Pogledaj jedan post
Old 25.01.2013., 18:21   #13
Quote:
Bender Unit kaže: Pogledaj post
Odnosno, imaš li tekst ugovora sa Švicarskom, ili neki link do njega?
Da prijeđemo na linkove, najprije Ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja koji je sklopljen 12. ožujka 1999. između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije a stupio na snagu 20. prosinca 1999. (u Švicarskoj) odnosno 01. siječnja 2000. (u Hrvatskoj).

Službeni tekst na njemačkom jeziku
http://www.fifoost.org/kroatien/steu...h-kroatien.pdf

Službeni tekst na hrvatskom jeziku
Nema direktnog linka. Odite na ovaj link i utipkajte godinu 1999 i broj 8!
http://narodne-novine.nn.hr/medunarodni/default.aspx

Preporučam da pročitate cijeli tekst, po mogućnosti na njemačkom jeziku jer hrvatski prijevod (gle čuda!) nije točan/jasan kod nekih članaka i stavaka i ne prenosi isto što piše u njemačkom tekstu. Ukoliko postoje nesuglasice, i jedan i drugi tekst napominju da je mjerodavan tekst na engleskom jeziku. Nema sumnje u to da je njemački tekst točan prijevod onog sa engleskog i da je ono što piše na njemačkom prijevod originalnog teksta koji čini ugovor, što se za hrvatski verziju nažalost ne može reći (tko govori oba jezika brzo će uočiti razlike).

Najbitniji članci u ugovoru su članci 23 - 29! Pogotovo članak 23 (!!), koji je ključni članak u cijelom tekstu. Kratak, jasan i ne ostavlja prostora za šire interpretacije. Ukoliko usporedite hrvatski prijevod (NN 8/99) uočit ćete da hrvatska verzija (kao obično) pokušava komplicirati stvari time da prijevod u konačnici ne prenosi eksplicitno ono što bi trebao. Držite se njemačke verzije odnosno engleske, nije posebno iznenađujuće da hrvatski tekst nije jasan i glasan poput ova prva navedena a koji bi morao biti jednak njima, razumije se.

Zadnje uređivanje CommodoreX : 25.01.2013. at 19:21.
CommodoreX is offline  
Odgovori s citatom