Pogledaj jedan post
Old 25.01.2013., 18:10   #12
Quote:
Bender Unit kaže: Pogledaj post
Možeš li iznijeti neke precizne podatke o tome koliko bi tražili Švicarci, a koliko traži RH?

Odnosno, imaš li tekst ugovora sa Švicarskom, ili neki link do njega?
Linkove ću vam postati na ovom topicu.

Da najprije objasnim na jednom primjeru. Jedan Hrvat iz Švicarske me zamolio da mu izračunam koliki bi porez plaćao na svoju inozemnu mirovinu u Hrvatskoj u slučaju da bi se preselio. Njegova mirovina je mala za švicarske pojmove i jedva s njom preživljava tamo, u Hrvatskoj bi s njom mogao lijepo živjeti - velim mogao, jer uvođenjem novog zakona o oporezivanju inozemnih mirovina on bi ovdje bio opljačkan do kostiju sa strane domaće porezne uprave i to mimo odredbi Ugovora o izbjegavanju duplog oporezivanja kojeg su ratificirali Švicarska Konfederacija i Republika Hrvatska.

Nakon primjene novog hrvatskog zakona o oporezivanju inozemnih mirovina i poreznih stopa odnosno razreda (o tome nešto kasnije) smo dakle izračunali da bi on u RH

- platio više neko četverostruki (!!) iznos onoga kojeg bi platio u Švicarskoj
- ukupno dao 1/3 svoje godišnje mirovine poreznoj upravi RH


Pored toga želim napomenuti da se porez i tehnički/administrativni ne obračunava kao u sređenim zemljama na zapadu, gdje ste automatski prijavljeni u porezni registar u trenutku kad se prijavite u općini tj. mjestu stalnog boravišta. U Hrvatskoj morate proći cijelu birokratsku proceduru prijave i samodeklaracije, morate to sve sami ishoditi. Ne stiže vam velika kuverta sa svim obrascima i brošurama kao vani, nego to sve sami morate nabaviti i tražiti i tako hodati od Poncija do Pilata. Kako tome ne bi bio kraj, dobijete presliku uputa o oporezivanju mirovina iz inozemstva koje su blago rečeno (svjesno) komplicirano formulirane i toliko nepregledne i nelogične da čak ni ljudi koji se time bave svakodnevno ne znaju o čemu se zapravo radi. Dalje ste primorani da sami obračunavate (ako uopće znate kako) i plaćate predujam (8 dana nakon primitka mirovine/mirovina) i to svaki mjesec (!!).

Najbitnije u cijeloj priči, i nije mi teško to ponoviti još 1000 puta, je: Ovom praksom RH krši Ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja koji je sklopila i ratificirala 1999. i koji je obvezan za RH kao i za Švicarsku. Taj isti ugovor ima prednost i stoji iznad odredbi tuzemnog (hrvatskog) zakona!! U praksi to izgleda drugačije, u praksi RH kršti taj ugovor i možemo slobodno reći pljačka/krade umirovljenike sa stranim mirovina i lijepo si puni blagajnu na njihov račun a da pri tome svjesno zaboravlja da je vezana za međunarodni ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja.

Zapravo sam više nego iznenađen da ovo nije već diglo veliku buru u Hrvatskoj i Švicarskoj i da nije stalna tema u (hrvatskim) dnevnim listovima. Ne treba biti prorok da bi netko shvatio da ova praksa koju RH misli provoditi pravno gledano ne može proći i da će ovo izazvati lavinu tužbi (sve do Strasbourga). S druge strane ovakvo što će potaknuti sve Hrvate u inozemstvu da dobro razmisle je li se žele vratiti u Hrvatsku pod stare dane gdje će im uzeti mukotrpno i teško zarađene mirovine kao od šale.

Pravno ovo ne može proći jer predstavlja kršenje međunarodnog ugovora, posljedica svega ovog će dakle biti da se mnogi Hrvati neće vraćati u Hrvatsku i da će oni koji su već došli tražiti i iskoristiti prvu priliku da je napuste.

Zadnje uređivanje CommodoreX : 25.01.2013. at 19:26.
CommodoreX is offline  
Odgovori s citatom