz koje stiže mirovina!!
Možeš li iznijeti neke precizne podatke o tome koliko bi tražili Švicarci, a koliko traži RH?

Odnosno, imaš li tekst ugovora sa Švicarskom, ili neki link do njega?

Zadnje uređivanje Bender Unit : 25.01.2013. at 13:02.
Bender Unit is offline  
Odgovori s citatom