Pogledaj jedan post
Old 08.04.2013., 19:10   #8970
E sad, kada smo utvrdili dominantne okolnosti kroz koje gospodarski razvoj RH treba promatrati, možemo se posvetiti argumentima, brojkama i podacima.

Osobno podataka imam za opsežne elaborate koji ne bi stali ni u 10-ak postova pa ću priču zasada pokušati maksimalno sažeti.

Naime, ovdje na temi posljednjih nekoliko dana se vodila zanimljiva rasprava i predočeno je mnogo zanimljivih argumenata. Meni je jedan posebno privukao pažnju, pa sam ga dodatno i posebno analizirao.

Riječ je o listi europskih država poredanih po BDP per capita koja se nalazi ovdje.

Poredane po podacima Svjetske banke, za ovu raspravu prilagođena lista izgleda ovako.

I od ove slike vam nema boljeg argumenta za to koliko je socijalizam devastirao europske zemlje. Lista je podijeljena na dva dijela. U gornjem razredu se nalaze sve europske kapitalističke zemlje, osim Turske. U donjem razredu se nalaze sve bivše socijalističke zemlje osim njih tri koje su se uspjele ugurati na sami kraj bolje polovice. Kao što vidimo, Hrvatska se nalazi među uspješnijim tranzicijskim zemljama, mada to nije poanta. Naglasak je na tome kako je jasno vidljiva razlika među kapitalističkim zapadnim zemljama i bivšim socijalističkim zemljama.

A što se tiče Hrvatske, u tu svrhu imamo posebnu analizu.

Ovo je usporedni prikaz kretanja BDP-a po glavi stanovnika u europskim tranzicijskim zemljama od 1990. do 2010. Neke zemlje (Srbija, Crna Gora, BiH ...) su izostavljene jer u ovoj bazi za njih nije bilo podataka od 1990. Hrvatski trend je dodatno istaknut točkicama rade bolje preglednosti.

U drugom koraku izostavljene su još neke zemlje, one čiji BDP je tokom cijelog tog razdoblja bio daleko ispod hrvatskog pa za ovu priču i nisu toliko važne.

Na prvi pogled vidi se da hrvatski trend ne odudara značajno od trenda kretanja BDP-a kod ostalih tranzicijskih zemalja. Uglavnom su sve prošle kroz neko negativno razdoblje nakon 1990. uz pozitivna kretanja nakon toga.

Inače se nerijetko može čuti da ne treba isticati to da je RH bolja od velikog broja bivših socijalističkih zemalja jer je ona od njih bila bolja i prije pada komunizma. Taj argument je posve promašen iz dva razloga. Prvi je, naravno, rat. Drugi je također povezan s ratom, a to je neizbježni sunovrat BDP-a tijekom rata koji je u slučaju RH bio najniži 1992. Ovdje je ključno to da u tom trenutku on iznosi 2299 $, i ta brojka je niža od BDP-a gotovo svih prikazanih tranzicijskih zemalja 1990. godine. Slovačka je 1990. imala oko 2200, a Poljska je bila na 1700.

Znači, potpuno je nevažno koliko je Hrvatska od koga bila bolja 1990. jer je Hrvatska zbog rata pala i niže od razine BDP-a većine tih zemalja iz 1990. Ukratko, bilo kakva prednost je zbog rata izgubljena.

Dakle, od tih osam zemalja Hrvatska je 1990. bila druga iza Slovenije. Ali, kao što smo već rekli, zbog rata pada na samo začelje 1992. godine. Stoga je vrlo zanimljiv daljnji razvoj situacije. Jer ta zemlja sa začelja do 2010. ipak evidentno napreduje i dolazi do četvrtog mjesta. No, za našu priču je zapravo još važnije da se to četvrto mjesto dohvatilo već za vrijeme Tuđmana.

Što bi značilo da se situacija razvijala otprilike ovako. Na samom početku 90-ih, uslijed rata Hrvatska gubi prednost s kojom je ušla u tranziciju pred nekim socijalističkim zemljama i pada na samo začelje. Od istaknutih sedam zemalja, njih šest prestiže Hrvatsku. No, vrlo brzo Hrvatska bilježi pozitivne trendove i vraća se u igru. Već za vrijeme Tuđmana Hrvatska – kao jedina zemlja žrtva agresije u promatranom razdoblju – prestiže čak četiri zemlje koje su u određenom trenutku prestigle Hrvatsku dok je u njoj bjesnio rat!

I sada dolazimo do ključne stvari. 2010. Hrvatska je još uvijek na tom istom četvrtom mjestu. Nakon snažnog pada za vrijeme rata i značajnog napretka za vrijeme Tuđmana, njegovi nasljednici nisu nastavili dalje. A to ipak nikako ne može biti Tuđmanova krivica. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je upravo Tuđman imao neusporedivo teže i dramatičnije okolnosti od bilo kojeg nasljednika.

Ukratko – 90-ih je izvedeno pravo malo ekonomsko čudo!

I na kraju priču volio bih da još jednom pogledate ovaj grafikon. Svaki Slovenac bi trebao biti ponosan na ovaj kadar Slovenije visoko na vrhu među tolikim zemljama. A sada pogledajmo nešto drugo. Prikaz istog parametra u istom razdoblju, ali za zapadnoeuropske kapitalističke zemlje.

Gdje je sada napredna i razvijena Slovenija?
__________________
Ignore: Roy, HHmischko, Ostoja Grubica, Feniks, McAucliffe
lataejio is offline